top of page

Kompresjonsbehandling 

Kapitler

Vil du lære mer om ulike kompresjonsbind? Klikk her

Please reload

Her er en oversikt over de ulike typene av justerbar kompresjon

Please reload

Vil du lære mer om ulike kompresjonsstrømper og bruken av disse? Klikk her

Please reload

IPC behandling

Her kan du lære mer om intermitterende lufttrykk behandling (IPC)

Please reload

Hva må en vite før en setter igang med kompresjonsbehandling?

Kompresjonsbehandling er det viktigste tiltaket ved behandling av venøse sår. Det er samtidig det vanskeligste fordi det involverer mange faktorer:

 

  • Er pasienten innstilt på å bruke kompresjonsbehandling?

 

  • Er pasienten avhengig av andre for å iverksette behandlingen?

 

  • Er de pårørende eller helsepersonell som skal utføre behandlingen?

 

  • Hvor mye ødem foreligger det?

 

  • Hva er pasientens AAI?

 

  • Hva ønsker pasienten selv å bruke? Har pasienten smerter når kompresjonsbehandlingen brukes?

 

  • Hvor mye siver såret? (om et sår siver så mye at en må bytte kompresjonsbandasjen ofte bør en velge en mer rimelig bandasje i starten)

Skal en bruke kompresjonsbind, borrelås bandasje eller kompresjonsstrømper?

 

Om det foreligger et sår bruker en oftest en sirkulær kompresjonsbandasje (et kompresjonsbind) fordi det er mest praktisk. Om pasienten synes at kompresjonsbehandling med sirkulære bandasjer er ubehagelig kan en borrelås kompresjonsbandasje være en løsning. Med slike borrelås bandasjer er det litt enklere å tilpasse trykket til et nivå pasienten tåler. 

 

Ved store sår med mye sekresjon er kompresjonstrømper ikke egnet. For det første passer strømpene som regel ikke over den absorberende bandasjen som ligger på såret. For det andre er det ganske sannsynlig at strømpen blir tilsølt av sårsekret og må vaskes ofte. Når pasienten har et mindre sår kan behandling med kompresjonsstrømper være aktuelt.

Når såret er tilhelet er det oftest mest praktisk å gå over til livslang behandling med kompresjonstrømper. Strømpene kan være vanskelig å ta på for mange pasienter og da kan det være aktuelt å prøve kompresjonsbandasjer med borrelås prinsipp. Noen pasienter ønsker imidlertidig å gå med sirkulære kompresjonsbandasjer som livslang behandling istedenfor. Det viktigste er å finne en løsning som pasienten aksepterer og er fornøyd med.

bottom of page