top of page

Amputasjoner i underekstremiteten - kirurgisk teknikk

 

Innhold:

  1. Antibiotika profylakse ved amputasjoner

  2. Tå amputasjoner

  3. Metatarsofalangeal eksartikulasjon (MTP amputasjon)

  4. Stråle amputasjon

  5. Transmetatarsal amputasjon (TMA)

  6. Transtibial amputasjon (BKA)

  7. Transtibial guillotine amputation

  8. Kneeksartikulasjon (TKA)

  9. Transfemoral amputasjon (AKA)

  10. Hofteeksartikulasjon og hemipelvektomi

  11. Noen pediatrioske hensyn ved amputasjoner

  12. Referanser

I forrige kapittel diskuterte vi hovedprinsipper ved amputasjoner og beslutningstaking om nivået av amputasjon. Vi anbefaler å lese det kapittel først.

I det følgende kapittel diskuterer vi noen viktige aspekter ved de ulike typene av amputasjoner i nedre ekstremitet, utforsker teknikker og diskuterer hvordan man unngår fallgruver. Vi har inkludert flere videoer fra YouTube her og valgt de mest forklarende. Mer bilder og videoer vil bli lastet opp snart (vi sorterer for øyeblikket gjennom vårt eget arkiv).

Som nevnt tidligere, er amputasjoner i underekstremitet komplekse kirurgiske inngrep og bør ikke overlates til mindre erfarne leger alene. Mens vi må trene fremtidens kirurger, bør kompetent veiledning alltid være tilgjengelig under disse prosedyrene. Husk at selv en "enkel" tåamputasjon kan gå fryktelig galt og føre til en legg amputasjon. For øvrig finnes det ikke noe som en "enkel" tåamputasjon. Alle amputasjoner, selv av lille tåen, kan ha alvorlige komplikasjoner.

I situasjoner med infeksjon bør man ofte planlegge amputasjonen som en to-trinns prosedyre. For eksempel, hvis du har en alvorlig infisert stråle av en forfot, kan du amputere tåen, utføre debridement av nekrotisk vev av strålen, gi antibiotikadekning, og etter kanskje ti dager, utføre en transmetatarsal amputasjon. Bruk av to-trinns prosedyrer vil ofte bidra til å bevare lengde i en ekstremitet!

Amp tech antibiotics

Antibiotika profylakse ved amputasjoner

 

Den unødvendige og utbredte misbruken av antibiotika i sårbehandling generelt er alarmerende. Når det gjelder antibiotikaprofylakse under og etter amputasjonskirurgi, mener vi imidlertid at det bør være en mer liberal holdning. En større amputasjon er i seg selv en livsendrende og traumatisk opplevelse, og vi må gjøre alt vi kan for å sikre at stumpen gror uten komplikasjoner. Siden komplikasjonsraten med sårdehisens, nekrose i sårkantene og infeksjon er betydelig i denne pasientgruppen, anbefaler de fleste forfattere minst fem dagers antibiotikabehandling etter operasjonen.

For større amputasjoner viser flere relativt nyere publikasjoner en betydelig reduksjon i postoperative komplikasjoner og sykehusopphold ved bruk av antibiotika i fem dager postoperativt (Sadat 2019, Souroullas 2022). Vi mener at dette bør være anbefalingen for flertallet av pasientene som gjennomgår større amputasjoner. Hvis pasienten derimot hadde en pågående gangrenøs infeksjon i foten eller omfattende cellulitt, må det gis utvidet antibiotikabehandling etter operasjonen. I tillegg er det flere individuelle faktorer som påvirker lengden på antibiotikabehandlingen. Noen av våre pasienter har for eksempel lavt albumin på grunn av proteindefisitt, noe som resulterer i langvarig sekresjon fra arret. Dette øker risikoen for infeksjon, og vi vil bruke forlenget antibiotikadekning. Hvis du er i tvil, anbefaler vi å forlenge varigheten av antibiotikabehandlingen. Vi oppmuntrer ikke til bruk av antibiotika uten å følge retningslinjene, men vi må improvisere i en viss grad fordi en infisert stump har så alvorlige konsekvenser. Det ville vært fantastisk om vi hadde evidensbaserte anbefalinger for forlenget bruk av antibiotika utover fem dager, men dette mangler vi foreløpig.

Hvilke typer antibiotika anbefales for profylaktiske formål ved større amputasjoner?
I de fleste studier administreres bredspektret antibiotika intravenøst eller oralt. Cefazolin 2g iv (<120 kg kroppsvekt) med fire timers intervaller brukes ofte for voksne. Alternativt anbefales Klindamycin 900 mg iv med seks timers intervaller. Et annet alternativ er Vancomycin, men som med alle aminoglykosider må du kunne måle serumkonsentrasjoner ved langvarig behandling.

 

Som med all profylaktisk antibiotika ved kirurgi anbefales det at første infusjon startes omtrent 60 minutter før operasjonen. Selv om det er standard å administrere profylaktisk antibiotika som intravenøse infusjoner den første dagen, er det ingen konsensus om når man bør bytte til oral behandling. Mange behandlere mener fortsatt at intravenøse antibiotika er overlegne orale. Men så lenge pasienten har normal tarmfunksjon (dvs. absorbsjon) og ikke er septisk eller alvorlig syk, vil orale antibiotika være nesten like effektive. Mange antibiotika har en absorbsjonsrate på omtrent 90 % når de tas oralt. I mange tilfeller kan overgangen fra iv til oral behandling gjøres allerede innen 24 timer.

Hvis amputasjonen skyldes en infeksjon, bør valg av antibiotika følge resultatene av bakteriekulturen. I slike tilfeller vil pasienten nesten alltid trenge forlenget antibiotikabehandling utover de anbefalte fem dagene.

Ved alvorlig akutt vevsskade på grunn av trafikkulykker eller konfliktområder, er infeksjonsrisikoen ved amputasjoner svært høy, siden omfanget av vevskontaminasjon ofte undervurderes. Disse pasientene krever rutinemessig forlenget antibiotikabehandling.

Når det gjelder amputasjoner under ankelen, mangler vi gode retningslinjer. Bør vi gi antibiotikadekning ved transmetatarsal amputasjon, MTP-dislokasjon eller til og med en tåamputasjon? Vi er på den positive siden av denne debatten. Risikoen for alvorlige infeksjoner etter slike "mindre" amputasjoner er like høy som ved større amputasjoner, og konsekvensene kan føre til amputasjon på et høyere nivå. Problemet her er at det er svært vanskelig å generalisere. Hvis vi utfører en stråleamputasjon på en person med diabetes og betydelig aterosklerose, synes risikoen for infeksjon å være alarmerende høy. Til syvende og sist avhenger det av kvaliteten på vevsperfusjonen og graden av kontaminasjon i området du opererer på.

Den begrensede vitenskapelige evidensen vi har, er imidlertid ikke enig med oss når det gjelder de mindre amputasjonene. Følgende tekst er lang men vi tok den med for å vise en grundig studie som vi sannsynligvis kan stole på. Rossel et al. (2019) gjennomførte en klusterkontrollert Cox-regresjonsanalyse av 482 mindre amputasjoner hos diabetespasienter. Median oppfølgingstid var 2,1 år. Felles for alle pasienter var at de hadde infeksjoner som påvirket hovedsakelig forfoten (n = 433; 90 %). Rossel et al. registrerte osteomyelitt i 239 tilfeller (50 %). Totalt var 47 tilfeller (10 %) komplisert av bakteriemi, 86 (18 %) av abscesser, og 139 (29 %) viste cellulitt. Kirurgiske amputasjoner involverte tær (155), mellomfot (280) og hæl (47). Totalt krevde 178 tilfeller (37 %) revaskularisering. Etter amputasjonen var median varighet av antibiotikabehandling syv dager (interkvartilområde, 1‐16 dager). I 109 tilfeller (25 %) ble antibiotika seponert umiddelbart etter operasjonen. Klinisk svikt oppsto i 90 av pasientene (17 %).  En multivariat analyse endret verken total varighet av postoperative antibiotikabehandling eller umiddelbar seponering komplikasjonsraten. 

Mens vi vanligvis prøver å holde teksten lett forståelig, fant vi det viktig å presentere en grundig analyse siden dette emnet er sterkt debattert blant leger. Studien synes å være godt gjennomført. Forfatterne konkluderer med at de ikke finner noen fordel ved å fortsette postoperativ antibiotikabehandling ved rutineamputasjon for diabetiske fot infeksjoner under ankelen. I fravær av gjenværende infeksjon (dvs. reseksjon med klare marginer) bør antibiotika seponeres. Ta gjerne kontakt med oss hvis du kjenner til gode retningslinjer for profylaktisk antibiotikabehandling for denne pasientgruppen.

Tåamputasjoner

 

Tåamputasjoner har liten innvirkning på gangfunksjonen sammenlignet med amputasjoner på et høyere nivå. Selv om stortåen spesielt er viktig for balanse, er dette ofte neglisjerbart i populasjonen med kroniske sår. De fleste av våre pasienter er eldre, ofte med perifer nevropati, og deres balansesans i foten er allerede svekket.

Hos de fleste pasienter med kroniske sår er den arterielle sirkulasjonen nedenfor ankelen, spesielt fra forfoten til tærne, betydelig redusert. Forbered deg på høy sviktrate når du amputerer en tå i denne pasientgruppen! Her er det aldri "bare en tåamputasjon"! Det er av største viktighet at vi informerer pasienten grundig på forhånd og forklarer at en tåamputasjon ikke er en enkel prosedyre, og at risikoen for komplikasjoner som gangren og infeksjon er høy! En mislykket tåamputasjon kan føre til amputasjon av hele benet!

Amp tch toe amp

Ikke sjeldent er vi i en grenseland situasjon. Sirkulasjonen til enden av foten er signifikant nedsatt men vi vil gjøre alt vi kan for å forhindre amputasjoner på høyere nivå, og forsøker ofte tåamputasjoner i situasjoner der utfallet er uforutsigbart. I nesten halvparten av tilfellene ser vi utvikling av nekrose i sårkantene etter amputasjonen, men dette kan ofte håndteres slik at tåstumpen til slutt gror. I andre tilfeller utvikler tåstumpen seg til våt gangren, og pasienten ender opp med en høyere amputasjon. Igjen kan vi ikke understreke dette nok: Før du forsøker en tåamputasjon, må du grundig forklare for pasienten og pårørende at sjansen for svikt er svært høy, og at risikoen for en høyere amputasjon er betydelig. Dersom dette ikke blir forklart tydelig, risikerer du at de legger skylden på deg dersom utfallet forverres. Det er viktig å forklare at du forsøker en tåamputasjon fordi det kan gi pasienten en viss sjanse til å unngå en høyere amputasjon.

I tilfeller med tørr gangren er en tåamputasjon ofte kontraindisert! Noen pasienter kan leve godt med en tå med tørr koldbrann; hvis de er heldige, kan tåen til og med gro ved auto-amputasjon. Hvis du forsøker en delvis eller fullstendig tåamputasjon hos en slik pasient, er sjansen for svikt nesten 100 %. Du kan til og med skape en situasjon som fører til en crusamputasjon! Vi dekker rutinemessig områder med tørr gangren med gasbind dynket i jod og skifter bandasjen omtrent to ganger ukentlig. Jod trenger gjennom den tørre nekrosen og ser ut til å forhindre infeksjoner. En kan også dryppe jod på tørr gangren og la det trekke inn – for eksempel 3 ganger ukentlig for å oppnå samme effekt. Behandlingen fortsettes så lenge den tørre gangrenen vedvarer. Noen behandlere bruker krystallviolett (gentiana violet) til samme formål, og dette benyttet vi selv i mange år. For noen år siden gikk vi over til povidon-jod og har erfart at dette fungerer enda bedre. Hovedregelen er å "holde tørr gangren tørr," og en kan kanskje tenke at fuktighet med jod vil forvandle tørr gangren til våt gangren. Likevel ser det ut til at jod, selv om det påføres vått, bidrar til å holde den tørre gangren tørr! Jod har en uttørkende egenskap.

Hvis en pasient med alvorlig iskemi har en tå med tørr gangren som plutselig utvikler seg til våt gangren med infeksjonstegn, må du ofte vurdere en tåamputasjon. I disse situasjonene har en én-stegs prosedyre med tåamputasjon og primær lukking ofte en sviktrate på 90 % eller høyere, og du kan til og med skade pasienten ved å forårsake at gangrenen sprer seg til forfoten. I slike tilfeller er det langt tryggere å utføre en "guillotine"-type amputasjon i en ledd i tåen, la såret stå åpent og følge pasienten nøye i etterkant. Hvis hudlappene eller sårkantene overlever, kan du forsøke en sekundær lukking senere.

wa. amp complications iStock-1672111299.jpg

Figur 1 Bildet viser føttene til en diabetisk pasient med dårlig vaskulær perfusjon. Han har tidligere gjennomgått flere amputasjoner ved et annet sykehus. En MTP-eksartikulasjon av femte tå ble vellykket utført på venstre fot. På høyre fot ble det utført partielle amputasjoner av både første og andre tå for over et halvt år siden. Det er betydelig inflammasjon og ødem på enden av første tå, noe som gir sterk mistanke om en kronisk infeksjon, sannsynligvis osteomyelitt. Et enkelt røntgenbilde kan hjelpe oss med diagnostikken her. Legg merke til at neglresten stikker ut fra første tå (høyre fot). Når man utfører en delvis tåamputasjon i det distale leddet, bør neglroten fjernes for å unngå problematisk neglvekst. Videre er det flere tegn på lokal mekanisk irritasjon på flere tær – mest sannsynlig et tegn på uegnet fottøy.Kilde: iStock-1672111299

Tåamputasjoner: Generelle prinsipper og teknikker

 

Når vi amputerer en tå, forsøker vi  selv oftest å gjøre amputasjonen i nivå med et ledd (for eksempel PIP-ledd), slik at enden av beinresten er dekket med brusk. Dette mener vi gir mindre postoperativ smerte, og brusk fungerer som en bedre barriere mot bakterielle infeksjoner.

 

Kvaliteten på huden og bløtvevet bestemmer hvilken type hudlapper vi bruker. Det er ikke uvanlig at vi må bruke en ukonvensjonell lapp, basert på tilgjengelig hud. Nesten alle snitt som gir spenningsfri dekning av det amputerte beinet, kan velges.

Standard lapper og teknikker

De vanligste hudlappene inkluderer enten en dorso-plantar lapp eller en såkalt "racket- incisjon" (rakket som i en tennis racket) med sagittal lukking. For amputasjon av storetåen og lilletåen foretrekker vi å orientere "racket-håndtaket" mot henholdsvis den mediale eller laterale overflaten av det respektive metatarsalhodet. For andre, tredje og fjerde tær orienteres "racket-håndtaket" langs tåens dorsale overflate. Ved delvis amputasjon av tåen brukes ofte et tverrgående eller vertikalt "fiskemunn"-snitt.

Veiledning for vevshåndtering og suturering

  • Skånsom behandling av vevet: Det er avgjørende å være ekstremt forsiktig med vevet rundt beinet. Ved fridisseksjon av beinet benytter vi "stick-to-the-bone"-teknikken for å unngå skade på blodårene.

  • Hudlapper uten spenning: Hudlappene må aldri sys under spenning. Det er fordelaktig å ha fappene veldig løse, da de vil trekke seg sammen i løpet av tilhelingsprosessen.

  • Unngå subkutane suturer: Disse kan klemme blodtilførselen i det subkutane vevet.

  • Suturvalg: Vi bruker absorberbare suturer som Vicryl Rapid 3.0 eller Monocryl 3.0. Disse suturene brukes som vanlige nylontråder, ofte med vertikale madrassuturer for presis adaptasjon av huden. Suturer må aldri strammes, for å unngå vevsskade.

  • Postoperativ håndtering av suturer: Når såret har grodd, faller det gjenværende suturmaterialet vanligvis av av seg selv, eller vi klipper det bort ved hudnivå. Det anbefales ikke å trekke ut eventuelle gjenværende suturer, da disse vil absorberes over tid.

Erfaringer og resultater

Metoden med absorberbare suturer  i huden har gitt utmerkede resultater i våre hender. Ikke bare slipper pasienten å fjerne suturer, noe som ofte kan være smertefullt på tærne, men vi har også oppnådd bedre tilhelingsrater. 

Hvis hudforholdene er egnet for adekvate lapper på PIP-leddnivå, foretrekker vi ofte å utføre en amputasjon på dette nivået. Hvis vi får en nekrose av amputasjonsstumpen på dette nivået, kan vi fortsatt forsøke å debridere stumpen. Derimot, hvis vi først forsøker en amputasjon på MTP-leddnivå og den mislykkes, står vi overfor et betydelig problem. Vi sier ikke at du generelt ikke bør amputere på MTP-leddnivå. Hvis det er mulig, prøv å amputere på PIP-leddnivå fordi det gir en sikkerhetsmargin for å redde situasjonen ved komplikasjoner. Det er slik vi går frem i slike tilfeller men har full forståelse for at noen andre kanskje ikke er enig med oss. Noen mener at en MTP ledd eksartikulasjon uansett vil være en sikrere amputasjons nivå og at en bør unngå partielle tå amputasjoner hos pasienter med grenseverdig arteriell sirkulasjon. Vi støtter denne tankegangen og det vi prøver å formidle her er: om du har sterk tvil om en partiell tå amputasjon kan tilhele- amputer i MTP ledd nivå. Om du har noe håp om at en partiell tå amputasjon kanskje kan klare seg, prøv det først.

En tåamputasjon er ikke en enkel prosedyre. Selv om den ikke er teknisk krevende når det gjelder anatomi, krever den erfaring for å behandle vevet med ytterste forsiktighet for å unngå nekrose i hudlappene. Disseksjonen må gjøres nøye, og så mange som mulig av de små arteriene må bevares. Det er viktig å ikke underminerer hudlappene; forbered i stedet lappene slik at de inkluderer subkutant vev og blodtilførsel. Bruk teknikken "hold deg til beinet" ( stick to the bone) ved disseksjon av bløtvevet for å unngå skade på minste blodkarene i bløtvevet.

Når en gjør en partiell tå amputasjon - skal en satse på en eksartikulasjon eller sette av benet i midten av den relevante falangen?  De fleste av oss har lært at en bruskkledd ende av knokkelen er å foretrekke- for det første krever det ingen tilheling av skjelettet og samtidig er det også en bedre barriere mot bakteriell infeksjon. Vi kjenner andre kirurger som rutinemessig unngår eksartikulasjon i tærne og foretrekker en reseksjon gjennom falangen, uten at vi har sett gode argumenter for det.  Vi mener at en skal amputere tåen i det nivået som gir best kvalitet av hudlappene, uavhengig om det er en eksartikulasjon eller reseksjon gjennom falangen. 

Ved amputasjon på MTP-leddnivå må du være ekstra forsiktig og skånsom med bløtvevet rundt leddet, da du kan skade sirkulasjonen til nabotærne, noe som kan føre til at disse også blir gangrøse!  Et MTP ledd har en ganske solid kaspel og omgivende ligamenter. Vi ser ofte at noen kollegaer sliter med å løse ut leddet på en skånsom måte fordi skjelletstrukturene er så godt forankret her. Selv om du er svært forsiktig med vevet, kan du fortsatt risikere å støte på komplikasjoner. Ødemet og de inflammatoriske prosessene etter amputasjon på dette nivået kan raskt føre til trombose i arterier og vener i forfoten. Dette er også en grunn til at vi prøver å unngå MTP-amputasjoner som førstevalg i denne pasientgruppen. Igjen, misforstå oss ikke. En MTP-amputasjon er et utmerket valg for en pasient med god arteriell sirkulasjon. Imidlertid diskuterer dette kapittelet hovedsakelig eldre pasienter med nedsatt blodtilførsel. Hvis du amputerer på PIP-leddnivå og opplever noe sårnekrose kan man ofte redde amputasjonen med relativ enkle tiltak.

Husk at selv fjerning av en isolert tå kan føre til signifikante strukturelle endringer i foten senere. Dette er spesielt aktuelt for 2. tå.  En amputasjon av 2. tå fører ofte til hallux valgus av 1. stråle over tid.

Hos pasienter med alvorlige, uutholdelige iskemiske smerter i underbenet gir det ikke mening å amputere en tå. Mest sannsynlig vil dette mislykkes uansett, og pasienten bør i stedet tilbys en høyere amputasjon.

Video 1 Video 1 er et eksempel på hvordan man utfører en tåamputasjon ved å bruke tilgjengelig hud for å lage improviserte hudlapper. Merk: Denne videoen har ingen lyd, så det er ingenting galt med datamaskinen din hvis du ikke hører noe. :) Klikk på bildet for å gå til videoen på YouTube. På grunn av filmens grafiske innhold må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: Dr. James Kent/Tyler Foot Clinic/YouTube.

Figur 2 Røntgenbildene til en pasient med bilateral amputasjon av stortåen operert ved et annet sykehus. Legg merke til at en rest av den proksimale falangen er igjen ved MTP-leddet. Vi anbefaler ikke å gjøre dette rutinemessig, da det kan øke risikoen for osteomyelitt og vanligvis er mer smertefullt i den innledende fasen postoperativt. De fleste kirurger foretrekker å ha en bruskdekket ende på benstumpen i MTP ledd.

Det finnes imidlertid situasjoner der det kan være hensiktsmessig å la en stump av første falangen stå. Ved grenseverdig vevsperfusjon kan en fullstendig disseksjon av MTP-leddet forårsake unødvendig skade på omkringliggende arterier. Eksartikulasjon krever mer vevsdisseksjon, og du kan skade de siste få gjenværende arteriene, noe som kan føre til gangren i amputasjonsstumpen og nabostrålen.Kilde: ChooChin/iStock.

Smertehåndtering: tåamputasjoner

Spesielt ved tåamputasjoner hos pasienter med nedsatt arteriell blodforsyning, forsøker vi alltid å unngå lokalbedøvelse på amputasjonsstedet! Det er en risiko for å skade den eneste funksjonelle arterien i området ved å stikke nålen i den. I tillegg kan trykket fra det injiserte volumet av lokalbedøvelse skade vevet hos disse pasientene (på grunn av nedsatt sirkulasjon). For femten år siden brukte vi rutinemessig lokalbedøvelse rundt basis av tåen som standardmetode for tåamputasjoner, men dette førte til en høyere forekomst av nekrose i sårkantene postoperativt. Etter å ha introdusert regionale blokader som gullstandard for tåprosedyrer, har vi sett en betydelig reduksjon i sårkomplikasjoner.

Hvis det er mulig, er en regional blokade det beste valget. Dette minimerer ikke bare risikoen for å skade blodårene nær amputasjonsstumpen, men den midlertidige vasodilatasjonseffekten av en regional blokade kan også ha en positiv bivirkning. Husk at flertallet av våre pasienter har nedsatt arteriell funksjon! Ved tåamputasjon hos en ellers frisk, ung pasient vil en enkel tåblokade selvsagt ikke forårsake noen skade. Dette er to helt forskjellige pasientgrupper.

Når vi ikke har tilgang til en regional blokade, må vi utføre amputasjonen under lokalbedøvelse ved tåens basis. I slike tilfeller går vi svært forsiktig fram. Vi bruker den tynneste nålen (27G) og prøver å injisere den minste mengden lidokain. Vi bruker nå rutinemessig 2 % lidokain, som tillater oss å bruke mindre volum—ofte er det tilstrekkelig med 2 ml lidokain på hver side av tåen. Vi bruker aldri lidokain med adrenalin. Når du bruker en tynn 27G-nål, bør du bruke en liten sprøyte (for eksempel en 2 ml sprøyte), da det ellers kan være vanskelig å presse væsken gjennom nålen.

Postoperativ smerte varierer mye etter tåamputasjoner. En diabetiker med perifer neuropati vil mest sannsynlig ikke oppleve noen ubehag etter operasjonen. I motsatt ende har vi vaskulære pasienter uten diabetes, hvor tåamputasjoner noen ganger kan føre til flere dager med intens smerte etter inngrepet. Det ser ut til at nervene hos disse pasientene allerede er svært sensibiliserte, noe som resulterer i økt smerte ved kirurgi på disse tærne. Aldri fortell pasienten at dette bare er en liten operasjon. Forbered dem heller på muligheten for å oppleve mer smerte enn forventet og sørg for å tilby tilstrekkelig smertebehandling i etterkant.

Etter de fleste tåamputasjoner er milde opioider som kodein + paracetamol vanligvis tilstrekkelig. Noen ganger må vi gå over til sterkere opioider som Oxycontin/Oxynorm. NSAIDs er ofte kontraindisert hos eldre pasienter på grunn av hjerte- og nyrekomorbiditet.

wa amputation digit dfcon.jpg

Video 2  Denne videoen er en forelesning som dekker sentrale aspekter ved tåamputasjoner, presentert under DFCon i Los Angeles. Videoen inneholder flere nyttige tips for å unngå vanlige fallgruver og anbefales sterkt å se før du leser videre. På grunn av grafisk innhold må du logge inn med YouTube-kontoen din for å få tilgang til videoen.Kilde: DFCon/YouTube.

Metatarsofalangeal eksartikulasjon (MTP- ledd amputasjon)

Som nevnt tidligere, kan en delvis tåamputasjon være å foretrekke som førstevalg, da dette gir en bedre margin for å redde stumpen hvis den blir nekrotisk. Hvis du går direkte til en MTP-leddsdisartikulasjon og det oppstår komplikasjoner, er det betydelig vanskeligere å redde situasjonen.

Når det er tydelig at en delvis tåamputasjon ikke er mulig, er neste nivå MTP-leddet. Vi etterlater metatarsalhodet intakt når det er mulig, for å opprettholde bruskkledningen på enden av beinstumpen. Vi er tilhengere av å bevare bruskdekning, selv om mange kirurger argumenterer for at leddbrusk er dårlig vaskularisert og foretrekker å fjerne brusken med en rongeur. Det finnes imidlertid ingen data som støtter denne fremgangsmåten. Dersom du fjerner brusken, bør du forsiktig forme det eksponerte beinet for å eliminere eventuelle benfremspring som kan føre til trykksår eller hudproblemer. Spesielt i 1. stråle er det viktig å bevare metatarshodet for å bevare best mulig gang funksjon.

  • Senene kuttes på nivå med hudsnittet og får trekke seg tilbake.

  • Såret skylles grundig, og nøye hemostase oppnås. Overdreven bruk av diatermi unngås.

  • Som med alle amputasjoner, må du aldri lukke hudlappene under spenning! Hvis hudlappene er for stramme, må du vurdere å fjerne hele metatarsalhodet.

  • Huden lukkes uten spenning i ett lag med avbrutte, ikke-absorberbare monofilament suturer.

  • Pasienten må avlaste forfoten inntil tilstrekkelig tilheling er observert.

Smertebehandling: MTP-leddamputasjon


Unngå å utføre denne prosedyren under lokalbedøvelse på amputasjonsstedet hvis mulig. Det er risiko for å skade den eneste intakte arterien i nærheten ved å stikke den med en nål. I tillegg kan trykket fra volumet av injisert lokalbedøvelse skade vevet hos pasienter med nedsatt sirkulasjon.

En regional nerveblokk er det beste valget, dersom det er tilgjengelig. Ikke bare reduserer dette risikoen for å skade blodårene nær amputasjonsstumpen, men den midlertidige vasodilaterende effekten av en nerveblokk antas å ha en positiv bivirkning.

Postoperative smerter er ofte mindre enn ved partielle tåamputasjoner, spesielt hvis hudlappene ikke er sydd stramt. Smerter som oppstår postoperativt skyldes vanligvis hevelse/ødem/inflammasjon. Svake opioider som kodein og paracetamol er som regel tilstrekkelig for smertelindring. NSAIDs er ofte kontraindisert hos eldre pasienter grunnet hjertesykdommer og nedsatt nyrefunksjon.

Amp tch MTP amp

Video 3  En video av Dr. Tavyab Riaz Ch som viser en eksartikulasjon av første MTP-leddet. Vi har inkludert denne videoen i samlingen fordi vi ønsker å kommentere noen aspekter ved prosedyren. For det første, basert på tåens utseende, er vi enige i at det var en god indikasjon for en komplett tåamputasjon. Likevel ville vi ved vår klinikk ha planlagt operasjonen annerledes. Vevskvaliteten på den plantare siden av tåen ser ut til å være god, og vi ville ha benyttet dette til å lage en ventral hudlapp for å oppnå primær lukking. Ut fra  det øvrige vev i området ser det ut til at pasienten har tilfredsstillende arteriell perfusjon. I videoen over er såret overlatt til sekundær tilheling, noe som kanskje kunne vært unngått. Vi prøver også å unngå å fjerne bruskbekledningen på enden av det første metatarsalbeinet, ettersom en stump med bruskdekning er fordelaktig etter vår mening. Vi kritiserer ikke videoen over, men ønsker å påpeke at det finnes ulike tilnærminger til dette temaet.

Postoperativ behandling: MTP-ledd eksartikulasjon:


Belastning av forfoten er ikke tillatt før såret er fullstendig grodd. Vi polstrer forfoten vanligvis med vatt og holder foten i en postoperativ sko med stor såle for trykkfordeling. Pasienten oppfordres til å kun belaste hælen. Dersom pasienten ikke kan avlaste foten kan en bruke en gips med gåklakk hvor MTP rekken ikke er inkludert i gipsen. 

Amp tech Ray amp

Stråle Amputasjon

En stråleamputasjon innebærer fjerning av både tåen og det tilhørende metatarsalbenet. Indikasjoner for en slik prosedyre kan for eksempel være en alvorlig infeksjon rundt MTP-leddet som ikke lar seg redde. Selve reseksjon av metatarsalbenet kan skje distalt, midt i skaftet, eller hele metatarsalbenet kan fjernes.

 

Stråleamputasjoner er nyttige for å bevare fotfunksjon og hindre amputasjon på et høyere nivå.

Den første og femte strålen (tilsvarende lilletåen eller stortåen samt tilhørende metatarsal) er teknisk sett enklest å fjerne, ettersom de befinner seg på yttersidene av foten. Det er langt mer utfordrende å utføre en stråleamputasjon av 2.–4. stråle fordi man risikerer å skade blodkar i området, noe som kan få katastrofale følger. Faren for å skade livsviktige arterier øker, jo mer av metatarsalbenet som fjernes. Den proksimale delen av metatarsalbenet er vanskelig å dissekere, da den er omgitt av svært robuste leddbånd for å ivareta stabilitet. Mobilisering av hele metatarsalbenet er derfor krevende. Av den grunn vil man, når det er mulig, ofte avkorte metatarsalbenet i distal diafyse eller midtskaftet.

Mens en isolert stråleamputasjon oftest er uproblematisk, kan flere stråleamputasjoner føre til at foten smalner for mye og blir biomekanisk ustabil. Dette øker trykket på de gjenværende metatarsalhodene og kan føre til nye områder med økt belastning, callusdannelse og sårdannelse.

Spesielle forhold ved første stråle


Nærmest normal fotmekanikk kan oppnås etter amputasjon av én av de laterale fire strålene. Derimot vil amputasjon av stortåen og første metatarsalhode i vesentlig grad endre gangfunksjonen og kan utsette resten av foten for store belastninger. Studier har vist at tilbakevendende sår etter førstestråleamputasjon kan forekomme hos 50–60 % av pasientene. Enkelte ortopediske kirurger anbefaler derfor en transmetatarsal amputasjon av alle fem strålene i stedet for isolert førstestråleamputasjon. Det motsatte synspunktet er at 20–40 % av pasientene som gjennomgår en transmetatarsal amputasjon, må revideres eller reamputeres, og at cirka hver femte pasient kan ha behov for en overankelamputasjon. Det finnes ingen klar konsensus i litteraturen, og valget mellom førstestråleamputasjon og fullstendig transmetatarsal amputasjon bør individualiseres. Dersom pasienten følges opp av en erfaren ortopedi ingeniør, kan mange av komplikasjonene som oppstår etter førstestråleamputasjon forebygges ved hjelp av spesialtilpassede fotsenger og ortoser. 

Behandle alt vev skånsomt og beskytt underliggende strukturer med egnede retraktorer når du sager gjennom beinet. Ved disseksjon av vevet for å løsne metatarsalbeinet benyttes en konsekvent “stick-to-the-bone”-teknikk. Dette reduserer risikoen for å skade viktige blodårer i området.

Hos den eldre pasientpopulasjonen ser vi ofte noen sårkomplikasjoner etter stråleamputasjoner. Vanligvis inkluderer dette nekrose i sårkantene, av og til sårdehisens og i enkelte tilfeller infeksjon. Likevel har vi klart å redde de fleste av disse komplikasjonene, forutsatt at den arterielle blodforsyningen er tilstrekkelig. Som regel gjør vi debridement og vakumm behandling for å behandle disse komplikasjonene.

Smertebehandling: stråleamputasjoner

 

Det er utfordrende å oppnå tilstrekkelig smertelindring under operasjonen med lokalbedøvelse ved stråleamputasjoner. Regional eller generell anestesi bør benyttes ved denne prosedyren. Postoperative smerter er som regel høyere enn ved en tåamputasjon eller MTP-leddamputasjon, og vi bruker ofte en kort kur med lavdose opioider (for eksempel Oxycontin 5 mg x 2 + Oxynorm 5 mg x 3 daglig).

Postoperativ pleie: stråleamputasjoner

 Ved stråleamputasjoner må man være enda mer restriktiv i forhold til belastning enn ved tå- eller MTP amputasjoner. Pasienten bør helst totalavlaste foten spesielt de første 14 dager.  Dersom pasienten ikke kan avlaste foten, benytter vi en gips med en såle som tåler belastning.

Video 4  En video fra Foot and Ankle Surgery Academy viser en nyttig variant av stråleamputasjon av fjerde stråle, der man benytter en såkalt "digital fillet-flap" for å lukke såret. Den femte tåen ofres for å kunne lage en lapp som dekker en defekt som ellers er vanskelig å få tilheling på.Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av filmens grafiske innhold, må du logge inn med YouTube-kontoen din.
Kreditt: Foot and Ankle Surgery Academy/YouTube.

Amp tec TMA amp

Figure 3  Dette er en relativt vanlig komplikasjon etter en partiell stråleamputasjon – stumpen blir nekrotisk, og vi må foreta debridering. Dette etterlater et gapende sår i vev med åpenbart marginal perfusjon. Håndteringen av dette avhenger av flere faktorer. For det første, hvis pasienten lider av alvorlige, kroniske iskemiske smerter, burde vi (a) aldri ha forsøkt stråleamputasjon i utgangspunktet, og (b) anbefalt pasienten å gjennomføre en underbensamputasjon. Hvis pasienten derimot ikke har vesentlige smerter (f.eks. en diabetisk pasient med nevropati), kan vi forsøke å redde situasjonen. Vi ser antydninger til rosafarget vev over fettputen på den plantare delen av såret – dette kan indikere at granulasjonsprosessen kan settes i gang når såret er bedre debridert. Kilde: Milorad Dimic MD; Creative Commons Attribution 3.0

Transmetatarsal (TMA) Amputasjon:

Transmetatarsale amputasjoner gir som regel et tilfredsstillende gangmønster og er teknisk sett ikke spesielt krevende. Denne prosedyren kan omfatte én eller alle av fotens stråler.

En fullstendig TMA (transmetatarsal amputasjon) av alle fem metatarsalben innebærer horisontale hudlapper, ideelt med en noe lengre, posterior fapp som svinges oppover. På denne måten dekkes fotenden av motstandsdyktig plantart hud.

Det er en viss uenighet om hvor mye av metatarsalene som bør reseseres. Noen hevder at blodforsyningen er bedre til de proksimale delene av metatarsalene, og at reseksjonen derfor bør gjøres i øvre tredjedel. Vi har utført vellykkede transmetatarsale amputasjoner på alle nivåer. Etter vår mening er kvaliteten på bløtvevet den viktigste faktoren. Selv distale reseksjoner kan fungere godt dersom vevet er godt sirkulert og har tilstrekkelig subkutan fettpute. Vær imidlertid oppmerksom på at distale reseksjoner kan gi mekanisk irritasjon fra reseksjonskanten ved vektbelastning, spesielt hos pasienter med atroferte plantare fettputer. Hos slike pasienter bør man foreta en mer proksimal reseksjon.

Vi foretrekker å dele metatarsalene i en svakt buet linje fra medialt til lateralt, der hvert påfølgende skaft er 3–5 mm kortere enn det forrige. På denne måten følger benreseksjonen kurven i hudfappene.

Ved fullstendig transmetatarsal amputasjon av alle strålene vil du støte på mange blodkar. Disse og øvrig bløtvev må behandles med største forsiktighet for å bevare blodforsyningen til hudfappene. Når du benytter en elektrisk sag for å dele beinet, bør du sørge for å beskytte underliggende strukturer med retraktorer.

I TMA-hudlappene finnes det vanligvis god dorsal og plantar fascia under det subkutane vevet, og vi lukker rutinemessig såret i to lag med avbrutte absorberbare 2.0-suturer i fascien. Bruk alltid et subfascialt dren i noen dager ved amputasjon av alle strålene. Hematomer med følgende sårkomplikasjoner er en av hovedutfordringene ved denne type kirurgi.

Unngå å underminere huden – dette vil redusere blodforsyningen og kan føre til hudnekrose i kantene. Dersom hudlappene er for stramme, må du resesere mer ben. De vanligste komplikasjonene er hudnekrose på grunn av for stramme lapper, samt komplikasjoner knyttet til hematom.

 

Vi lukker vanligvis huden med vertikale madrassuturer for optimal hudadaptasjon, avbrutt av metallagraffer mellom hver sutur. Etter vår erfaring gir denne metoden færre problemer med hudnekrose.

Noen kirurger anbefaler å dele eller forlenge akillessenen under transmetatarsal amputasjon for å redusere risikoen for equinusdeformitet. Det finnes ingen randomiserte data som støtter denne praksisen, men enkelte rapporter antyder at teknikken reduserer risikoen for fremtidige fotsår i forfoten.

iStock-486184460.jpg

Figur 4 Røntgenbilder av føttene til en pasient som har gjennomgått en transmetatarsal amputasjon bilateralt Kilde: Subthaburrawonk/iStock

wa amputation transmetatarsal.png

Video 5  Dette er nok en utmerket video fra Husky Orthopedics om sentrale prinsipper ved transmetatarsale amputasjoner. Til tross for at bildekvaliteten ikke er optimal, veier innholdets kvalitet i høy grad opp for dette. Selv erfarne kirurger kan plukke opp noen verdifulle tips her. Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av videoens grafiske innhold må du være innlogget med YouTube-kontoen din.
Kilde: Husky Orthopaedics/YouTube.

wa amputation transmetarsal 2.png

Video 6  Vi liker også denne videoen av Dr. Kolodenker: Transmetatarsal Foot Amputation Surgery Guide. Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av grafisk innhold i filmen må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: Dr. Gennady Kolodenker, DPM/YouTube.

Postoperativ behandling: TMA

 

Etter inngrepet legges en posterior gipslaske som holder ankelen i 90 graders vinkel. Belastning av foten er ikke tillatt før adekvat tilheling er oppnådd, som regel etter 3–4 uker. TMA er generelt en forholdsvis pålitelig prosedyre etter den innledende tilhelingsfasen. Primærtilheling kan forventes hos 50–75 % av pasientene som gjennomgår TMA. En revisjon til et høyere nivå er nødvendig hos omtrent 25–40 % av tilfellene. En postoperativ NPWT (vakuum) -bandasje kan muligens forebygger sårkomplikasjoner og vi bruker det nå rutinemessig ved slike amputasjoner.

 

Med riktig tilpassede ortopediske sko kan pasientene som oftest gå med god gangfunksjon etter komplett tilheling.

wa amputation transmet aftercare.jpg

Video 7  Denne videoen viser ikke kirurgiske teknikker, men forklarer et viktig konsept for etterbehandling. Dette gjelder ikke bare forfotsamputasjoner, men alle fotamputasjoner. Å fjerne deler av foten fører uunngåelig til en omfordeling av trykk, noe som kan forårsake nye callusdannelser og øke risikoen for nye sår over tid. Tett oppfølging av en ortopediingeniør er derfor avgjørende for å forhindre nye komplikasjoner. I tillegg, som videoen tydelig illustrerer, må vi ta ekstra godt vare på den andre foten for å unngå fremtidige amputasjoner.Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av grafisk innhold i filmen må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: DC Foot Doctor/YouTube.

Amp tech Hindfoot amp

Amputasjon av bakfoten

 

Ved vår klinikk håndterer vi sjelden alvorlige traumatiske skader på underekstremitetene, og vi har følgelig begrenset erfaring med bakfotsamputasjoner. De fleste av pasientene vi behandler, har kroniske sår, og de er som regel ikke gode kandidater for bakfotsamputasjoner, med unntak av partiell calcaneus reseksjon. Vi vil derfor ikke gå nærmere inn på beskrivelsen av disse teknikkene her. I fremtidige revisjoner av dette kapitlet planlegger vi imidlertid å inkludere en mer omfattende diskusjon om bakfotsamputasjoner. De mest vanlige teknikkene i denne sammenhengen er Lisfrancs, Choparts og Symes amputasjonsprosedyrer.

Partiell calkaneus reseksjon (calkanektomi)  

En indikasjon for en partiell calcanektomi  kan være en nevropatisk pasient som ellers er i relativt god allmenntilstand og som har et hælsår med infeksjon i calcaneus. Man kan spørre seg hvorfor man ikke heller utfører en underbensamputasjon (BKA), og dette er et relevant spørsmål. En partiell calcanektomi bevarer imidlertid størstedelen av foten, og kan være et alternativ for pasienter som ønsker å unngå en større amputasjon.

 

Når såret er tilstrekkelig tilhelet, vil pasienter med gangfunksjon vanligvis ha behov for en spesialtilpasset fylling for hældefekten og en høyskaftet sko for mekanisk støtte, med eller uten en skreddersydd ankelortose eller CROW-støvel.

I fravær av utstrakt egen erfaring med denne metoden referer vi til videoen nedenfor fra Husky Orthopedics som inneholder flere viktige aspekter av denne type operasjon.

Video 8  Dette er nok en utmerket video fra Husky Orthopedics om temaet  partiell calcanektomi. Selv om bildekvaliteten ikke er optimal, oppveier innholdets kvalitet dette i stor grad. Selv mer erfarne kirurger vil finne nyttige tips her. Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av filmens grafiske innhold må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: Husky Orthopaedics/YouTube.

wa amputation dfcon partial calcanectomy.png

Video 9  En video av en forelesning om delvis calcanectomi holdt på Diabetic Foot Global Conference i Los Angeles i 2015. Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av grafisk innhold i filmen må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: DFCon/YouTube.

Amp tech BKA

Transtibial Amputation -Below Knee Amputation (BKA)

Synonymer er crus amputasjon eller legg amputasjon. Dette er den hyppigst utførte store amputasjonstypen på verdensbasis. Til tross for at den er så utbredt, er det ikke en enkel kirurgisk prosedyre, og paradoksalt nok blir den ofte overlatt til unge, uerfarne kirurger. En karkirurg bemerket en gang: «En ekspert utfører alltid den endovaskulære prosedyren, mens vi merkelig nok lar amputasjonen bli håndtert av mindre erfarne kolleger.»

Mange av komplikasjonene som oppstår etter en BKA, skyldes mangelfull teknikk. Utilstrekkelige hudlapper, for stramme suturer og mangelfull identifisering og avsnøring av nerver er viktige bidragende faktorer.

Ved vår klinikk benytter vi vanligvis ikke blodtomhet (tourniquet) under inngrepet, ettersom de fleste av våre pasienter er eldre med nedsatt arteriell sirkulasjon, og blødning sjelden er et betydelig problem. Mens bruk av tourniquet teoretisk kan føre til vevshypoksi og postoperative komplikasjoner, finnes det mange klinikker som benytter tourniquet ved alle amputasjoner uten å observere høyere komplikasjonsrate. Det er imidlertid viktig å slippe opp tourniquet senest 1,5 time etter oppumping – helst tidligere. Tøm mansjetten så tidlig som mulig, men aldri etter at du har begynt å sy såret igjen. Gjør det mens du fortsatt har tilgang til alle åpne sårflater for å kunne koagulere eller knyte av blødende kar. Hematom er en av de største fiendene for et vellykket amputasjonsresultat. Et postoperativt dren kan ikke alltid hindre alle hematomkomplikasjoner, så sørg for fullstendig hemostase før du lukker såret.

Generelt er det lurt å legge en tourniquet på ekstremiteten i starten av operasjonen, men ikke nødvendigvis pumpe den opp. Dette gir bedre kontroll over kritiske strukturer dersom uforutsett blødning skulle oppstå. Hos yngre pasienter og ved traumatiske skader med omfattende vevsskade er det anbefalt å bruke tourniquet for bedre oversikt og kontroll over vevet.

Det finnes flere metoder for å utføre en BKA. Den globale «gullstandarden» er fremdeles metoden med lang, posterior hudlapp. I flere vestlige land har den asymmetriske «skew flap»-metoden vunnet popularitet. Tilhengerne av denne metoden hevder at den sikrer bedre sirkulert vev og kan gi en bedre, protesevennlig stump.  Det nasjonale senter for amputasjoner ved Haukeland Universitet i Bergen anbefaler denne metoden som førstevalg. Vår erfaring er imidlertid at denne metoden er noe mer krevende å mestre og kan by på vanskeligheter for mindre erfarne kirurger. Hold deg til den amputasjonsmetoden du behersker best, for å sikre gode resultater. En lang posterior hudlapp er av og til ikke gjennomførbar på grunn av hudforholdene og da må man beherske andre metoder slik som skew flap teknikken. Derfor er det verdifullt å kjenne til alternative metoder for hudlapper i slike situasjoner.

wa amputation skin markings own.jpg

Figur 5 Flere metoder kan benyttes for å finne riktige landemerker når man skal designe den bakre hudlappen i en tradisjonell «lang posterior flap-metode» (Burgess-amputasjon). Det fremre snittet (2) bør legges minst 12–15 cm distalt for tibias tuberositet (1) og omfatte 2/3 av leggens omkrets. Det bakre snittet starter ved 1/3 av omkretsen (3). Lengden på den bakre hudlappen (4) bør være minst lik 1/3 av leggomkretsen pluss 1 cm. Vi legger rutinemessig til noen ekstra centimeter for å sikre nok hud til en spenningsfri lukking. En annen metode for å avgjøre optimal lengde på den bakre hudlappen er å bruke diameteren av leggen pluss 1 cm. Diameteren finner du ved å dele omkretsen på tre (matematisk sett egentlig 3,14, som er π).

Lang bakre lapp metoden (Burgess)

 

Hud- og fasciesnitt – «To-tredeler/Én-tredel»-tilnærmingen

Fremre snitt:

  • To-tredeler av leggomkretsen

  • Vanligvis anbefales det å legge snittet ca. 1 cm distalt for det planlagte snittet i tibia. Det kan imidlertid være en fordel å legge snittet 2–3 cm nedenfor den planlagte tibiareseksjonen for å ha en «buffer» dersom man oppdager at hudlappene blir strammere enn antatt. Dette er særlig nyttig dersom gastrocnemius-muskelen er stor.

  • Snittet legges rett tvers over (transversalt)

Bakre snitt:

  • Starter ved én-tredel av leggomkretsen.

  • Lengde på posterior hudlapp: Dette er svært viktig – dersom lappen er for kort, vil du få betydelige problemer. Standardanbefalingen er at lappen også bør utgjøre én tredel av omkretsen, men vi foretrekker at lappen i utgangspunktet er lengre, gjerne opp mot to tredeler av omkretsen. Da har man mulighet til å trimme bort overskuddslapp om nødvendig.

  • En annen metode er å bruke leggdiameteren (ikke omkretsen) + minst 1 cm. For å finne diameteren, måler du omkretsen og deler på π(3,14). I praksis kan du dele på 3 for å få et omtrentlig tall. Dersom omkretsen er 30 cm, blir diameteren ca. 10 cm. Legg så til 1 cm, slik at lappen bør være minst 11 cm lang.

  • Snittet bør ha en svak bue distalt.

  • Det er svært viktig å bevare myo-fasciokutane lapper intakte, det vil si unngå å separere lagene unødvendig.

Bendisseksjon:

Tibia

  • Reseksjon ≥ 12–15 cm nedenfor tuberositas tibiae. En lengre tibiastump er ikke nødvendigvis en fordel, men de fleste ortopedi-ingeniører er enige om at en 15 cm stump er noe lettere å arbeide med enn 12 cm.

  • Den distale 1/3 av tibia egner seg sjelden for vektbæring og bør ikke benyttes som reseksjonsnivå. Amputasjoner som ligger < 6 cm nedenfor tuberositas tibiae, krever ofte konvertering til en kneeksartikulasjon eller enda høyere amputasjon.

  • Avrund den fremre, skarpe tibiaranden med en beinsag eller fil.

Fibula

  • Kappes 1–2 cm proksimalt for tibianivået. Unngå å fjerne mer enn 2 cm av fibula sammenlignet med tibia, da dette kan gi en konisk stump som er vanskelig å tilpasse protese til.

Bruk av beinsag:

  • Ved bruk av elektrisk sag er det viktig å kjøle ned beinet kontinuerlig med rikelig skylling (irrigasjon). Hvis du ser røyk fra beinet, har du allerede påført irreversibel termisk skade, noe som øker risikoen for osteomyelitt og bein nekrose.

Benvoks:

  • Mange kirurger dekker den amputerte tibiaenden med benvoks. Tanken er at det skal forhindre eksostose utvikling i enden av stumpen.Vi har ikke brukt benvoks ved vår klinikk og stiller oss tvilende til fordelene.

Myodese av gastrocnemius til tibia:

  • Det er vanlig å lage to borehull i tibia for å feste gastrocnemius trygt til den fremre kanten, slik at man sikrer god stabilitet av muskelen og stumpen.

Nevrovaskulær håndtering:

Store blodkar:

  • Sutur- og vanlig ligatur proksimalt for å forhindre fisteldannelse (dobbelt-ligatur). Hos yngre pasienter er det oftest mulig å dissekere de store arteriene fra tilhørende vener og ligere de separat. Hos den eldre populasjonen er dette ofte veldig vanskelig pga uttalt arterosklerose. Om en prøver å preparere vener fra arteriene hos disse pasienter fører det oftest bare til unødvendig blødning. De fleste ligerer disse sammen. En gjør da en omstiknings ligatur av arterien distalt og tar venen med i selve ligaturen. Proksimalt gjøres en vanlig ligatur av begge strukturene samlet. 

  • Liger ikke nerver sammen med blodkarene! 

Nerver:

  • Forsøk om mulig å identifisere alle større nervene for å minimere risikoen for nevromdannelse og fantomsmerter: n. saphenus, n. tibialis anterior, n. suralis og peroneusgrenene. Vær spesielt oppmerksom på suralis-nerven midt i den bakre lappen; denne kan lett fanges i suturene og føre til et smertefullt nevrom.

  • Hold et lett drag i nerven og kutt den med et rent snitt, slik at den får trekke seg tilbake. Ikke legg en ligatur rundt nerven! Selv om noen kirurger rutinemessig ligerer store nerver i håp om å redusere fantomsmerter, har vi erfart at fantomsmerter kan bli verre ved denne praksisen!

Avsluttende lukking:

  1. Skyll grundig før lukking for å fjerne beinspån (bone dust).

  2. Lukk dyp fascie med avbrutte absorberbare suturer (for eksempel Vicryl 2).

  3. Mange kirurger bruker kun stifter (staples) ved lukking av en BKA. Vår erfaring er at en kombinasjon 50:50 med suturer og stifter gir best resultat. Vi legger vertikale madrassuturer med nylon 2.0 med omtrent 1,5 cm avstand for å tilpasse huden løst, og supplerer med stifter mellom hver sutur. Dette har gitt oss færre problemer med hudnekrose og bedre kontroll over postoperativ hemostase og sårtilheling.

Video 10  Denne videoen fra Husky Orthopedics er en av våre favoritter når det gjelder BKA-kirurgisk teknikk (til tross for at bildekvaliteten ikke er optimal, er innholdet utmerket). Selv erfarne kirurger kan plukke opp nyttige tips her. Den bør være obligatorisk pensum for alle kirurger som utfører amputasjoner, uavhengig om en bruker lan posterior lapp eller asymmetrisk lapp metode. Legg spesielt merke til hvordan alle relevante nerver identifiseres for å unngå postoperative smerter og fantomsmerter. Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av grafisk innhold i videoen må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: Husky Orthopaedics/YouTube.

wa amputation skew flap.png

Video 11  Dr. Vinay Kumar Singh har laget en video som demonstrerer hvordan man utfører en underbensamputasjon (BKA) ved bruk av «skew flap»-teknikken, i stedet for den tradisjonelle metoden med lang, posterior hudlapp. Han forklarer grundig hvordan man merker opp huden for å oppnå en optimal stump.Klikk på bildet for å åpne videoen på YouTube. På grunn av grafisk innhold i videoen, må du logge inn med YouTube-kontoen din. Kilde: Dr. Vinay Kumar Singh/YouTube.

Amp Tech BKA guillotn
wa amputation guillotine.jpg

Video 12: Dr. Maham Rahimi og Dr. Kaled Diab viser hvordan man utfører en rask guillotine-amputasjon ved hjelp av en Gigli-sag. Pasienten har en livstruende infeksjon, er ustabil og står på pressor behandling. Dette innebærer at prosedyren må utføres raskt uten unødig forsinkelse. Klikk på bildet for å se videoen på YouTube. På grunn av det grafiske innholdet må du logge inn med YouTube-kontoen din.

Kilde: Dr. Vinay Kumar Singh/YouTube.

Postoperativ bandasje og behandling ved BKA 

Postoperativ bandasje og behandling ved BKA

  • Bandasje: Mange kirurger bruker en vanlig postoperativ skumbandasje.

  • Postoperativ NPWT ( incisional NPWT - iNPWT):

    • Vi bruker rutinemessig iNPWT ved alle BKA-inngrep hos oss og har sett en signifikant reduksjon i sårkomplikasjoner med det. NPWT kan ligge på plass i 14 dager. I de fleste tilfeller vil en mini vakuum pumpe ( for eksempel Smith/Nephew PICO) være tilstrekkelig.

  • Belastning: Pasienten må unngå vektbæring i 4–6 uker, inntil tilpasning av protese er mulig.

  • Gips: Det kan være aktuelt med en stiv lårhøy gips for å forhindre fleksjonskontraktur i kneet. Noen rapporterer at dette kan bedre primær sårtilheling og forkorte rehabiliteringstiden, men studiene er ikke entydige.Ved vår klinikk bruker vi kun gips hos pasienter med økt risiko for kontraktur.

Smertebehandling BKA

 

Anestesivalg ved amputasjon:


Ved vår klinikk utføres de fleste amputasjoner under spinalanestesi, da dette vanligvis tolereres bedre av pasienter med betydelige komorbiditeter, enn generell anestesi. Umiddelbart etter inngrepet er pasientene som regel smertefrie i noen timer. I tillegg legger vi rutinemessig inn et epiduralkateter ved operasjonsstart, som benyttes postoperativt i minst 3–5 dager. Effekten av et slikt epiduralkateter kan variere, men de fleste pasienter rapporterer betydelig smertelindring i de første dagene etter operasjonen. Merk at sterke blodfortynnende medikamenter som Plavix, Brilique, NOAK eller Marevan må være seponert i flere dager før anestesilegene kan legge en spinal/epidural siden disse preparatene gir økt fare for spinal hematom.

Siden hovedpasientgruppen vår består av eldre pasienter som ikke tåler opioider godt, og som har høy risiko for postoperativt delirium ved suboptimal smertebehandling eller høye opioiddoser, er bruk av epiduralkateter essensielt. Et epiduralkateter bør vanligvis ikke ligge i mer enn én uke grunnet infeksjonsfare. Etter én uke er smertebildet oftest lettere å håndtere med andre tiltak.

Av og til utfører vi amputasjoner med kun epiduralanestesi, men denne metoden kan være mindre pålitelig enn spinalanestesi når det gjelder fullstendig smertekontroll under inngrepet. Etter rådgivning med anestesilegene anbefaler vi oftest å kombinere spinalanestesi (eller generell anestesi) med et epiduralkateter til postoperativ smertebehandling.

Dersom amputasjonen må utføres under generell anestesi, er det helt avgjørende å legge inn et epiduralkateter i startfasen av operasjonen, da de initiale smertenivåene etter et inngrep i generell anestesi kan være markant høyere, spesielt det første døgnet.


Når vi har et velfungerende epiduralkateter, bruker vi vanligvis ikke en gipslaske. Gipsens viktigste funksjon er å forhindre knefleksjonskontraktur hos pasienter med store smerter etter underbensamputasjon ettersom de instinktivt bøyer kneet for smertelindring. Langvarig knefleksjon postoperativt kan føre til kontraktur, noe som skaper store utfordringer ved protesetilpasning og gange. Med god smertelindring gjennom et epiduralkateter ser vi ikke at pasientene utvikler denne smertebetingede refleksen, og gips blir derfor overflødig.

Selv om enkelte hevder at en gips også kan støtte opp bløtvevet og fremme sårtilheling, finnes det ingen klare beviser for dette. Vi anerkjenner at mange kirurger fortsatt foretrekker en postoperativ gips, men i vår praksis har vi gått bort fra dette og opplever ikke problemer med knekontrakturer. Vi sier ikke at andre ikke skal bruke gips til immobilisering etter en crus amputasjon, vi vil bare formidler at vi selv ikke bruker det hos våre pasienter.

Postoperativ bruk av negativtrykkbandasje (iNPWT)

Som nevnt ovenfor, benytter vi rutinemessig en postoperativ negativtrykkbandasje (incisional NPWT, iNPWT) over amputasjonssåret. Tidligere pleide vi å pakke hele stumpen inn i negativtrykkbandasje, men det siste året har vi gått over til kun å legge negativt trykk over selve incisjonen. Dette er enklere å forsegle, og det gir mulighet til kontinuerlig inspeksjon av stumpen. Vanligvis lar vi NPWT-bandasje ligge i omtrent 7 dager. Vi benytter som regel vanlig gasbind gjennomtrukket med 10 % povidon-jod som sårmedium, ved å brette gasbindet fire ganger og plassere det over incisjonen. Deretter dekker vi med tørt gasbind og legger en selvheftende plastfilm utenpå, som forsegles helt frem til der drenet er plassert. Selv om vanlig sort skum ofte brukes ved NPWT, har vi erfart at gasbind er mer skånsomt mot huden.

Vi har i mange år benyttet Kerlex PMD-gasbind som medium for NPWT, men dette har blitt stadig vanskeligere å få tak i i Europa (det er ofte utsolgt). Derfor har vi nå gått over til povidon-jod mettet gasbind, som har vist seg å være like effektivt. Dersom det er behov for en gips, kan den enkelt legges utenpå NPWT-bandasjen. Det er imidlertid viktig å ikke overstige 80 mmHg i undertrykk, da høyere verdier kan skade huden – spesielt hos pasienter med nedsatt arteriell sirkulasjon.

For dem som bruker et iNPWT-system som PICO (Smith & Nephew), kan PICO-bandasje legges direkte over incisjonen og bli liggende i inntil to uker. PICO-bandasje har en svært skånsom kontaktflate som tillater lengre brukstid uten å skade omkringliggende hud.

Alternativ metode med negativtrykk:


Man kan legge gasbind dynket i jod direkte på amputasjonssåret og deretter surre hele stumpen løst med bomullsruller (3–4 lag) opp til rett under kneleddet. Dette dekkes med selvklebende plastfilm, og negativt trykk settes på. Denne metoden sikrer at hele stumpen får negativtrykkbehandling, noe som kan bidra til bedre utforming av stumpen. Vi anbefaler ikke undertykk mer enn 80 mmHg for behandling av amputasjonstumper. Høyere trykk kan oppleves som ubehagelig stramt av pasienten. 

Amp tech TKA

Kneeksartikulasjon (Total Knee Amputation TKA)

 

Den klassiske TKA blir ofte ansett som en enklere amputasjonsprosedyre enn mange andre, hovedsakelig på grunn av den oversiktlige anatomien i området. Alle essensielle nevrovaskulære strukturer er lokalisert bak kneet, noe som gjør dem lett tilgjengelige for identifisering under inngrepet. Pasienter opplever som regel mindre postoperativ smerte ved denne typen amputasjon, ettersom det er mindre vev som må deles, og det ikke er nødvendig å kappe noen knokler. I tillegg gir TKA en robust stump med bruskbekledd leddflate, som kan gi god vektbærende funksjon.

Historisk har TKA vært lite populært blant ortopediingeniører grunnet utfordringer med å fremstille egnede proteser. Nyere fremskritt innen materialteknologi og protesedesign har imidlertid gjort det lettere å utvikle effektive proteser for TKA. Som følge av dette kan TKA bli mer vanlig i fremtiden. På nåværende tidspunkt utgjør denne prosedyren likevel kun omtrent 5–7 % av de større amputasjonene som utføres.

I vår praksis har vi sett varierende resultater etter kneeksartikulasjoner (TKA). I enkelte tilfeller har vi valgt TKA for pasienter med betydelige komorbiditeter som ikke har behov for gangfunksjon, og da benyttet kun den klassiske tilnærmingen. Imidlertid har vi også opplevd utfordringer som langvarige seromer, sannsynligvis grunnet væskeproduksjon fra resterende synoviale strukturer.

Det synes å være mangel på konsensus blant kirurger, fysioterapeuter, proteseteknikere og pasienter når det gjelder utfall etter TKA. Ofte fremsettes motstridende oppfatninger for eller mot TKA, uten at det finnes tilstrekkelige objektive data til å underbygge hvert standpunkt.

Tre hovedvarianter av TKA

  1. Klassisk TKA-tilnærming
    Ved den klassiske tilnærmingen bevares femur i sin helhet, og patella beholdes. Patellarsenen festes til korsbåndene, og huden rundt kneet tillater ulike teknikker for lukking med hudlapper. Disse kan være sagitale, ligge posteriort, vertikalt mellom kondylene, eller transversale med et horisontalt arr ytterst distalt på stumpen – under, foran eller bak leddnivået. Det finnes foreløpig ingen entydig foretrukket metode for valg av hudlapper.

    • Dorsal hudlapp: En dorsalt basert flapp benytter gastrocnemius til å dekke femurkondylene, mens arret da vil ligge anteriort og horisontalt, vekk fra vektbærende område.

    • Ventral “fiskemunn”-lapp: Likelengdede lapper møtes distalt, slik at arret ligger i den mest distale delen av stumpen.

    Den klassiske TKA-metoden gir en bredere vektbærende flate ved å opprettholde femurkondylenes integritet. Enkelte kirurger og proteseteknikere mener at det å bevare patella, samtidig som patellarsenen festes til korsbåndene, kan gi ekstra stabilisering av m. quadriceps og bedret propriosepsjon. Denne hypotesen er imidlertid ikke endelig bekreftet gjennom forskning.

2. Mazet-teknikk (TKA)

Mazet-teknikken innebærer at man «barberer» femurkondylene lateralt og distalt for å oppnå en «boksform,» samtidig som man bevarer tilheftningen for m. adductor magnus for å opprettholde muskelfunksjonen. Patella fjernes, og quadricepssenen festes til korsbåndene eller til vevet i den bakre hudlappen. Dette resulterer i en konisk utformet stump.

Hudlappene i Mazet-teknikken ligner på dem i den klassiske tilnærmingen, men med redusert volum på grunn av at femurkondylene er slipt ned. Denne modifikasjonen gir mer bløtvevs dekning og mindre spenning i den distale enden av stumpen, noe som potensielt kan bedre det kirurgiske resultatet.

Selv om vi ikke har personlig erfaring med denne metoden, har vi tatt den med i dette kapitlet for å gi leserne en mer helhetlig oversikt.

3. Gritti-Stokes-teknikk (TKA)

Gritti-Stokes-teknikken omtales av og til som en over-kne-amputasjon (AKA), ettersom den er suprakondylær. Likevel tillater den belastning distalt på femur, og kan dermed klassifiseres som en kneeksartikulasjon. I denne teknikken kuttes femur tvers over, og den bakre overflaten av patella slipes ned til spongiøst ben, før den festes under tensjon til den distale ende av femur for vektbæring. Patellarsenen festes til den bakre hudlappen for å hindre bevegelse av patella og dermed redusere risikoen for uheldig mekanisk påvirkning av bløtvevet.

Amp tech AKA

Transfemoral amputasjon (Over-kne-amputasjon/Above Knee Amputation -AKA)

 

Over-kne-amputasjoner er den nest hyppigste formen for major amputasjoner. På samme måte som BKA-stumper (underbensamputasjoner), gir ikke disse stumpene vektbærende støtte distalt og protesen må derfor sitte tett mot huden.

Hudsnitt

En «fiskemunn»-incisjon er ofte brukt og innebærer vanligvis like store fremre og bakre hudflapper. Noen kirurger foretrekker sidelapper.

Bendisseksjon

  • Femur: Reseksjon 12 cm proksimalt for femurkondylene (ved overgangen mellom metafyse og diafyse).

  • I noen situasjoner vil det imidlertid være behov for en mer proksimal reseksjon. OBS: Amputasjoner i proksimale 1/3 av femur har økt risiko for fleksjonskontraktur grunnet den ubalanserte tensjonen fra m. psoas. For å forebygge dette bør man, om mulig, bevare eller feste m. gluteus til linea aspera på baksiden av femur.

Bruk av elektrisk sag

  • Benet avkjøles kontinuerlig med rikelig skylling (irrigasjon) for å unngå termisk skade. Oppstår det røykutvikling fra beinet, har man allerede påført irreversibel skade av beinranden, noe som øker risikoen for osteomyelitt og nekrose.

Nevrovaskulær håndtering

  • Større blodkar:

    • Distalt: suturligatur

    • Proksimalt: vanlig ligatur (dobbeltligatur) for å unngå AV-fistler og pseudoaneurisme.

  • Tourniquet: kan overveies for å redusere blødning.

  • N. ischiadicus (Isjiasnerven):

    • Strekk forsiktig i nerven, kutt den skarpt og la den trekke seg tilbake.

Muskelbalansering

En vellykket AKA avhenger i stor grad av korrekt balanse mellom musklenes agonistiske og antagonistiske krefter. Ved mer distale femuramputasjoner utfører mange kirurger myodese av m. adductor magnus og m. quadriceps. Alternativt kan den muskulære delen av m. adductor magnus kuttes i eller nær Hunter’s kanal, og festes lateralt på femur, fortrinnsvis med transossøse suturer. Hensikten er å motvirke m. gluteus medius og m. gluteus minimus sin abduksjonskraft. M. quadriceps festes baktil på en liknende måte.

Unngå å sy quadriceps direkte til hamstrings, da dette kan skape et smertefullt «slynge»-fenomen over beinsnittflaten.Dette er mindre viktig i palliative situasjoner hvor pasienten er sengeliggende og ikke skal opp å gå, men bør likevel vurderes for å forebygge fleksjonskontraktur. De samme prinsippene for muskelbalansering gjelder også for pasienter som aldri skal motta protese, men som kan ha nytte av en mer funksjonell stilling i rullestol.

wa amputation aka hsuky.png

Video 13 

Dette er nok en illustrerende video fra Husky Orthopaedics - om transfemorale amputasjoner. Selv om bildekvaliteten ikke er optimal, er innholdet svært god, og selv erfarne kirurger kan finne nyttige tips her. Klikk på bildet for å se videoen på YouTube. På grunn av det grafiske innholdet, må du logge inn med YouTube-kontoen din.Kilde: Husky Orthopaedics/YouTube.

Lukking ved over-kne-amputasjon (AKA):

  • Avrunding av femur: Sørg for å avrunde den distale enden av femur for å unngå skarpe kanter, spesielt den fremre kanten.

  • Muskelbalansering: Se ovenstående avsnitt om muskelbalansering.

  • Skylling: Irriger grundig før lukking for å fjerne beinrester som kan føre til heterotope ossifikasjoner av bløtvevet.

  • Benvoks: Mange kirurger bruker benvoks for å tette enden av beinet, men vi har aldri benyttet dette og mener ikke at det er nødvendig.

  • Dren:

    • Vi legger vanligvis et nr. 18-dren ut lateralt i låret.

    • Bruk av dren anbefales sterkt for å unngå store, uventede hematomer som kan føre til vevsnekrose og sårdehisens.

    • Vi fjerner oftest drenet på dag 3 postoperativt.

    • Hvorvidt drenet skal være aktivt eller passivt, er en preferansesak, og det finnes ingen enighet om dette i litteraturen.

  • Fascielukking: Lukk den dype fascien med avbrutte absorberbare suturer, for eksempel Vicryl 2.

  • Hudlukking:

    • Mange benytter kun metallagraffer til å lukke en AKA.

    • Vår erfaring er at 50/50-stift/sutur gir best resultat. Vi begynner med vertikale madrassuturer (2-0 nylon) med ca. 1,5 cm avstand for å tilpasse huden løst, og supplerer med stifter mellom hver nylonsutur.

  • Negativtrykksbandasje (NPWT/iNPWT):

    • Vi bruker rutinemessig NPWT både ved TKAs og BKA.

    • Du kan legge NPWT kun over selve incisjonen eller omvikle hele stumpen, noe som gir en lett kompresjon og bidrar til å forme amputasjonsstumpen.

    • Dersom NPWT ikke er tilgjengelig, anbefales det å dekke incisjonssåret med gasbind gjennomtrukket av 10 % povidon-jod, så et tykt lag tørr gasbind, etterfulgt av bomullsruller og en lett kompresjonsbandasje.

Smertebehandling ved AKA

Vi henviser til avsnittet om smertebehandling ved BKA, da samme prinsipper gjelder. Vår erfaring er at pasienter med kneeksartikulasjon (klassisk tilnærming) ofte har mindre postoperativ smerte enn ved underbensamputasjon (BKA). Vi benytter vanligvis epidural smertebehandling i 3–4 dager postoperativt.​​

Amp tc Hip disart

Hofteeksartikulasjon og hemipelvektomi

Dette er krevende kirurgiske prosedyrer som vanligvis er indisert ved alvorlige traumatiske skader eller ondartede svulster. Slike inngrep bør kun utføres ved sentre med spesiell kompetanse; vi vil derfor ikke gå nærmere inn på dem i dette kapitlet.

Pediatriske hensyn ved amputasjoner generelt

  • Vekstsoner (fyseskiven): Dersom vekstskiven fortsatt er intakt, vil ekstremiteten fortsette å vokse. Benreseksjonen hos barn bør derfor være så konservativ som mulig.

  • Eksartikulasjon vs. beinreseksjon: Hos barn har leddeksartikulasjoner ofte bedre langtidsresultater enn amputasjoner gjennom beinet (f.eks ved over- eller underbensamputasjoner), da det er vanlig med eksostosedannelse og skjeletthypertrofi i disse gruppene.

  • Bevaring av periost: Hvis mulig bør man bevare et langt periostalrør og sy dette sammen over beinenden.

  • Tetting av margkanalen: Den åpne enden av beinet kan “tettes” ved å fylle den med et stykke ben som høstes fra det amputerte segmentet, for dermed å tette margkanalen. Dette kan muliogens forebygge skeletthypertrofi i enden av beinet.

Amp Pedatric Considerationsec
Amp tch references

Referanser (i alfabetisk rekkefølge)

 

Abouammoh, N., Aldebeya, W., & Abuzaid, R. (2021). Experiences and needs of patients with lower limb amputation in Saudi Arabia: a qualitative study. Eastern Mediterranean Health Journal = La Revue de Sante de La Mediterranee Orientale = Al-Majallah al-Sihhiyah Li-Sharq al-Mutawassit, 27(4). https://doi.org/10.26719/emhj.20.124

Adegoke, B. A. O., Kehinde, A. O., Akosile, C. O., & Oyeyemi, A. L. (2012). Quality of life of Nigerians with unilateral lower limb amputation. Asia Pacific Disability Rehabilitation Journal, 23(4). https://doi.org/10.5463/DCID.v23i4.192

Agha, R. al, Muneer, H., Alqaseer, A., Ismaeel, T., & Badr, O. (2017). Major lower limb amputation: Causes, characteristics and complications. Bahrain Medical Bulletin, 39(3). https://doi.org/10.12816/0047632

Akosile, C. O., Okonkwo, C. A., Maruf, F. A., & Okoye, E. C. (2020). Life accomplishment, social functioning and participation of south-eastern Nigerians with lower limb amputation. Disability, CBR and Inclusive Development, 31(2). https://doi.org/10.47985/dcidj.365

AlMehman, D. A., Faden, A. S., Aldahlawi, B. M., Bafail, M. S., Alkhatieb, M. T., & Kaki, A. M. (2022). Post-amputation pain among lower limb amputees in a tertiary care hospital in Jeddah, Saudi Arabia. Saudi Medical Journal, 43(2). https://doi.org/10.15537/SMJ.2022.43.2.20210609

Al-Wahbi, A. M. (2010). Impact of a diabetic foot care education program on lower limb amputation rate. Vascular Health and Risk Management, 6(1). https://doi.org/10.2147/VHRM.S13569

Ambler, G. K., Brookes-Howell, L., Jones, J. A. R., Verma, N., Bosanquet, D. C., Thomas-Jones, E., Edwards, A. G. K., & Twine, C. P. (2019). Development of Core Outcome Sets for Patients Undergoing Major Lower Limb Amputation for Complications of Peripheral Vascular Disease. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 58(6). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2019.09.043

Ameyaw, E., Asafo-Agyei, S. B., Boakye-Yiadom, A. P., Baffoe-Sarpong, K., & Duku, F. A. (2020). Amputation in a 17 year old Ghanaian with type 1 diabetes: A Case Report. Endocrine and Metabolic Science, 1(3–4). https://doi.org/10.1016/j.endmts.2020.100070

Arifin, N., Hasbollah, H. R., Hanafi, M. H., Ibrahim, A. H., Wan Abdul Rahman, W. A., & Che Aziz, R. (2017). Provision of prosthetic services following lower limb amputation in Malaysia. Malaysian Journal of Medical Sciences, 24(5). https://doi.org/10.21315/mjms2017.24.5.12

Arsenault, K. A., Al-Otaibi, A., Devereaux, P. J., Thorlund, K., Tittley, J. G., & Whitlock, R. P. (2012). The use of transcutaneous oximetry to predict healing complications of lower limb amputations: A systematic review and meta-analysis. In European Journal of Vascular and Endovascular Surgery (Vol. 43, Issue 3). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2011.12.004

Ashraff, S., Siddiqui, M. A., Santos, D., & Carline, T. (2019). Prediction of stump healing in lower limb amputation: A narrative review. In Journal of Wound Care (Vol. 28). https://doi.org/10.12968/jowc.2019.28.Sup12.S18

Ashraff, S., Siddiqui, M., Carline, T., Rush, R., Santos, D., & Raza, Z. (2021). Development of a Prognostic Model for Stump Healing in Major Lower Limb Amputation among the Diabetic Population. Diabetology, 2(3). https://doi.org/10.3390/diabetology2030012

Belovs, L., & Lannan, F. M. (2024). Dermatologic Conditions in Persons with Lower Limb Amputations: a Review. In Current Physical Medicine and Rehabilitation Reports (Vol. 12, Issue 1). https://doi.org/10.1007/s40141-023-00427-1

Berridge, D. C., Slack, R. C. B., Hopkinson, B. R., & Makin, G. S. (1989). A bacteriological survey of amputation wound sepsis. Journal of Hospital Infection, 13(2). https://doi.org/10.1016/0195-6701(89)90023-6

Canbolat Seyman, C., & Uzar Ozcetin, Y. S. (2022). “I Wish I Could Have My Leg”: A Qualitative Study on the Experiences of Individuals With Lower Limb Amputation. Clinical Nursing Research, 31(3). https://doi.org/10.1177/10547738211047711

Chalya, P. L., Mabula, J. B., Dass, R. M., Ngayomela, I. H., Chandika, A. B., Mbelenge, N., & Gilyoma, J. M. (2012). Major limb amputations: A tertiary hospital experience in northwestern Tanzania. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 7(1). https://doi.org/10.1186/1749-799X-7-18

Crane, H., Boam, G., Carradice, D., Vanicek, N., Twiddy, M., & Smith, G. E. (2021). Through-knee versus above-knee amputation for vascular and non-vascular major lower limb amputations. In The Cochrane database of systematic reviews (Vol. 12). https://doi.org/10.1002/14651858.CD013839.pub2

Dillon, M. P., Kohler, F., & Peeva, V. (2014). Incidence of lower limb amputation in Australian hospitals from 2000 to 2010. Prosthetics and Orthotics International, 38(2). https://doi.org/10.1177/0309364613490441

Dunkel, N., Belaieff, W., Assal, M., Corni, V., Karaca, Ş., Lacraz, A., & Uçkay, I. (2012). Wound dehiscence and stump infection after lower limb amputation: Risk factors and association with antibiotic use. Journal of Orthopaedic Science, 17(5). https://doi.org/10.1007/s00776-012-0245-5

Fiedler, G., Akins, J., Cooper, R., Munoz, S., & Cooper, R. A. (2014). Rehabilitation of People with Lower-Limb Amputations. In Current Physical Medicine and Rehabilitation Reports (Vol. 2, Issue 4). https://doi.org/10.1007/s40141-014-0068-8

Frodl, A., Geisteuer, N., Fuchs, A., Nymark, T., & Schmal, H. (2022). Incisional negative pressure wound therapy to reduce surgical-site infections in major limb amputations: a meta-analysis. EFORT Open Reviews, 7(8). https://doi.org/10.1530/EOR-22-0049

Godlwana, L., Nadasan, T., & Puckree, T. (2008). Global Trends in Incidence of Lower Limb Amputation : SA Journal of Physiotherapy, 64(8).

Gupta, A., & Kumar, V. (2019). Multidisciplinary approach to prevent limb amputation in diabetic patients. In Journal of Endocrinology and Metabolism (Vol. 9, Issue 5). https://doi.org/10.14740/jem615

Hagenström, K., Garbe, C., Debus, E. S., & Augustin, M. (2021). Vascular Diagnostic and Surgical Treatments Before Lower Limb Amputations in Patients with Arterial Vascular Diseases: A Population Based Study from 2013 to 2015 in Germany. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 62(3). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2021.05.016

Harker, J. (2006). Wound healing complications associated with lower limb amputation. World Wide Wounds.

Hassan Al Imam, M., Alamgir, H., Jahan Akhtar, N., Hossain, Z., Islam, R., & Sohrab Hossain, M. (2020). Characterisation of persons with lower limb amputation who attended a tertiary rehabilitation centre in Bangladesh. Disability and Rehabilitation, 42(14). https://doi.org/10.1080/09638288.2018.1544671

Hofstad, C. J., Bongers, K. T. J., Didden, M., van Ee, R. F., & Keijsers, N. L. W. (2020). Maximal walking distance in persons with a lower limb amputation. In Sensors (Switzerland) (Vol. 20, Issue 23). https://doi.org/10.3390/s20236770

Huizinga, W. K. J., Robbs, J. v., & Bhamjee, A. (1986). Wound infection after major lower-limb amputation - The role of antibiotic prophylaxis. South African Journal of Surgery, 24(3).

Huseynova, K., Sutradhar, R., Booth, G. L., Huang, A., & Ray, J. G. (2018). Risk of contralateral lower limb amputation and death after initial lower limb amputation – a population-based study. Heliyon, 4(10). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2018.e00836

Isaacs-Itua, A., & Sedki, I. (2018). Management of lower limb amputations. In British Journal of Hospital Medicine (Vol. 79, Issue 4). https://doi.org/10.12968/hmed.2018.79.4.205

Jarl, G., Johannesson, G. A., Carlberg, M., Jansson, S. P. O., & Hiyoshi, A. (2022). Editor’s Choice – Incidence of Lower Limb Amputations in Sweden from 2008 to 2017. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 64(2–3). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2022.05.033

Kelle, B., Kozanoğlu, E., Biçer, Ö. S., & Tan, I. (2017). Association between phantom limb complex and the level of amputation in lower limb amputee. Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica, 51(2). https://doi.org/10.1016/j.aott.2017.02.007

Kolossváry, E., Ferenci, T., Kováts, T., Kovács, L., Járai, Z., Menyhei, G., & Farkas, K. (2015). Trends in Major Lower Limb Amputation Related to Peripheral Arterial Disease in Hungary: A Nationwide Study (2004-2012). European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 50(1). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2015.02.019

Kolossváry, E., Ferenci, T., Kováts, T., Kovács, L., Szeberin, Z., Sótonyi, P., Dósa, E., Járai, Z., & Farkas, K. (2020). Lower Limb Amputations and Revascularisation Procedures in the Hungarian Population: A 14 Year Retrospective Cohort Study. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 59(3). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2019.10.021

Laloo, R., Gwilym, B. L., McLain, A. D., & Bosanquet, D. (2022). Tourniquet use for people with peripheral arterial disease undergoing major lower limb amputations. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2022(5). https://doi.org/10.1002/14651858.CD015232

Liao, X., Li, S. H., el Akkawi, M. M., Fu, X. B., Liu, H. W., & Huang, Y. S. (2022). Surgical amputation for patients with diabetic foot ulcers: A Chinese expert panel consensus treatment guide. Frontiers in Surgery, 9. https://doi.org/10.3389/fsurg.2022.1003339

Lower Limb Amputation Wound Care: Is There A Consensus On Wound Management? Are Post-Operative Instructions Clear? (2012). The Internet Journal of Surgery, 25(1). https://doi.org/10.5580/27c0

Møsller, B. N., & Krebs, B. (1985). Antibiotic prophylaxis in lower limb amputation. Acta Orthopaedica, 56(4). https://doi.org/10.3109/17453678508993026

NCT02018094. (2013). The Amputation Surgical Site Infection Trial (ASSIT). Https://Clinicaltrials.Gov/Show/Nct02018094.

Ngarambe, R., Sagahutu, J. B., Nuhu, A., & Tumusiime, D. K. (2023). Functioning among persons with lower limb amputation with or without prostheses in Rwanda. African Journal of Disability, 12. https://doi.org/10.4102/AJOD.V12I0.1193

Norlin, R., Fryden, A., Nilsson, L., & Ånséhn, S. (1990). Short-term cefotaxime prophylaxis reduces the failure rate in lower limb amputations. Acta Orthopaedica, 61(5). https://doi.org/10.3109/17453679008993563

Obalum, D. C., & Okeke, G. C. E. (2009). Lower limb amputations at a Nigerian private tertiary hospital. West African Journal of Medicine, 28(1). https://doi.org/10.4314/wajm.v28i1.48420

O’Keeffe, B., & Rout, S. (2019). Prosthetic rehabilitation in the lower limb. In Indian Journal of Plastic Surgery (Vol. 52, Issue 1). https://doi.org/10.1055/s-0039-1687919

Oosterhoff, M., Geertzen, J. H. B., & Dijkstra, P. U. (2022). More than half of persons with lower limb amputation suffer from chronic back pain or residual limb pain: a systematic review with meta-analysis. In Disability and Rehabilitation (Vol. 44, Issue 6). https://doi.org/10.1080/09638288.2020.1783377

Owolabi, E. O., & Chu, K. M. (2022). Knowledge, attitude and perception towards lower limb amputation amongst persons living with diabetes in rural South Africa: A qualitative study. African Journal of Primary Health Care and Family Medicine, 14(1). https://doi.org/10.4102/PHCFM.V14I1.3398

Rossel, A., Lebowitz, D., Gariani, K., Abbas, M., Kressmann, B., Assal, M., Tscholl, P., Stafylakis, D., & Uçkay, I. (2019). Stopping antibiotics after surgical amputation in diabetic foot and ankle infections—A daily practice cohort. Endocrinology, Diabetes & Metabolism, 2(2). https://doi.org/10.1002/edm2.59

Saaiq, M. (2023). Epidemiology and Outcome of Nontraumatic Lower Limb Amputations. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran, 37(1). https://doi.org/10.47176/mjiri.37.18

Sadat, U., Chaudhuri, A., Hayes, P. D., Gaunt, M. E., Boyle, J. R., & Varty, K. (2008). Five Day Antibiotic Prophylaxis for Major Lower Limb Amputation Reduces Wound Infection Rates and the Length of In-hospital Stay. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 35(1). https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2007.07.016

Sarfo-Kantanka, O., Sarfo, F. S., Kyei, I., Agyemang, C., & Mbanya, J. C. (2019). Incidence and determinants of diabetes-related lower limb amputations in Ghana, 2010-2015 - A retrospective cohort study. BMC Endocrine Disorders, 19(1). https://doi.org/10.1186/s12902-019-0353-8

Schober, T. L., & Abrahamsen, C. (2022). Patient perspectives on major lower limb amputation – A qualitative systematic review. International Journal of Orthopaedic and Trauma Nursing, 46. https://doi.org/10.1016/j.ijotn.2022.100958

Singh, R. K., & Prasad, G. (2016). Long-term mortality after lower-limb amputation. Prosthetics and Orthotics International, 40(5). https://doi.org/10.1177/0309364615596067

Sonne-Holm, S., Sorensen, T. S., & Bloeckstyns, M. E. H. (1987). Antibiotic prophylaxis of infection in amputations in the lower limbs on account of ischaemia. Ugeskrift for Laeger, 149(7).

Souroullas, P., Barnes, R., Carradice, D., Smith, G., Huang, C., & Chetter, I. (2022). Extended-course antibiotic prophylaxis in lower limb amputation: randomized clinical trial. British Journal of Surgery, 109(5). https://doi.org/10.1093/bjs/znac053

Swarnakar, R., Yadav, S. L., & Surendran, D. (2023). Lower limb amputation rehabilitation status in India: A review. World Journal of Clinical Cases, 11(30). https://doi.org/10.12998/wjcc.v11.i30.7261

Tsvetkov, V. O., Gorshunova, E. M., Kolovanova, O. v., Kozlov, J. A., & Gobegishvili, V. v. (2020). Two-phase amputation among critically ill patients with ischemic gangrene of lower limbs as a way to improve treatment outcome. Cohort study. Annals of Medicine and Surgery, 60. https://doi.org/10.1016/j.amsu.2020.11.045

Ülger, Ö., Yıldırım Şahan, T., & Çelik, S. E. (2018). A systematic literature review of physiotherapy and rehabilitation approaches to lower-limb amputation. In Physiotherapy Theory and Practice (Vol. 34, Issue 11). https://doi.org/10.1080/09593985.2018.1425938

van Eijk, M. S., van der Linde, H., Buijck, B., Geurts, A., Zuidema, S., & Koopmans, R. (2012). Predicting prosthetic use in elderly patients after major lower limb amputation. Prosthetics and Orthotics International, 36(1). https://doi.org/10.1177/0309364611430885

Walter, N., Alt, V., & Rupp, M. (2022). Lower Limb Amputation Rates in Germany. Medicina (Lithuania), 58(1). https://doi.org/10.3390/medicina58010101

Yu, T. W., & Ennion, L. (2019). Participation restrictions and vocational rehabilitation needs experienced by persons with a unilateral lower limb amputation in the Western Cape, south Africa. African Journal of Disability, 8. https://doi.org/10.4102/ajod.v8i0.456

Zaczyk, M. (2023). Validation of Gait Process Evaluation in People with Lower Limb Amputation. Rehabilitacja Medyczna, 27(3). https://doi.org/10.5604/01.3001.0053.9677

Zingg, M., Nicodème, J. D., Uçkay, I., Ray, A., & Suva, D. (2014). Lower limb amputation : Indication, preoperative workup and complications. Revue Medicale Suisse, 10(455).

Lower Extremity Amputation | Thoracic Key

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7607408/

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/17085381211045183?icid=int.sj-full-text.similar-articles.6

https://operativereview.com/amputation/

https://media.aofoundation.org/-/media/project/aocd/aof/documents/who-we-are/about/disaster-response/management-of-limb-injuries/a-field-guide_chapter-10.pdf?

rev=ed8e91a9a7dc4968aac57b07c47bccf4

https://operativereview.com/amputation/

bottom of page