IPC behandling av pasienter med venøs insuffisiens

IPC står for Intermittent pneumatic compresjon (vekseltrykk kompresjon med luftfylte mansjetter).

Mange forbinder IPC behandling først og fremst med behandling av lymfødem. Det finnes imidlertid mange pasienter med venøse leggsår eller venøs insuffisiens som burde få tilgang til denne behandlingen.

IPC er aktuelt i tilfeller hvor underekstremitetene er så ødematøse at kompresjonsbehandling med andre metoder er vanskelig. Det er ikke uvanlig at en starter opp med IPC for å gradvis få underekstremiteten til å bli slankere, slik at man etter hvert kan gå over til vanlige kompresjonsbandasjer eller strømper. Mellom IPC behandlinger må pasienten selvsagt bruke en annen form for kompresjon.

Behandlingen startes ofte av spesialisthelsetjenesten og involverer oppfølging av fysioterapeut  eller manuell terapeut med spesialutdanning innen IPC behandling. De fleste helseforetak har IPC pumper tilgjengelige som utleie hjelpemiddel.

Før oppstarten av behandlingen må en ta mål av omkretsen på ankelen, leggen og låret (største omkrets) samt lengden fra tåroten til lysken. I noen tilfeller er det nok med en legg mansjett men ofte anbefales en mansjett som går fra fot til høyt opp på låret.

Det er vanlig å starte opp med behandlingen gradvis, for eksempel 1 time daglig, senere kan det trappes opp til f.eks x 2 daglig. Hos pasienter med kjent hjertesvikt eller annen kardiell tilstand er det tryggest å legge pasienten inn på sykehus når en starter opp behandlingen. Store mengder væske kan presses ut av underekstremiteten og dette kan føre til en overbelastning av hjertet.