top of page

Amputasjoner i underekstremiteten

Tross våre anstrengelser for å forhindre amputasjoner, vil vi aldri være i stand til å forhindre alle. Tverrt imot -  total antall amputasjoner kommer til å stige også i Norge i årene fremover fordi det finnes langt flere eldre mennesker nå enn før. Arterosklerose er veldig utbredt i den aldersgruppen. Dette betyr imidlertid ikke at vi gjør en dårlig jobb i forhold til forebygging av amputasjoner i Norge. Vi, i likhet med mange andre sårbehandlere i dette land, trodde at Norge lå langt bak de fleste europeiske land i forhold til antall amputasjoner/ 100.000 innbyggere. Sannheten er at vi er blant de beste i Europa.  Vi skal skrive mer om dette etterhvert. 

 

Beslutningen om å amputere en fot kan av og til være enkel når det er en livreddende prosedyre hos en pasient med alvorlig infeksjon. Andre ganger kan vi føle at vi har sviktet pasienten. Dette er et sensitivt og komplekst emne fordi det er svært multifaktoriell.

I dette kapitlet vil vi fokusere på amputasjoner i nedre ekstremitet sekundært til sår, iskemi og infeksjon, som er mest vanlig i kronisk sårbehandling. De største risikofaktorene er perifer arteriell sykdom (PAD) og diabetes mellitus. Imidlertid gjelder også de beskrevne amputasjons teknikkene for akutte traumatiske skader.

w amp swimmer menu.jpg

Amputasjoner- hovedprinsipper

Hva er indikasjonene for amputasjoner? Hvilke primære hensyn må tas når man bestemmer nivået på en amputasjon? Hva kan vi forbedre før vi går videre med kirurgien? Vi anbefaler at du leser dette kapitlet først - vi er sikre på at du vil finne noen perler som kan være nyttige for deg. Credit: ranplett/istock

tka husky ortho amputation.jpg

Amputasjons-teknikker i underekstremiteten

I dette kapitlet gir vi deg tips og triks for forfot-, mellomfot-, legg- og lår amputasjoner. Vi har valgt flere videoer fra YouTube for å forklare de forskjellige kirurgiske teknikkene bedre. Credit: Husky Orthopedics/Youtube. Dette kapittel er fortsatt under arbeid men publiseres snart.

wa amputation prosthesis ewin tan istock.jpg

Protese tilpasning og rehabilitering

En optimalisert, tverrfaglig rehabilitering er avgjørende for at pasienten lærer seg å gå og mestre livet innen kortest mulig tid.  Her kan du lese mer om hvilken rehabiliteringstilbud som finnes i Norge.

bottom of page