Annonse

Geldannende bandasjer og gel produkter

Hydrokolloid bandasjer

                                                                                                                                           Oppdatert 06.04.20

 

De fleste av oss har brukt en hydrokolloid bandasje. Gnagsårplaster (for eksempel Compeed®) er nemlig en hydrokolloid bandasje og fungerer på akkurat samme måte som hydrokolloidene vi benytter i sårbehandling.

Hydrokolloid bandasjer består oftest av en blanding av gelatin og polyurethanskum eller karboksymethylcellulose. På utsiden har disse bandasjene en polyurethan film som puster lite.

Et område hvor hydrokolloider er helt ypperlig er ved beskyttelse av intakt men utsatt hud for eksempel trykksår grad 1 (altså rødlig hud) på sacrum eller hælene. Selvsagt kan en hydrokolloid plate ikke erstatte god trykkavlastning ellers.

Når det gjelder bruk av hydrokolloid bandasjer i åpne sår er det diskusjon om hvor trygt det er. Det finnes mange sårbehandlere omkring i landet som sverger til bruken av hydrokolloid ved trykksår grad 2 og ved korrekt oppfølging kan dette være en trygg behandlingsform. Den tette hydrokolloid bandasjen lager et lufttett miljø i såret som kan gi en god autolyse effekt, altså en selvrensende effekt hvor fibrin slim og overfladiske nekroser løser seg opp. Men vi har også sett eksempler på at det kan gå veldig galt. Bakteriene trives under den tette bandasjen og dette kan føre til en alvorlig infeksjon om en ikke følger nøye med. Vi i Wounds AS synes at hydrokolloid bandasjene er for lite forutsigbare i behandlingen av mer alvorlige sår og det finnes andre bandasjealternativer som er tryggere.

De vanlige hydrokolloid bandasjene absorberer litt men ikke mye. Ved sår med en del sekresjon er de derfor ikke egnet. Etter hvert har det kommet nyere varianter som har bedre absorpsjonsevne (se tabellen nedenfor).

Ved overfladiske sår kan hydrokolloider være en primærbandasje, ved dypere sår brukes de oftest som en sekundærbandasje etter at en har fylt såret men en annen primærbandasje. En kunne for eksempel lagt en hydrogel eller en geldannende fiberbandasje i såret og dekket til med en hydrokolloid bandasje etterpå.

Mange av platene kan klippes til for å tilpasses vanskelige hudområder.

Det er viktig at hydrokolloid platene hefter seg godt til huden. En bør varme platen i håndflaten i et par minutter slik at den blir mer elastisk, huden den skal festes på bør være fri for krem og lotion. En barrièrefilm på huden kan gi enda bedre heft. Legg hånden på platen i ca ett minutt etter at den er satt på for å varme den enda litt mer. Platen kan ligge i inntil 7 dager ved intakt hud. Ved sår anbefaler vi man en minimums skiftefrekvens på 4-5 dager.

Siden platen kan hefte seg godt til huden er det fare for hudskade når en fjerner platen. Varm den litt opp med håndflaten før fjerning og løft den langsomt opp uten å dra for mye. Det finnes også en hydrokolloid pasta en kan bruke som sårfyller under en hydrokolloid plate. Hydrokolloider skal aldri brukes til diabetiske fotsår, trykksår grad 3 eller dypere, venøse leggsår som væsker en del, sår som lukter eller har andre tegn på økt bakteriell belastning.

Indikasjoner (ifølge Wounds AS)

Om en leser annen litteratur vil en kanskje se flere indikasjoner men vi mener at følgende områder er best egnet for hydrokolloid bandasjer:

  • Forebyggende til trykkutsatte hudområder

  • Som beskyttelse mot fuktskader, for eksempel ved stomi

  • Forebyggende ved grad 1 trykksår

  • Grad 2 trykksår

  • Som tetningslag ved vakuum behandling i vanskelige områder (lysken, armhuler, nedre del av sacrum)

Produktalternativer

Comfeel®

Det finnes flere varianter i Comfeel® serien (listen nedenfor er ikke komplett):

Comfeel® Plus Contour for steder som er vanskelig å bandasjere (hæl/albuer).

Comfeel® Ulcus plus har bedre absorpsjonsevne.

Comfeel® Transparent

Ekstra tynn og smidig.

Duoderm®

Også Duoderm® tilbyr flere varianter av hydrokolloide bandasjer:

Duoderm® Standard

Duoderm® E er en videreutvikling av den vanlige Duoderm® platen. De nye variantene absorberer bedre

Duoderm® Extra Thin er ekstra tynn og smidig

Duoderm® Mini til små sår

Duoderm ®Signal med skifteindikator som viser når bandasjen skal byttes

Hydrocoll®

Hydrocoll® Thin

Suprasorb® H

god absorpsjonsevne

SureSkin® 

Standard

Border II

Thin II

Granuflex®

 

Tegaderm® Hydrocolloid

 

Duoderm® Pasta

Dette er en hydrokolloid paste med moderate absorbsjonsegenskaper som kan brukes som fyllmasse  i dype sår og kan brukes under en hydrokolloid plate.

Please reload

Hydrogel

Hydrogel inneholder vann, propylenglykol og karboksymethylcellulose eller annen kopolymer.

 

Dette er en produktgruppe som kan brukes i mange typer sår. Hydrogel tilfører såret det fuktighetsnivået som er ideelt, men kan også absorbere litt væske ved sekresjon. En gjør sjeldent noe galt ved å bruke en hydrogel i et sår. Om det er mye sekresjon blir det meningsløst å bruke en hydrogel da den bare vaskes ut.

 

Hydrogel trenger alltid en sekundærbandasje ytterst, ellers vil den renne ut av såret.

 

Hydrogeler virker kjølende og dette kan kanskje forklare at noen pasienter opplever en smertestillende effekt ved bruk av hydrogel.

 

Det finnes flere sårprodukter hvor en har blandet andre aktive stoffer i en hydrogel. Prontosan® gel er f.eks en hydrogel tilsatt polyhexanid. Det er også mulig å blande morfin i en hydrogel som smertestillende tiltak hos pasienter med mye smerter i sår (se også kapittelet om smertebehandling av sår under "meny"-"nyttig"-"smertebehandling"). En blander da ofte 10 mg morfin (injeksjonsvæske) sammen med 10 ml hydrogel men det er mulig å lage en sterkere blanding.

 

Indikasjoner

 

Hydrogel er et sikkert valg og kan brukes i de aller fleste sår, både de rene granulerende og de som inneholder nekrotisk vev. Fuktigheten i gelen fremmer autolyse (altså kroppens egen renseprosess) og kan bidra til å løse opp nekroser i tillegg til mekanisk rensing av såret. Det finnes rapporter om bruk av hydrogeler i behandlingen av fistler men vi har ikke erfaring med dette selv.

 

Hydrogel med polyhexanid brukes ved urene sår med nekrose, økt bakteriell belastning og mistenkt biofilm.

 

Kort oppsummert kan hydrogel brukes i de aller fleste sår, med unntak av sår med moderat til sterk sekresjon. Det er derfor heller sjeldent at en bruker hydrogel ved venøse sår.

Produktalternativer

DuoDERM® Hydrogel

 

INTRASITE® Gel

 

Askina® Gel

 

NU-GEL® Hydrogel

 

Purilon® Gel

 

Suprasorb® G Gel

Leveres i en sprøyte som gjør det lett å dosere og praktisk å lukke etter bruk (må ikke brukes på flere pasienter). Finnes i 6g og 20g sprøyter

Tegaderm® Hydrogel

 

Normlgel® Gel

 

Hypergel®

Hyperton hydrogel

Inneholder 20% NaCl for å løse opp nekroser

Cutimed® Gel

 

AQUAFORM® Hydrogel

 

Prontosan® Gel

Inneholder betain og polyhexanid. Se instruksjonsfilmen nedenfor om hvordan Prontosan produktene anvendes.

Prontosan® Gel X

Inneholder betain og polyhexanid som vanlig Prontosan® gel men er mer tykkflytende som vi i Wounds AS synes er gunstig fordi den ikke renner så lett ut av såret.

Veriforte™ med Wound Gel

Sårgel basert på superoksidert vann

Microdacyn® Hydrogel

Sårgel basert på superoksidert vann

Optima pH Hudbalsam

Gelaktig produkt som inneholder eddik og andre organiske syrer med effekt på patogene bakterier

Sorbact® Gel Dressing

En steril bakterie- og soppbindende bandasje dekket med gel. Den består av en grønn Sorbact® sårkontaktflate med en vannbasert gel som inneholder carbomer og propylenglykol. Sorbact® Gel Dressing tilfører fuktighet, og gir et fuktig sårmiljø.

Please reload

Video 1 Instruksjonsfilm fra Braun® om bruk av Prontosan® Skyllevæske og Prontosan® Gel

Geldannende fiberbandasjer

Mange kaller denne gruppen for hydrofiber men begrepet "hydrofiber" er egentlig et beskyttet begrep som kun skal brukes ved omtale av Convatec® sine fiber bandasjer. Rett måte å skrive hydrofiber er altså Hydrofiber®.

Fiberbandasjer finnes som primærbandasjer, det vil si at de skal være i kontakt med såret og trenger en ytterbandasje (sekundærbandasje) for å holdes på plass. Man kan også finne fiberbandasje med både primær - og sekundærbandasje i samme bandasje, f.eks bandasjen Aquacel foam som består av polyurethanskum og sårkontaktlag av Hydrofiber®.

 

Det er flere produsenter av slike fiber bandasjer, de har det til felles at de fleste er laget av en type cellulose.

Denne produktgruppen benyttes når det er middels til stor sekresjon fra såret. Når produktet kommer i kontakt med sårvæsken omdannes det til gel på samme måte som alginat bandasjer. På mange måter er alginat bandasjer og fiber bandasjer veldig like. Sannsynligvis kan fiberbandasjene absorbere noe mer enn alginatbandasjene men forskjellene er ikke synlige i praksis.

Det er viktig at man beregner minimum 1 cm overlapping til huden rundt når man legger på en hydrofiber bandasje, da denne vil trekke seg inn når den omdannes til gel.

Det finnes fiber bandasjer med og uten sølv. Aquacel Ag® er nok den mest kjente fiberbandasjen på markedet med sølv. Den har fått en særegen stilling innenfor behandling av brannsår verden over. Etterhvert ble det utviklet en egen brannskade versjon, Aquacel Ag Burn®  som kan ligge på brannsårene i opptil 21 dager. Aquacel Ag Burn® er en forsterket bandasje som gir økt fleksibilitet og bevegelighet. Dette sparer pasienten for mange smertefulle sårskift. 

Indikasjoner

Fiberbandasjene brukes ofte som fyllmasse i dypere sår som har en del sekresjon. Fiberbandasjer med sølv brukes i dypere sår med bakteriell ubalanse, dessuten brukes de mye i behandling av brannsår.

 

Produktalternativer

AQUACEL®

 

Aquacel er den originale primær Hydrofiber® bandasjen. Fremstilt av 100% cellulose, umiddelbar absorpsjon av sårvæske og bandasjen omdannes til en myk gel som binder sårvæsken og skadelige komponenter inne.

Den geldannede egenskapen gjør at bandasjen former seg etter sårflatens konturer og eliminerer tomrom der bakterier og biofilm kan utvikle seg.

Bandasjen beskytter huden rundt såret og opprettholder et optimalt fuktig sårmiljø som understøttet kroppens tilhelingsprosess.

AQUACEL® sårfyller

Aquacel sårfyller finnes både med og uten sølv og har samme egenskaper som AQUACEL®.

Bandasjen har forsterkende fibre for bedre holdfasthet slik at den er lett å fjerne.

En ideell bandasje i behandling av hulrom, abscesser og kirurgiske incisjoner.

For sår med hulrom skal du fylle Aquacel sårfyller løst i ca 80% av såret og etterlate 2,5 cm utenfor slik at den blir lett å fjerne.

Sårfylleren må dekkes med en sekundærbandasje.

AQUACEL® EXTRA

Aquacel Extra er en videreutvikling av den originale AQUACEL®

Primær Hydrofiber® bandasje- egenskaper og med forsterkede tråder for bedre holdfasthet og som har 40% høyere absorbsjon enn den originale Aquacel bandasjen.

Denne bandasjen er fremstilt av 100% cellulose, umiddelbar absorpsjon av sårvæske og bandasjen omdannes til en myk gel som binder sårvæsken og skadelige komponenter inne. Den geldannede egenskapen gjør at bandasjen former seg etter sårflatens konturer og eliminerer tomrom der bakterier og biofilm kan utvikle seg. Beskytter huden rundt såret og opprettholder et optimalt fuktig sårmiljø som understøttet kroppens tilhelingsprosess. 

DURAFIBER®

 

AQUACEL® Ag

Aquacel Ag er den originale primær Hydrofiber® bandasjen - med sølvioner. Bred antimikrobiell effekt.

Fremstilt av 100% cellulose, umiddelbar absorpsjon av sårvæske og bandasjen omdannes til en myk gel som binder sårvæsken og skadelige komponenter inne.

Den geldannede egenskapen gjør at bandasjen former seg etter sårflatens konturer og eliminerer tomrom der bakterier og biofilm kan utvikle seg. Beskytter huden rundt såret og opprettholder et optimalt fuktig sårmiljø som understøttet kroppens tilhelingsprosess.   

AQUACEL® Ag EXTRA

Aquacel Ag EXTRA er en videreutvikling av den originale AQUACEL® Ag bandasjen.

Primær Hydrofiber® bandasje- egenskaper og med forsterkede tråder for bedre holdfasthet og som har 40% høyere absorbsjon enn den originale Aquacel bandasjen.

Fremstilt av 100% cellulose, umiddelbar absorpsjon av sårvæske og bandasjen omdannes til en myk gel som binder sårvæsken og skadelige komponenter inne.

Den geldannede egenskapen gjør at bandasjen former seg etter sårflatens konturer og eliminerer tomrom der bakterier og biofilm kan utvikle seg.

Beskytter huden rundt såret og opprettholder et optimalt fuktig sårmiljø som understøttet kroppens tilhelingsprosess. 

AQUACEL® Ag+ Extra

Aqucel Ag+ EXTRA er en videreutvikling av AQUACEL® Ag EXTRA

Primær Hydrofiber® bandasje- egenskaper , og med forsterkede tråder for bedre holdfasthet og som har 40% Extra absorbsjon enn den originale Aquacel bandasjen.

Bred antimikrobiell effekt, inneholder sølvioner og komponenter som bryter overflatespenningen i biofilm.

Fremstilt av 100% cellulose, umiddelbar absorpsjon av sårvæske og bandasjen omdannes til en myk gel som binder sårvæsken og skadelige komponenter inne.

Den geldannede egenskapen gjør at bandasjen former seg etter sårflatens konturer og eliminerer tomrom der bakterier og biofilm kan utvikle seg.

Beskytter huden rundt såret og opprettholder et optimalt fuktig sårmiljø som understøttet kroppens tilhelingsprosess. 

AQUACEL® Ag Burn

Spesialdesignet for bruk på brannskader, kan ligge i opptil 21 dager (eller inntil det er klinisk indisert), og kan appliseres på dag 2 (ved delhudsbrannskader). 

Aquacel Ag Burn er en forsterket bandasje som gir økt fleksibilitet og bevegelighet. 

DURAFIBER® Ag

 

Please reload

Geldannende alginatbandasjer

Som navnet antyder, lages alginat bandasjer av tang og tare. Det appellerer til de av oss som har preferanser til å behandle sårene med et "naturprodukt". Alginater oppfører seg veldig likt fiberbandasjene da de også omdannes til gel når de kommer i kontakt med sårsekret. Alginater er også primærbandasjer, det vil si at de skal være i kontakt med såret og trenger en ytterbandasje (sekundærbandasje) for å holdes på plass.

Det sies at alginater absorberer litt mindre væske enn fiberbandasjene men at alginater er bedre til å stoppe småblødninger i såret. I den kliniske hverdagen er forskjellene mellom disse bandasjetypene ikke stor. Alginater finnes i forskjellige fasonger og størrelser, med og uten forsterkningstråder.

 

Indikasjoner

 

Alginater brukes ofte som fyllmasse i dypere sår som har en del sekresjon. Alginater med sølv brukes i dypere sår med bakteriell ubalanse. Teoretisk kunne alginat bandasjene med sølv vært nyttige i behandlingen av brannsår, men her har fiberbandasjene med Aquacel® Ag blitt de dominerende på markedet.

 

Produktalternativer

Biatain® Alginate 

Seasorb®

 

Finnes også som Biatain® Alginate Filler (Seasorb® Filler) for dype sår.

ALGISITE-M®

 

KALTOSTAT®

 

Melgisorb®

Finnes også som Melgisorb® Plus (bedre absorbsjon) og Melgisorb® Cavity (forsterket)

Suprasorb A®

 

Sorbsan®

 

ALGOSTERIL®

 

CURASORB®

 

Sorbalgon®

 

Tegaderm Alginate®

 

ALGICELL®

 

URGOSORB®

 

Biatain® Alginate Ag

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

ALGISITE® Ag

Sølvholdig Kalsium-alginat bandasje

Melgisorb® Ag

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

Suprasorb® A Ag+

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

SORBSAN® SILVER ​

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

Sorbalgon®  Ag

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

Tegaderm® Alginate Ag

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

ALGICELL®  Ag

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

URGOSORB® SILVER

Sølvholdig kalsium-alginat bandasje

Please reload

Logo.PNG