top of page

Hygiene i sårbehandling

Viktig!

Les dette kapittelet først. Her lærer du om de viktigste prinsippene om hygiene generelt og i forbindelse med sårbehandling.

Håndhygiene

Det slurves påfallende mye med håndhygiene i helsevesenet selv om mange er klar over at dette er en av de viktigste tiltakene for å forebygge infeksjon. Les mer om håndhygiene her.

Rent vs sterilt

Kan du forskjellen mellom steril prosedyre og ren prosedyre? Når skal du bruke hva? Frisk opp din kunnskap om dette temaet her. 

Please reload

Internasjonalt er det dedikert to dager til håndhygiene verden over. Den første er selve "håndhygiene dagen" hver 05. mai, som ofte blir markert ved helseinstitusjoner i Norge. Her er det fokus på generell håndhygiene - både vask med såpe og vann og bruk av håndsprit.

wounds håndhygiene dagen.JPG

copyright: TegneHanne/Folkehelseinstitutt

Den andre dagen blir markert som "Global Handwashing Day" den 15.Oktober hvert år. Her er det fokus kun på håndvask med såpe og vann.  Dette er altså hygiene tiltak som ikke bare gjelder for helsearbeidere men alle mennesker i verden, både hjemme og på jobb. En kan spør seg hvorfor en trenger to forskjellige dager til håndhygiene. Selv om Covid-19 pandemien har gjort håndsprit mer tilgjengelig også i mer fjerne områder av verden, så er det fortsatt mange mennesker som ikke har tilgang til det.  Det gjør derfor mening å dedikere en dag til det mest essensielle- nemlig håndvask med såpe og vann

wounds africa handwash.jpg

copyright: WHO

Video 1 Som de fleste av dere vet, regnes Ignaz Semmelweis som pioner innen håndhygiene.  Har dere sett dokumentaren om Semmelweis på Youtube?  Klikk på lenken ovenfor for å se den ( på engelsk). Bruk den gjerne til internundervisning enten den 05.mai eller 15.oktober. copyright: The Incredible Journey/ Youtube

bottom of page