top of page

Nyheter

ewma pain management.jpg
Oppdatert om smertebehandling fra EWMA

EWMA har i 2024 publisert en oppdatert utgave av et dokument om helhetlig smertebehandling: Holistic Management of Wound-Related Pain An overview of the evidence and recommendations for clinical practice. Dokumentet er på engelsk. Klikk på bildet for å komme til en lenke til pdf- versjonen av publikasjonen. copyright EWMA

Suprasorb bilde.PNG
Fikseringsposen EasyDress!

EasyDess: Suprasorb® CNP Easy Dress er en «filmbandasje» formet som en pose til behandling av sår som behandles med vakumterapi.
Fikseringsposen kan benyttes sammen med alle justerbare vakumpumper. Lohmann & Rauscher har patent på dette produktet og er derfor alene på markedet.
 
Suprasorb® CNP Easy Dress er et veldig godt hjelpemiddel der man har sår under føtter, knær, albue, fingrer osv som man ønsker å behandle med negativt trykk og der man sliter med "luft" lekkasje. Suprasorb® CNP Easy Dress finnes i flere størrelser small, medium og large samt en til extern fikasjon som er ekstra stor. Sårskiftet med EasyDress går mye raskere og er pasientvennlig. 3D teknologi.

Leverandør: Lohmann & Rauscher

wounds erlandcare.jpg
Nye produkter fra Global Health Technology

Global Health Technologies er et norsk selskap med unike produkter innen stomi- og sårbehandling. De tilbyr for eksempel en absorberende slikonbelagt skumbandasje som kan legges under stomiplaten. Trykk på bildet til venstre for å komme til deres nettside. 
Bilde copyright: Global Health Technology

wounds dermatec drape.jpg
3M Dermatac Drape

3M har utviklet en ny plastfilm til bruk i forbindelse med vakuum behandling av sår.  Det unike med Dermatac drape er at den er laget av en hybrid av akryl og silikon. Denne kombinasjon gjør at plastfilmen hefter godt men er allikevel lett å fjerne.  Vi ser ofte at skift av vakuum bandasjen er mest smertefull når vi fjerner plastfilmen. Dermatac løser denne utfordringen.  I tillegg tillater Dermatac at en kan løfter opp plastfilmen og legger den på plass igjen om en må foreta justeringer under bandasjeringen. Den hefter seg dessuten ikke like mye til hanskene når en jobber og er generelt noe lettere å applisere.  3M selger fortsatt den regulære plastfilmen (V.A.C. Drape) også. 

Leverandør: 3M

Cutimed wound app.PNG
Cutimed WOUND navigator - en sårapp!

Finn riktig produkt med 3 enkle trinn: Mål, klikk og finn.
Ved hjelp av appen har du direkte tilgang til en rask sårvurdering og produktinformasjon. Appen kan også brukes offline. 
Trykk på bilde til venstre for mer informasjon!

Leverandør: Essity

wounds hygiene fogger.PNG
Fogger til Hypoklorsyre

Covid-19 epidemien har medført at vi alle er blitt mer bevist på hygiene. Dette må vi fortsette med også nå. Hvis man arbeider i et miljø hvor det er mange sårpasienter gjennom en dag så er det obligatorisk å desinfisere overflatene godt mellom hver pasient. På en travel sårpoliklinikk kan det være fornuftig å bruke et foggeapparat. Foggeren gjør at desinfeksjonsvæsken blir til mikrodråper og desinfeksjonen blir derfor enkel, effektiv og arbeidsbesparende. Som desinfeksjonsmiddel i slike foggere anbefales det for eksempel hypoklorsyre - dette er et effektiv, billig og miljøvennlig desinfeksjonsmiddel. Modellen til venstre markedsføres av anolyteservice.no.

wounds plaststropp munnbind.PNG
Plaststropp til munnbind

De fleste av oss har erfart at man kan bli ganske sår bak ørene av å gå med munnbind lenge. Når vi behandler kroniske og akutte sår skal vi helst bruke munnbind for å minimere overførsel av våre egne bakterier i pasienten sitt sår. I løpet av en dag på en travel sårpoliklinikk kan det bli mange timer med bruk av munnbind. Det finnes plastbøyler med små kroker som strikken festes i slik at den ikke kommer i kontakt med ørene. Det kan hende at du fremdeles må slå en knute på strikken for at munnbindet skal sitte skikkelig, men ved bruken av bøylen slipper du ubehaget fra knuten. Bøylen inneholder en antibakteriell teknologi som gir langtidsbeskyttelse mot vekst av mikroorganismer under hele produktets levetid. Bøylen kan kjøpes hos Thorsen Biovital.

Natrox bilde.PNG
Natrox - oksygenbehandling av sår!

Noen pasienter har en høy risiko for mangel på oksygen i kroniske sår. Å tilføre oksygen kan øke forutsetningen for at såret tilheler. NATROX er en liten bærbar enhet som genererer oksygen, som deretter blir tilført direkte til såret for å fremskynde sårtilhelingen. Oksygenet blir generert gjennom en tynn, fleksibel slange som skal ha kontakt med såroverflaten. Over slangen legger man ønsket bandasje. 

Selve pumpen er liten og lett og helt stillegående. Den går på batteri og pasienten får med seg to stykker slik at et batteri alltid kan stå til lading. Batteriet må skiftes hver 24.time. 
Pumpen skal lyse grønt når den fungerer optimalt. 

Leverandør: Partnermed

strømpe mediven angio.PNG
Mediven angio – strømpen for pasienter med kronisk venøs svikt, nedsatt arteriell sirkulasjon og/eller diabetes!

Mediven angio er en medisinsk kompresjonsstrømpe i klasse 1 og 2 for behandling av venøs svikt.
Strømpen inneholder nye og unike egenskaper som er utviklet for å imøtekomme behovene til pasienter med mild til moderat perifer arteriell sykdom (PAD) og/eller diabetes mellitus. Mediven angio gir effektiv kompresjonsbehandling ved venøs svikt. Samtidig tar den hensyn til den arterielle sirkulasjonen og eventuell nedsatt sensibilitet (nevropati) i fot- og tå området som man kan se hos pasienter med diabetes. Strømpen har myk merino-frotté i hele foten og er skånsom og myk i sømmen rundt tærne. 
Klinisk studie viser at mediven angio er trygg å bruke til pasienter med venøs svikt og PAD.

Leverandør: Medi Norway

wounds hyodine 3.png
Hyiodine

Hyodine er et produkt som har vist seg å ha god effekt på vanskelig helende sår.
Hyiodine inneholder både hyaluronsyre og jod. Mengden hyaluronsyre øker effektivt den naturlige regenereringen av skadet vev og bidrar til modning og deling av cellene. Jod formuleringen er antibakteriell, renser såret og beskytter det mot infeksjon.
Hyodine finnes i gelform og gjør det derfor enkelt å applisere både i fistler og dypere sår, det kan også brukes over ben og leddkapsler. 

granudacyn-web.jpg
Veriforte erstattes av Granudacyn

Veriforte skyllevæske erstattes nå av Granudacyn. Granudacyn® er en skyllevæske til rensing og fukting av akutte, kroniske og kontaminerte sår, inkludert overfladiske brannskader og delhudsbrannskader. Hypoklorsyre (HOCl) er en stabil løsning som gjør Granudacyn til en sikker skyllevæske. 

Leverandør: Mölnlycke

foam lite.PNG
Convatec introduserer FoamLite bandasjen

FoamLite skumbandasjen er en ny variant i Convatecs Aquacel Foam serie. Den er tynn og fleksibel og enkel å feste, også på litt vanskelige anatomiske områder. Den har et heftende lag av silikon inn mot sårflaten som sikrer en hudvennlig klebing. Den egner seg best for lett til ikke-væskende akutte og kroniske sår. Den finnes i forskjellige størrelse fra 5 x5 cm til 10x20cm.

Flex Oval crop.png
Mepilex Border Flex 

Mepilex Borde Flex er en skumbandasje med Safetac® teknologi som hindrer at bandasjen fester seg i såret. 
Bandasjen inneholder fem lag som absorberer, transporterer og kapsler inn sårvæske. Den er utviklet for å forme seg etter kroppen og sitte godt på. Bandasjen kan brukes på en rekke væskende kroniske og akutte sår. 

Leverandør: Mölnlycke

Avance Solo.jpg
Avance Solo vakuumpumpe

Avance® Solo er en engangs vakuumpumpe for undertrykksbehandling som deler væskehåndteringen mellom en absorberende flerlagsbandasje og et med et 50 ml kanister. 
Pumpen gir et kontinuerlig undetrykk på -125 mmHg. 

Leverandør: Mölnlycke

PICO 14.PNG
PICO 14

Pico 14 er arvtakeren til PICO 7. Den nye pumpen har et mer effektivt vakuum system og reduserer forekomsten av lekkasjer. Bandasjen skal være lettere å legge på områder hvor anatomien er noe utfordrende og den har også en indikator for når bandasjen skal skiftes. Knappene skal være mer intuitive (vi synes de allerede var veldig intuitive på den første modellen) og det finnes nå en klype for å feste den mot et belte som mange pasienter vil sette pris på. Den kan ligge på i inntil 14 dager​

wounds debridement pads.JPG
Debridement pads og kluter

Vi ser en økende trend med bruk av debriderings pads og kluter til rengjøring av sår. De fleste pads/kluter er basert på microfiber teknologi - samme prinsipp som brukes i husvask. 
Slike pads/kluter egner seg godt for helsepersonell som ikke føler seg kompetent til å utføre en skarp debridement eller hvor det er smertefullt å debridere såret.  De egner seg også ypperlig til rengjøring av akutte sår og til fjerning av tørr hud.  Felles for de fleste varianter er at de må fuktes med saltvann eller annen sårskyllevæske før bruk. Debriderings pads er skånsom mot følsom hud og granulasjonsvev og behandlingen er oftest forbundet med minimal ubehag.

3m.PNG
Cavilon Advanced fra 3M

Cavilon Advanced fra 3M er et moderne produkt for forebygging og behandling av fuktskader, for eksempel inkontinens assosiert dermatitt (IAD). Utfra flere kasuistikker kan den muligens også være en god løsning for behandling av donorsted etter hudtransplantasjon. Klikk på bildet for å komme til en norsk video om produktet.

VAC.PNG
V.A.C Veraflo Cleanse Choice

Dette er en ny skum type som brukes i forbindelse med KCI sin gjennomskyll pumpe V.A.C. Veraflo. Den består av et kontaktlag som er perforert med relativt store hull slik at tykkere eksudat som fibrin og infeksiøst materiale lettere kan passere. Skyllevæske vil også komme lettere til sårbunnen. Indikasjonen for bruk av Veraflo Cleanse Choice skum er altså urene sår hvor en forventer mer seigt eksudat. I samme kit følger det med 2 andre skum flater som legges opppå kontaktlaget.

wounds dermatuff nyhetsbrevet 4.png
Dermatuff strømper og armbeskyttere er nå tilgjengelig i Norge!

Har du pasienter som stadig får kontusjonsmerker og hudrifter?  Dermatuff beskyttere for under- og overekstremitetene er tynn og behagelig men gir en effektiv beskyttelse mot slike hudskader hos de med skjør hud. Vi har testet de hos flere pasienter og er imponert over hvor god beskyttelse de gir! Tidligere måtte de bestilles via England eller Sverige - nå finnes det en norsk forhandler. Mer informasjon finnes på www.dermatuff.no

globiad.PNG
GLOBIAD verktøy for klassifisering av inkontinens assosiert dermatitt nå tilgjengelig

Inkontinens assosiert dermatitt  (IAD) er et vanlig problem og en har lenge etterlyst et enkelt verktøy for å klassifisere IAD. Professor Dimitri Beeckman og hans team ved Ghent Universitet i Belgia har publisert et verktøy som nå er i globalt bruk. Foreløpig finnes den kun på engelsk men en norsk versjon skal være tilgjengelig i nær fremtid.

Flexi seal.PNG
Oppgradert versjon av Flexi-Seal fekal inkontinens system fra Convatec

Den oppgraderte versjon heter Flexi-Seal signal FMS og den inkluderer en ny linje av sykepleierinspirerte forbedringer ifølge Convatec. Det finnes nå en prøvetakingsport utformet for å redusere risikoen for å komme i kontakt med avføring ved avføringsprøver. Det nye systemet gjør det også enklere å administrere medikamenter rektalt via irrigasjonsporten. Selve kateteret er også blitt forlenget slik at den er bedre tilpasset pasienter og senger av ulik størrelse. En blå fingerlomme gir hjelp til å føre inn retensjonsballongen for optimal plassering. Unikt for Flexi Seal Signal FMS er også at den har poser med kullfilter som fjerner vond lukt og slipper ut tarmgass automatisk.

Mepitel.PNG
Mepitel film brukt under pågående strålebehandling kan redusere bivirkninger

Dette var publisert i en studie i 2014 men er fortsatt ikke så godt kjent, så vi poster det under nyheter her i håp om at flere pasienter kan få nytte av denne kunnskapen. I studien fra New Zealand  var det 78 pasienter som fikk stråleterapi for brystkreft. De kunne i studien påvise en vesentlig reduksjon i bivirkninger på huden dersom en brukte Mepitel forebyggende mens strålingen foregikk. I studien hadde ingen av pasientene som var i Mepitel gruppen ulcerasjoner eller alvorlige hud reaksjoner mot 26% i kontroll gruppen!
 
Kilde:
Herst PM et al. Prophylactic use of Mepitel Film prevents radiation-induced moist desquamation in an intra-patient randomised controlled clinical trial of 78 breast cancer patients. Radiother Oncol (2014)

PICO.PNG
Ny meta-analyse viser signifikant reduksjon av postoperative sårkomplikasjoner ved bruk av PICO NPWT

Denne meta-analysen analyserte 16 publikasjoner (derav 10 randomiserte studier) hvor totalt 1863 pasienter var inkludert. Ved bruk av PICO NPWT reduserte man kirurgiske sårkomplikasjoner med 58% og sårruptur med 26%. Antall pasienter som måtte behandles med PICO NPWT for å unngå en infeksjon var 14 pasienter. I pasientgruppen som gjennomgikk åpne operasjoner for kolorektal kreft var antallet pasienter som måtte behandles for å unngå en infeksjon kun 5 pasienter!

Wound ch.PNG
WoundCheck app testes for oppfølging av postoperative sår

Ved University of Wisconsin (USA) har man utviklet en smartphone app som muligjør telemedisinsk oppfølging av sårpasienter. Appen heter WoundCheck men er ikke tilgjengelig for nedlasting enda. I den første studien utført ved karkirurgisk avdeling på University of Wisconsin ble 40 opererte pasienter opplært i bruken av appen. Etter hjemreise tok pasientene daglig bilder av operasjonssårene i 2 uker og sendte disse inn fortløpende. Ved hjelp av bildene kunne kirurgene identifisere 7 tilfeller med postoperative komplikasjoner og kalte pasientene inn for ytterligere behandling. Den foreløpige konklusjonen er at oppfølging av opererte pasienter via telemedisin er trygt og gir en høy rate av pasienttilfredshet. Det kan spare pasienten og helsevesenet for unødvendige rutine kontroll konsultasjoner men forutsetter at pasienten kan betjene appen.

bottom of page