top of page

Midler mot kløe 

Hudkløe (pruritus) er det mest vanlige symptomet fra huden, mer vanlig enn eksem og andre hudplager.  Behandlingen av plagsom hudkløe er hudlegene sitt domene og pasientene skal som regel henvises dit for utredning og behandling dersom vanlige tiltak ikke fører frem.

Også som sårbehandlere må en kunne litt om behandling av hudkløe. Det er ikke sjeldent at en møter pasienter med venøs dermatitt som plages av kløe. Her kan en selv sette i gang med behandlingstiltak før en vurderer henvisning til dermatolog. I dette kapittelet snakker vi i hovedsak om kløe som symptom hos eldre pasienter siden det er dem vi møter oftest hos oss. Årsaken til kløe hos disse pasientene er ofte tørr hud. Det kan bli en ond sirkel med eksem som kommer sekundært fordi pasienten klør seg og dette fører til ytterligere kløe.

Husk å ha i bakhodet at årsaken til kløen også kan bero på en allergisk reaksjon, for eksempel mot vaskemiddel men også mot bandasjematerialet! Det er altså viktig å spørre pasienten nøye om når kløen oppstod og hvor lenge den har vart. Sjeldne tilstander som cutant T-celle lymfom kan også gi intens kløe. 

I anamnesen må vi finne ut følgende:

 • Når begynte kløen, hvor begynte den, hva gjør det verre?

 • Hvor lenge har det vart? (akutt regnes som <6 uker, kronisk >6 uker). Begynte det med eksem eller hudforandringer?

 • Forstyrrer kløen nattesøvnen?

 • Har pasienten begynt med noen nye medikamenter (inkludert naturmedisiner eller preparater fra helsekost butikken)?

 • Har pasienten brukt noen nye hudkremer i det siste?

 • Dusjer pasienten lenge? Hvilken temperatur?

 • Ernæringsstatus og allmenstatus til pasienten, tidligere sykdommer?

Behandling av kløe

Generelle tiltak ved tørr hud som er predisponert for kløe er:

 • Kort dusj med kroppstemperert vann

 • Såpefrie produkter i dusjen

 • Klappe huden tørr etter vask istedenfor å gni med håndkleet

 • Ikke bruk alkohol-baserte produkter på huden

 • Bruk rikelig krem på huden rett etter vask, kremen skal helst påføres huden mens den fortsatt er litt fuktig etter vask. Smør krem på huden minst 2 ganger daglig!

 • Unngå overdrevet høy temperatur i huset om vinteren

 • Bruk luftfukter i tørre og kalde vintermåneder (ikke så aktuelt på vestlandet). En luftfuktighet rundt 40% ansees som ideell

 • Unngå bruk av elektriske tepper i sengen

 • Hold fingerneglene korte for å minimere hudskade fra kløing

 • Sørg for tilstrekkelig væsketilførsel

Hvilke behandlingsmidler finnes? Vi skiller mellom de lokale midlene (altså de som påføres direkte på huden) og de systemiske (de som tas i kapsel/tablett form). Behandling av kløe kan være vanskelig og frustrende fordi det ikke finnes et middel som virker bra hos alle. Behandlingen må være individuell og ofte må en prøve flere tiltak før en oppnår tilstrekkelig lindring. Ikke sjeldent bruker en et lokalt middel i kombinasjon med en peroral medikasjon (for eksempel et antihistamin).

Lokale (topikale) midler mot kløe:

Hudkremer/salver/lotion.

Mange eldre pasienter har tørr hud som er predisponert til å utvikle kronisk kløe. Her kan regelmessig påførsel av fet hudkrem være tilstrekkelig for å behandle kløen.

 

Jevnlig bruk av fuktighetsbevarende kremer vil gi både fuktighet og mykhet til huden og samtidig gjøre hudbarrièren mer motstandsdyktig. Fuktighetskrem er derfor basisbehandling ved kløeproblematikk i tillegg til at dette også forebygger oppblussing og forverring av dermatitt/eksem.

Hvilken krem skal en bruke? Det er ikke mulig å velge en krem som passer til alle. Vi vet selv at vi foretrekker følelsen av noen kremer på huden fremfor andre. Ofte må en prøve seg frem og teste forskjellige produkter for å finne det som passer best til akkurat denne pasienten.Ingen hud er lik og et produkt som fungerer bra hos en kan fungere mindre bra hos en annen. De produktene som er ført opp på listen nedenfor ansees alle for å være gode hudprodukter. Ingen av dem inneholder parfyme. Om det er ekstra tørr hud bør en velge et produkt med karbamid (urea). Karbamid kan svi litt ved påførsel, spesielt hvis det er litt skadet hud men det pleier ikke være veldig ubehagelig og det går raskt over. 

ACO canoderm 5%

22% fettinnhold

Rapsolje
Parafin
Kokosolje
Dimeticon

Karbamid 5%
Probylenglycol
Melkesyre

ACO miniderm 20%%

24 % fettinnhold

Rapsolje
Parafin
Vaselin

Glycerol 20%

Apobase krem (blå)

30% fettinnhold

Petrolatum
Parafin 

Apobase fet krem (rød)

60% fettinnhold

Petrolatum
Parafin 

Locobase FET KREM

70% fettinnhold
Petrolatum
Parafin 

Locobase REPAIR

63% fettinnhold
Petrolatum
Parafin 

Locobase LPL

49% fettinnhold
Parafin
Petrolatum 

DECUBAL clinic

38% fettinnhold
Lanolin
Isopropyl myristate Dimeticon

DECUBAL repair

40% fettinnhold
Kokosolje
Isopropyl myristate Dimeticon

Exomega Lotion

21% fettinnhold
Nattlysolje
Parafin
Shea Butter 

Exomega Cream

28% fettinnhold
Nattlysolje
Parafin Glycerol
Havren-Rehalba Oat 

Eucerin 3%

3% karbamid

Eucerin 10%

10% karbamid

A-krem

Peanøttolje
Palmitatsyre
Stearinsyre 

A-PRO AKREM

Med A-vitamin

LPR Lipikar Balm

Karitesmør 10% 

Vitapan

37% fett
Peanøtt olje 

5% karbamid 

(inneholder noe parfyme)

Carbaderm

20% fett
Petrolatum
Parafin 10% karbamid
Glycerol 

Physiogel Al

Dexem Creme

Inneholder glycerol og karbamid. 

Dexeryl

15% glyserol

Please reload

Produkter som inneholder eddik

Eddik har en lang tradisjon som kløestillende produkt. Det er for eksempel mye brukt i andre land ved kløe forbundet med atopisk eksem. Det er derfor litt overraskende at det finnes lite vitenskapelige studier om dette. Om en leter på internett etter "vinegar against itching" får man derimot tusenvis av treff med mange kasuistikker som taler for en kløelindrende virkningen av eddik.

Optima AS selger en hudpleie serie basert på eddik og andre organiske syrer (Optima Hudvask, Optima Hudbalsam og Optima Hudpleie Pluss). Det finnes foreløpig ingen studier som har undersøkt effektiviteten av disse produktene ved kløe. Imidlertid har firmaet samlet mange kasuistikker hvor pasienter gir tilbakemelding om at de bruker produktene med gode resultater mot kløe. Noen sykehjem har rapportert at de har gått over til å bruke Optima produktene som førstevalgs hudpleieprodukter fordi de har sett gode resultater med dette. Som ved mange andre produkter kan en ikke forvente en umiddelbar effekt, en må regne med dager eller uker før huden gradvis normaliserer seg og produktene må anvendes regelmessig. 

Optima Hudpleie Serie

Optima Hudvask, Optima Hudbalsam, Optima Hudpleie Pluss

Please reload

Sinkprodukter

Sink har en kløestillende effekt. Sinkpasta smurt på i tykt lag kan være en effektiv behandling av kløe ved for eksempel dermatitt. Sinkpasta egner seg godt til behandling under kompresjonsbandasjer. Ved mer uttalt kløe over større partier av leggene er en salvestrømpe med sink ofte lindrende. Denne kan lages selv ved å smøre tykt med sinkpasta på huden og så trekke en strømpe over før en legger på kompresjonsbind. Det finnes også ferdige salvestrømper.

Vi har også god erfaring med å blande sinkpasta med en fettrik krem i en 50:50 blanding, det blir en klissete masse som egner seg godt under kompresjsonsbandasjer som ikke skal skiftes ofte. Denne blandingen trekker ikke så raskt inn i huden slik at effekten varer i flere dager. Dette er en "off-label" bruk av produktene, det vil si at dette ikke er noe produsentene anbefaler da det ikke er dokumentert. 

 

Ved kløe på trunkus (ryggen/bryst) er en salvebandasje ikke praktisk, her kan en prøve regelmessig påførsel av hvit vask sink liniment.

SH Sinkpasta

40% sink (inneholder også bivoks)

Klinion® Sink 40%

ACO zinkpasta

60 % fettinnhold

Sinkoksid

Hvit vask sinkliniment NAF

12,5 g sinkoksid pr 100 g

inotyol® salve

Reseptfritt legemiddel

Inneholder sinksalve med ichtamol som er et betennelsesdempende stoff. Inneholder ullfett (lanolin) som i sjeldne tilfeller kan forårsake kontakteksem

Please reload

VISCOPASTE®

Bomullsbandasje impregnert med 10% sinkoksid

 

Viscopaste® brukes under kompresjonsbehandling av våte og tørre leggsår, venøs eksem og kronisk dermatitt

ICHTOPASTE®

Bomullsbandasje impregnert med 6% sinkoksid pasta og 2% Ichtamol

 

Ichtopaste® brukes under kompresjonsbehandling av våte leggsår. Virkningsstoff Ichtamol er bakteriehemmende

 

Må oppbevares kjølig

Varicex T®

Varicex T® brukes under kompresjonsbehandling av våte og tørre leggsår, venøs eksem og kronisk dermatitt

 

 Bomullsbandasje impregnert med 20,5% sinkoksid pasta

ZIPZOC®

Bomullsstrømpe impregnert med 20% sinkoksid

 

Kan brukes i opptil 1 uke (i motsetning til bandasjene ovenfor er dette altså en strømpe som trekkes på under kompresjonsbandasjen)

Please reload

Krotamiton (Eurax)

Dette er et velkjent middel mot kløe som mange har liggende hjemme til bruk på kløende insektstikk osv. Krotamiton er opprinnelig et middel mot skabb! Men den har altså en kløestillende effekt.

 

Virkningsmekanismen er fortsatt ukjent. Preparatet gir ganske god kløestillende effekt men effekten pleier ikke å vare lengre enn 2-3 timer, så må det påføres på nytt. Vår erfaring er at den kan være bra for pasienter som har kortere perioder med kløe. Vær oppmerksom på at Eurax i seg selv kan gi hudirritasjon og kontakteksem, spesielt når den påføres hud som allerede er veldig irritert.

 

Vi har registrert at den kløestillende effekten kan forlenges om en blander ut Eurax med sinkpasta i en 30 Eurax/70 sinkpasta blanding. Da ser en av og til at den kløestillende effekten kan vare en hel dag. Dette er en "off-label" bruk av produktene, det vi si at det ikke er noe produsentene anbefaler da det ikke er dokumentert på noen måte.

Eurax®

Crotamiton 100 mg / 1 g krem

Please reload

Kortison kremer/salver/lotion

 

Kortikosteroid kremer kan gi relativ rask og effektiv lindring av kløe. Kortison i seg selv er ikke kløestillende men det demper inflammasjonen som kan være årsaken til kløen. Kortison skal derfor brukes først og fremst ved kløe hvor en også ser inflammasjon, for eksempel dermatitt i forbindelse med venøs insuffisiens.  En bruker da ofte Gruppe III eller IV steroider i cirka en uke før en trapper ned.

 

Husk at en skal unngå langvarig bruk av steroider på huden da dette kan føre til hudatrofi og faktisk øke faren for mer kløe i fremtiden. Vi bruker sjeldent steroid kremer lengre enn 2-3 uker om gangen. Vi har også hatt god effekt av å blande sink pasta og steroid krem i et 50:50 forhold. Dette er da en "off-label" bruk av produktene, det vil si at det ikke er noe produsentene står for siden det ikke er utprøvd og dokumentert enda.

Hydrokortison CSI 1%

Gruppe I kortison krem

Reseptfri

Mildison® Lipid 1%

Gruppe I kortison krem

Reseptfri

Apolar® krem og Apolar®- N krem

Gruppe II steroid

Reseptpliktig

 

N-krem: Gruppe II steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder Neomycin). Brukes hvor en mistenker økt forekomst av bakterier

Locoid® krem

Gruppe II steroid

TERRACORTRIL® salve

Gruppe II steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder tetrasyklin). Brukes hvor en mistenker sekundær infeksjon med bakterier

Betnovat™ krem

Gruppe III steroid

Betnovate™ med Chinoform

Gruppe III steroid med antibakterielle og antifungale egenskaper. Brukes hvor en mistenker sekundærinfeksjoner med bakterier eller sopp.

Ibaril® krem

Gruppe III steroid

Flutivate® krem

Gruppe III steroid

SYNALAR® krem

Gruppe III steroid

Synalar® -N

Gruppe III steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder Neomycin som antibakterielt middel). Brukes hvor en mistenker økt forekomst av bakterier under samtidig kortison behandling

SYNALAR®- C

Gruppe III steroid med sopp hemmende egenskaper (inneholder Clioquinol). Brukes hvor en mistenker forekomst av sopp under samtidig bruk av kortison behandling

Dermovate™

Gruppe IV steroid

Finnes som krem og som vaselinaktig salve.

Please reload

Lokalanestesi midler​

Lokalbedøvende midler kan gi rask og effektiv lindring av kløe men virkningen er som regel begrenset til noen timer. De kan likevel være nyttige spesielt for pasienter som våkner av kløe om natten og som trenger noe som virker raskt slik at de kan sove videre. Vår erfaring er at effekten avtar jo mer preparatene brukes, det vil si at pasienten bør spare dette til de periodene hvor det er helt nødvendig.

Xylocain® 2%

 

 

Xylocain® 5%

 

 

Emla®

 

 

Tapin®

 

 

Please reload

Acetylsalicylsyre

Topisk acetylsalicylsyre har en kløestillende effekt. Dette er samme stoffet som i Aspirin eller Albyl-E men i tablettform lindrer det ikke kløe. Acetylsalicylsyre har en keratolytisk effekt, det vi si at den fjerner hard og tørr hud.

Salisylsyre NAF® 2% vaselin, salve

 

 

Please reload

Produkter med polidocanol

Polidocanol er et stoff som brukes blant annet til sklerosering av sprengte blodkar og åreknuter. Når det smøres på huden har det en lett bedøvende effekt og virker mot kløe. En kombinasjon av krem med 5% urea og 3% polidocanol har vist seg effektiv i behandling av kløe og polidocanol finnes nå i en rekke hudprodukter. Eucerin sin produktserie er tilgjengelig via apotek i Norge, de andre må bestilles via internet.

Eucerin® Atopi Control Anti Itch Spray Eucerin® Atopi Control Cream

 

 

Optiderm® Creme

 

 

P-emolium® Tri Active Cream

 

 

Prusax®

 

 

Knesicalm®

 

 

Please reload

Topiske antihistaminer

Det finnes mange antihistamin produkter på det norske markedet for bruk i øyner eller i nesen ved allergiske problemer. Når det gjelder anithistamin produkter for bruk på huden finnes det oss bekjent ikke noen produkter i Norge. I utlandet selges Doxepin Hydrochlorid 5% og Polaramin 1% som krem til bruk ved irritasjon/kløe på huden.

Doxepin, som egentilig er et anti-depressivum, har også antihistamin virkning. Doxepin 5% krem har vist god effekt på kronisk hudkløe. Imidlertid blir den absorbert gjennom huden og ved behandling av større hudområder rapporter 20-25% av pasientene om tretthet som bivirkning. Andre bivirkninger er forbigående  svie ved påførsel.  

Doxepin Hydrochloride Cream, 5%

 

 

Zonalon® ​ Doxepin Hydrochloride 5%

 

 

Prudoxin® ​ Doxepin Hydrochloride 5%

 

 

Polaramin 1% krem

 

 

Please reload

Topiske immunmodulatorer

 

Her beveger vi oss mer inn i hudlegene sitt område. Vi snakker om stoffer som pimecrolimus og tacrolimus. Som krem finnes de under navnene Elidel og Protoptic i Norge. Det er fortsatt ukjent hvordan dette stoffet demper kløe, men muligens er det den anti-inflammatoriske effekten som er årsaken.

 

Stoffene kan ha forbigående svie som bivirkning når de påføres huden. Vi bruker sjeldent slike immunmodulatorer men har hatt suksess med de hos noen pasienter hvor kortikosteroider ikke var effektive eller hvor pasienten hadde brukt steroider over lengre tid og måtte seponere. En bør ikke bruke andre medisinske salver eller kremer samtidig som topiske immunmodulatorer. Det vil si innenfor en to timers periode. Vanlige nøytrale fuktighetskremer kan en godt bruke direkte etter påsmøring av Elidel ifølge produsentene.

Elidel®

Pimecrolimus

 

Protopic®

Tacrolimus

Please reload

Topiske cannabinoider

Ekstrakter fra hamp planten kan lindre kløen. Virkestoffet heter N-palmitoylethanolamine, ofte forkortet til PEA. Det finnes en rekke kremer og salver med hamp ekstrakt som reklamerer for lindring ved eksem og kløe. Physiogel er kanskje det produktet som er mest kjent.

Noen produkteksempler:

Physiogel®

 

 

ATOPICANN

 

Hemp Seed Healing Balm

 

 

Please reload

Capsaicin

Capsaicin er en stoff som finnes naturlig i chili. Det ser ut til å virke best på kronisk velavgrenset kløe  spesielt områder som er forårsaket av nevropatiske lidelser. Preparatet kan gi en intens svie ved påførsel, prøv det på et mindre område først. Denne bivirkning forsvinner ofte etter at en har brukt produkter i noen dager men ikke så få pasienter føler at denne bivirkningen er for intens. Preparatet egner seg ikke så godt for de pasientene vi oftest møter som sårbehandlere, disse har ømfintlig hud pga kronisk dermatitt og faren er stor for at de vil oppleve smerter ved påførsel av produktet. Vi nevner Capsaicin her likevel siden det kan være aktuelt for noen få pasienter.

Capsaicin Cream, 0,025%

 

 

Capsin 0,025%

 

 

Capsaicin 0,025%

 

 

Please reload

Systemiske kløestillende midler

Orale antihistaminer

Bruk av antihistaminer til behandling av kløe er ganske vanlig. OBS, antihistaminer har tretthet som bivirkning og dette gjelder spesielt 1. generasjon antihistaminer. Ved kløe som er mest plagsom på natten anbefaler en derfor en 1. generasjon antihistamin (Vallergan,Polaramin, Phenergan) siden tretthet er en ønsket bivirkning på nettene.

For kløe som er mest uttalt på dagtid er en av de nyere (2.eller 3. generasjons antihistaminer) mer nyttig siden de ikke har like mye tretthet som bivirkning.

Vallergan®

1. generasjon antihistamin

 

Polaramin ®

1. generasjon antihistamin

 

Phenergan ®

1. generasjon antihistamin

Cetirizin®

2. generasjon antihistamin

Zyrtec ®

2. generasjon antihistamin

Ebastin®

2. generasjon antihistamin

Kestine ®

2. generasjon antihistamin

Telfast®

2. generasjon antihistamin

Desloratadin Sandoz®

3. generasjon antihistamin

Levocetirizin-Sandoz®

3. generasjon antihistamin 

Please reload

Antidepressiva

Flere antidepressiva kan ha kløelindrende virkning i relativt lave doser. Av de eldre antidepressiva (SNRI) brukes for eksempel Mirtazepin (Remeron) mot kløe. De nyere antidepressiva (SSRI) er mer selektive eller målrettet i forhold til virkning mot depresjon og de gir mindre bivirkninger, men kanskje noe mindre virkning mot kløe.

Remeron®

SNRI antidepressivum

 

Anafranil ®

SSRI antidepressivum

 

Surmontil ®

SSRI antidepressivum

Noritren®

SSRI antidepressivum

Sarotex®

SSRI antidepressivum

Sinequan®

SSRI antidepressivum

Please reload

Andre systemiske stoffer

Det finnes en hel rekke medikamenter som har kløestillende effekt men mange av disse har også en del bivirkninger. Om en ikke kommer til mål med lokale midler på huden, antihistaminer eller lav doserte antidepressiva bør en overlate videre behandling til en hudspesialist. Opioid agonister og antagonister, neuroleptika som gapapentin og pregablin samt noen immunmodulerende midler som cyklosporin kan være midler en kan prøve i tilfeller med uttalt kløe. Igjen, dette er noe en bør overlate til hudspesialister. Naltrexon (en opioid antagonist) er spesielt aktuelt for pasienter med kløe som komplikasjon til kronisk nyresykdom. 

Neurontin®

Gabapentin

 

Lyrica ®

Pregablin

 

Sandimmun Neoral®

Cyklosporin

Revia®

Naltrexone

Please reload

bottom of page