top of page

Topp 30 produkter i Norge 

Vi har laget en liste over våre favoritt sårprodukter i tilfeldig rekkefølge. Denne listen representerer kun våre egne meninger. Du har gjerne din egen liste over favorittprodukter. Et kriterium for å bli valgt ut til denne listen er selvsagt hvordan vi opplever at produktet bidrar til tilheling av sårene. Et annet viktig kriterie er kvaliteten på opplæringen og oppfølgingen fra leverandøren sin side. Om du mener at det er noen produkter som bør stå på denne listen, send oss gjerne en mail med produktets navn og noen ord om hvorfor du mener produktet har fortjent heder og ære på denne siden!

diplom.PNG

Suprasorb® CNP Easy Dress

EasyDess: Suprasorb® CNP Easy Dress er en «filmbandasje» formet som en pose til behandling av sår som behandles med vakumterapi. Fikseringsposen kan benyttes sammen med alle justerbare vakumpumper. Lohmann & Rauscher har patent på dette produktet og er derfor alene på markedet.

 

Suprasorb® CNP Easy Dress er et veldig godt hjelpemiddel der man har sår under føtter, knær, albue, fingrer osv som man ønsker å behandle med negativt trykk og der man sliter med "luft" lekkasje. Suprasorb® CNP Easy Dress finnes i flere størrelser small, medium og large samt en til extern fikasjon som er ekstra stor. Sårskiftet med EasyDress går mye raskere og er pasientvennlig. 

diplom.PNG

Hyodine

Hyodine er et produkt som har vist seg å ha god effekt på vanskelig helende sår, og spesielt fistler!

Hyiodine inneholder både hyaluronsyre og jod. Mengden hyaluronsyre øker effektivt den naturlige regenereringen av skadet vev og bidrar til modning og deling av cellene. Jod formuleringen er antibakteriell, renser såret og beskytter det mot infeksjon.

Hyodine finnes i gelform og gjør det derfor enkelt å applisere både i fistler og dypere sår, det kan også brukes over ben og leddkapsler. 

diplom.PNG

Hapla filt/Hapla tape

Meget anvendelige avlastningsprodukter spesielt for trykk- og gnag utsatte områder på foten. Hapla filten lages av saueull og har en meget sterk men samtidig skånsom limflate. Hapla tape sikrer filten ytterligere. Hapla tape har en sterk limeflate og er samtidig påfallende hudvennlig. Det er ytterst sjeldent at vi registrerer allergier mot denne tapen. Det er noen år siden vi oppdaget hvor allsidig denne Hapla filt/Hapla tape kombinasjonen er. Vi vet ikke hvordan vi klarte oss uten den før!

diplom.PNG

Barrierefilm

Hudkantbeskyttelse er svært viktig. Det er tross alt huden fra sårkantene som skal gro over såret. Om den er blitt helt hvit av maserasjon går den i dvale eller den kan bli helt ødelagt. Moderne barrière produkter synes ikke og er mer praktisk enn sinkpasta. Vi fremhever ikke et enkelt produkt her men hele produktgruppen. Produkteksempler er Cavilon® No Sting Barrier (3M), No Sting Skin Prep®/Secura® (Smith & Nephew) Cutimed Protect®, Silesse® Sting Free Barrier, Periprep Sensitive®.

diplom.PNG

3C PATCH® 

3C PATCH er et autolog trombocyttkonsentrat, noe som betyr at det er laget av pasientens eget blod uten noen tilsetninger. Teknologien er enkel og effektiv i bruk på vanskelig helende sår. Man tapper blod fra pasienten, sentrifugerer denne og bruker den som en biologisk bandasje.

Behandling med 3C PATCH er ikke standard behandling for de fleste sår og regnes som en behandling som utføres på spesialist nivå. Vi har reddet flere sår med trombosyttkonsentrat hvor en amputasjon ellers var eneste utvei. 

Produktet er tilgjengelig fra leverandør i Danmark. 

diplom.PNG

Sorbact®

Sorbact er en universell bandasje som passer til de aller fleste sår og er et godt valg når en misstenker bakterier eller sopp i såret. Bandasjen har en unik mekaniske som reduserer belastningen av bakterier og sopp. Sorbact inneholder verken antiseptiske eller toksiske stoffer, men binder mikroorganismer til bandasje.

Sorbact finnes som netting, tupfer, gelbandasje, skumbandasje, superabsorberende bandasje og postoperativ bandasje.  

I motsetning til andre antibakterielle bandasjer som sølv- eller jod-holdige produkter finnes det ingen tidsbegrensing på hvor lenge en kan bruke produktet. 

diplom.PNG

Dermatuff strømper/sleeves

Altfor mange pasienter får kontusjonssår og hudrifter. Det er viktig å forebygge dette og strømpene/sleeves fra Dermatuff er effektiv beskyttelse! De er også behagelig å ha på. Dermatuff har produktene som gir de beskyttelse på de mest utsatte områdene - legger og underarmer.
Produktene inneholder Kevlar ® by DuPont som er en aramidfiber som blant annet brukes i skuddsikre vester, hjelmer, båtseil og lignende.

Les mer om Dermatuff på www. dermatuff.no

diplom.PNG

Sinkpasta

Selv om de fleste sårbehandlere bruker den mer sjeldent rundt sårkantene er sinkpasta fortsatt et viktig hjelpemiddel. Vi bruker det mye ved mildere forløp av venøs dermatitt på leggen hvor vi smører rikelig sinkpasta på hele leggen før vi legger på en strømpe. På denne måten lager vi i prinsippet en salvestrømpe. Huden elsker sinkpasta og denne produktgruppen fortjener en permanent plass på topp 30 listen. Eksempler er SH Sinkpasta 40% og Klinion Sink 40%.

diplom.PNG

Sorbion Sachet XL®

Ved store væskende leggsår er det behov for ekstra store superabsorberende bandasjer. Om bandasjen er firkantet får man ofte uheldige folder rett ovenfor ankelleddet eller fotvristen. Sorbion Sachet XL® (Essity) er en av få superabsorberende bandasjer som har en fasong som gjør at bandasjen legger seg glatt også i mer krevende anatomiske områder og gjør det lett å legge en kompresjonsbandasje over.

diplom.PNG

PolyMem®

En av de mest anvendelige sår bandasjene på markedet. Om en ikke vet hva en skal legge på såret gjør en sjelden noe feil ved å bruke Polymem.  Polymem har et meget oversiktlig produktutvalg som også er enkelt å forstå for nybegynnere i sårbehandling. Leverandør: PartnerMed Norge

diplom.PNG

Optima pH produkter

Vi må selvsagt heie på et norsk utviklet produkt! Mange sårbehandlere og pasienter er glade i denne produkt serien. Den lukter friskt av eddik, produktene har lukt nøytraliserende og antibakterielle egenskaper. De fleste kroniske sår gror bedre i et syrlig miljø. For best effekt bør såret behandles daglig med dette produktet. Optima produktene er meget drøye i bruk og er rimelige i innkjøp. Leverandør: Optima Produkter AS

diplom.PNG

Prontosan®

Prontosan® er et av de første produktene som ble utviklet mot biofilm. Det har vært på markedet i over 15 år. Det har gode antibakterielle egenskaper men er likevel skånsomt mot såret. Det er etter hvert kommet andre midler mot biofilm men Prontosan® har fortjent en plass på topp 30 listen fordi det har relativt god dokumentasjon. Om en velger å bruke Prontosan® skyllemiddel ser en best effekt om en fortsetter behandling med Prontosan® gel. Leverandør: Braun® Norge

diplom.PNG

Iodosorb®

Det er mye fokus på å unngå unødvendig bruk av antibiotika idag. Dessuten er det kontraindisert å bruke antibiotika lokalt i kroniske sår. Jodprodukter har meget gode antibakterielle egenskaper mot de fleste typer bakterier. Iodosorb® er et unikt produkt fra Smith & Nephew® som er aggressivt mot bakterier dog skånsomt mot såret. Leverandør: Smith& Nephew® Norge

diplom.PNG

Superabsorberende bandasjer

Sterkt væskende sår kan være en betydelig utfordring. Om en ikke bruker en bandasje som holder væsken godt låst inn i kjernen av bandasjen kan den fuktige bandasjen gi betydelig fuktskade på huden omkring såret. Spesielt ved venøse leggsår kan det føre til en dramatisk økning av sårflatene innen kort tid. Bandasjeteknologien har ført til stadig bedre såkalte superabsorberende bandasjer og de holder hva de lover. Vi skal ikke fremheve et enkelt produkt her men flere produkter innen denne produktgruppen. Vi har lagt vekt på at de produktene vi nevner ikke bare er gode på å absorbere tynnflytende sårvæske men også blod/slim og at bandasjene holder væsken låst i kjernen selv under kompresjonsbehandling. Gode produkter innenfor denne kategorien er Mextra® Superabsorbent (Mölnlycke®), Tegarderm® Superabsorber (3M®),Polymem® MAX    (PartnerMed AS), Tegaderm® Foam (3M®), Curea® P1/ Curea® P2 (PartnerMed AS) , Sorbion Sachet® (Essity®).

diplom.PNG

Kerlix® AMD™ Kompresser

Disse kompressene er impregnert med det antibakterielle stoffet polyhexamethylene biguanid (PHMB) som forhindrer at bakteriene trives i bandasjen. I Norge brukes disse kompressene først og fremst i vakuumbandasjer hvor en bruker kompresser fremfor skumbandasje. Mange sårbehandlere i Norge er ikke klar over at Kerlix® også er en utmerket bandasje for mange andre typer sår. I USA spesielt, er det mange tilhengere av denne bandasjen. I tørre sår legger en Kerlix® lett fuktet. I sår med mye sekresjon legger en Kerlix® tørt. Vi har registrert lavere forekomst av postoperative sårkomplikasjoner når vi bruker tørr Kerlix® bandasje rett på det suturerte operasjonssåret. Kerlix® finnes i små pakker men også som rull.

diplom.PNG

LuhmaCare Opticell 3

LuhmaCare selger og leier ut ulike typer madrasser til helsesektoren i Norge. Deres madrasser er enkle i bruk, lette å rengjøre og er svært stillegående. Opticell 3 madrassen er en god allround vekseltrykk madrass som dekker de fleste behov til en gunstig pris. LuhmaCare har stort fokus på de hygieniske aspektene ved bruk av dynamiske luftmadrasser. Det er mulig å både kjøpe og leie madrasser. Mange har en avtale hvor de sender den tilbake til leverandøren for rengjøring etter endt bruk, noe som også er en stor fordel. En annen fordel er at man kan demontere madrassen celle for celle, slik at hælene kan ligge fritt uten luft i cellene helt ved fotenden. Dette er en funksjon som er aktuelt å bruke hos pasienter med for eksempel trykksår på hælen.

Husk, om du har en pasient i høyrisiko gruppen eller en pasient som allerede har trykksår, har denne pasienten krav på en dynamisk luftmadrass. Det er ditt ansvar å sørge for at pasienten får den rette madrassen! Leverandør: LuhmaCare Norge

diplom.PNG

Safedon hygienesystem

Når en jobber med sår er det lett å kontaminere flere hansker hvis man bruker en vanlig hanskeboks. Safedon hygienesystem minimerer faren for kontaminering når en forsyner seg med hansker. I denne hanskeboksen kommer det ut en og en hanske ut om gangen, men viktig at den monteres med åpningen ned. Hansken kommer ut med åpningen først slik at en også eliminerer berøring av hanskens mest kritiske overflate. Hanskene er solide. 

Vi mener dette systemet er det mest hygieniske hanskesystemet på markedet og synes at det bør være standard for alle som jobber med sår.

diplom.PNG

PICO® mini vakuum pumpe

Smith & Nephew® gjorde en genistrek med denne lille vakuum pumpen. Den er så liten i format at selv skeptiske pasienter synes det er greit å bære den rundt med seg. Den er enkel i bruk og uten mye dill dall. PICO® er blitt et begrep for de fleste sårbehandlere i Norge i dag takket være god opplæring og oppfølging fra Smith & Nephew®. Eneste ulempen er at pumpen bare varer 1 uke. Selv om det nå er kommet flere minipumper fra konkurrentene som varer opptil 30 dager synes vi at PICO® fortsatt har fortjent en hedersplass fordi den var først på markedet. Leverandør:Smith & Nephew® Norge

diplom.PNG

Avelle® mini vakuum pumpe

Convatec® har nylig lansert en konkurrent til den kjente PICO® mini pumpen. Avelle® pumpen kan brukes opptil 30 dager som gjør at den har fortjent en plass blant topp 30 produktene. Vi har ikke brukt denne pumpen enda og skal komme tilbake med en mer detaljert rapport etter å ha testet den. Leverandør: Convatec® Norge.

diplom.PNG

VeraFlo® vakuum med gjennomskyll

Vi har fått testet KCI® VAC® VeraFlo® på en rekke pasienter og er begeistret. Vi er ikke i tvil om at vakuum behandling med gjennomskyll gir det beste resultatet av alle vakuum systemer. For mange sår er det absolutt tilstrekkelig med en vanlig vakuum bandasje men om en har krevende sår med økt bakteriell belastning er det ingen systemer i dag som slår VAC® VeraFlo®. Leverandør: Mediq® Norge.

diplom.PNG

Kortelastiske kompresjonsbind

Sårbehandling er blitt så mye enklere etter at en internasjonalt er blitt enige om at de fleste sårproblemer kan behandles med kortelastiske kompresjonsbind. Disse er lette å legge på, tilgivende og de fleste pasienter synes de er behagelige. Trygge valg er blant annet Jobst Compri 2/Compri 2 LITE® (Essity®), Coban2/Coban2 LITE (3M). 

diplom.PNG

Justerbar kompresjon med borrelås

En av de største utfordringene med å behandle pasienter som har behov for kompresjonsbehandling er å finne et produkt som pasienten aksepterer og virkelig bruker dag inn og dag ut. Det er mange pasienter som synes det er vanskelig å leve med kompresjonsstrømper eller vanlige kompresjonsbind. For mange av våre pasienter har justerbar kompresjon med borrelås vært løsningen. Produktet er lett å ta på og pasienten kan variere intensiteten av kompresjonen fra dag til dag. Både JuxtaCures® (MediNorway) og Jobst FarrowWrap® (Essity®) er gode eksempler for denne produktgruppen. 

diplom.PNG

BioMonde® Fluelarver

Behandling med fluelarver er ikke standard behandling for de fleste sår. Av og til er det likevel ingenting som er bedre enn fluelarver for rensing av såret. Fluelarvene har fortjent en varig hedersplass på topp 30 listen fordi det ikke finnes noe som kan rense nekrotiske sår på en mer elegant måte. 

Per i dag er det desverre ikke mulighet for bestilling av larver i Norge. Vi oppdaterer denne siden når ny leverandør er på plass. 

diplom.PNG

Microdacyn® 60

Superoksidert vann er fortsatt forholdsvis ukjent i Norge men får stadig mer interesse. Det har meget gode antibakterielle egenskaper, og er i tillegg meget skånsomt mot såret. Det er så skånsomt at det kan drikkes (selv om det strengt tatt ikke anbefales). Vi har sett god effekt med superoksidert vann i vanskelige sår og fistler med kronisk infeksjon. Det er viktig å skylle såret/ fistelen daglig i flere uker for å få det til.

diplom.PNG

Aquacel® Ag/ Aquacel® Ag Burn

Hydrofiber bandasjene med sølv har revolusjonert måten vi behandler brannsår på i dag. Mens en tidligere måtte foreta hyppige smertefulle skift kan en med Aquacel® Ag/Ag Burn la bandasjen ligge på såret i opptil 21 dager (eller inntil det er klinisk indisert). Det er blitt en ny hverdag for brannskadde pasienter etter at disse bandasjene kom på markedet. Leverandør: Convatec® Norge.

diplom.PNG

Honning bandasjer

I en tid hvor vi i størst mulig grad vil unngå bruk av antibiotika er det nyttig med produkter som er har en effekt mot bakterier og samtidig er skånsomt for såret. Honning har vært brukt som et sårprodukt i tusenvis av år og har fortjent en permanent hedersplass på topp 30 listen. Vi synes det fungerer best på sår som ikke siver mye. Vi vil ikke fremheve noe enkeltprodukt her men hele produktklassen som ett.

diplom.PNG

Stiefel® Curetter

Curetten er et av de viktigste instrumentene til sårbehandleren. Det er kvalitets forskjeller mellom curetter. Jo skarpere curetten er, jo mindre smertefullt er det for pasienten å få sårene renset. Stiefel® Curetter er kjent for sin gode kvalitet gjennom mange år og har satt en god standard for industrien på dette området. Det er ikke uten grunn at Stiefel® produkter er første valget for mange hudleger. Stiefel®  Curettene har en skarp side og en mer butt side. Vi anbefaler også bruk av disse curettene for å fjerne hard hud fra foten. Vi synes at en kan jobbe mer presist med en curette enn en skalpell.

diplom.PNG

Kerecis® Fiskekollagen

Å bruke kollagen produkter til sårbehandling er en trend som stadig øker. Kollagen virker som et stillas i såret slik at de voksende cellene kan holde seg fast til det mens såret gror (forklart på en forenklet måte). Kerecis® er laget av torskeskinn fra Island. Det er frysetørket/sterilisert og selges i en konsistens som ligner på tynne flatbrød. Det fuktes med saltvann og legges direkte i såret. Vi har sett gode resultater hos våre pasienter med sår som var fint granulert men hvor det manglet epitelialisering. Nordmenn har et naturlig forhold til torsken og denne behandlingsformen "faller i smak" hos våre pasienter. Kerecis var årets newcomer 2017!  Leverandør: PartnerMed AS.

diplom.PNG

Flexi Seal Signal FMS

Dette er ikke et sårprodukt men definitivt et produkt som forebygger sår. De fleste intensivavdelinger er rutinerte i bruk av dette hjelpemiddelet for å forebygge IAD ved fekal inkontinens, men det er fortsatt for mange helsearbeidere som ikke har hørt om at slike hjelpemidler finnes. Flexi Seal kan ligge i rektum i over en måned ved langvarig fekal inkontinens og en kan ofte unngå at pasiente får utlagt tarm for å få kontroll over situasjonen. Den oppgraderte versjonen heter Flexi-Seal Signal FMS og den har nye sykepleierinspirerte forbedringer ifølge Convatec. Firmaet tilbyr grundig opplæring og kursing og det finnes også god informasjon om produktet på deres nettside.

diplom.PNG

Ynolens luktfjerner

Dette  er en parfymefri luktfjerner som er svært anvendelig.  Den kan sprayes i luften, på klær og sengetøy samt på huden og direkte på såret!  Produsenten angir at den er isoton og inneholder ingen stoffer som kan være skadelig for såret.  Våre egne erfaringer med produktet er meget gode. Den lukter ingenting men neutraliserer faktisk lukt innen få sekunder.

diplom.PNG

NIFS- Norsk Interessefaggruppe for Sårbehandling

Dette er ikke et sårprodukt men likevel meget viktig for sårbehandler miljøet i Norge. Bak denne ideelle interesseorganisasjonen står det en rekke engasjerte mennesker som på dugnad jobber med faglige retningslinjer. De jobber også politisk for å bedre pasientenes rettigheter. NIFS arrangerer en faglig kongress den første uken i februar hvert år. Den holder høy faglig standard og samler sårbehandlere fra hele Norge. Medlemskapet koster kun 400.- kroner i året og med det følger det et sårtidskrift som utgis 6 ganger i året samt redusert kontingent til den årlige sårkongressen som arrangeres i starten av februar hvert år.

diplom.PNG

Det er plass til flere produkter på denne listen!

Har du et produkt som du mener har fotjent en plass på topp 30 listen?

Send oss gjerne en mail med produktnavn og en beskrivelse på hvorfor det fortjener heder og ære på denne siden.

bottom of page