Kompresjonsbandasjer
Det finnes mange typer kompresjonsbind: enkle kortstrekksbandasjer, langstrekksbandasjer og flerlagsbandasjer. Det er ikke rart at mange er forvirret og vi ser fortsatt daglig eksempler på dårlig kompresjonsbandasjering.
Wounds AS er opptatt av at kompresjonsbehandling skal holdes så enkelt som mulig og vi støtter oss til internasjonale konsensus hvor det er stor enighet om at man skal anbefale kortelastiske flerlagsbandasjer for de fleste kroniske sår som trenger kompresjonsbehandling. Denne bandasjetypen er enklere og legge fordi det ofte er mer tilgivende om man ikke er ekspert i bandasjering. Den moderne flerlags kompresjonsbandasjen gir ofte bedre pasientkomfort og glir sjeldnere ned, slik at den kan bli liggende i opptil en uke. Selv om de koster noe mer enn billige kortstrekksbandasjer, er de en god investering fordi de ofte reduserer skiftintervallet. Om hjemmesykepleien kan skifte en gang ukentlig fremfor to ganger i uken er bandasjen veldig raskt spart inn!
De fleste leverandørene tilbyr to kompresjonsstyrker. Standard versjon egner seg for pasienter med nær normal eller normal arteriell sirkulasjon (ankel-arm indeks >0,8). Den svakere varianten har de fleste leverandører kalt «lite» (engelsk for lett) og den egner seg for pasienter med dårlig arteriell sirkulasjon (ankel- arm indeks <0,8) og noen bandasjer kan legges hos pasienter som har en ankel-arm indeks ned til 0,5!
Fordi vi synes at de fleste skal bruke flerlags kortelastiske kompresjonsbind presenterer vi kun disse her.
I de fleste tilfeller er et 2 lags kompresjonssystem tilstrekkelig.
Produkteksempler kortelastiske kompresjonsbind
Jobst® Compri 2
Jobst® Compri 2 Lite
Jobst® Comprifore
Jobst® Comprifore LF
Jobst® Comprifore Lite
Jobst® Comprifore Lite LF
CoFlex™ TLC LITE
Profore®
Profore ® Lite
CoFlex™ TLC
Video 1 Instruksjonsfilm fra 3M om applikasjon av en Coban kompresjonsbind.
Video 2 Instruksjonsfilm fra Jobst om applikasjon av en Compri kompresjonsbind.
Borrelås Kompresjonsbandasjer (Wraps)
Mange er fortsatt ikke klar over at borrelås kompresjonsbandasjer kan være et godt alternativ til vanlige kompresjonsbandasjer og kompresjonsstrømper. Det er desverre slik at der er ingen type kompresjon som passer for alle. Noen vil for eksempel foretrekke en kompresjonsstrømpe fordi den bygger mindre i skoen eller er mer estetisk.
Vi bruker kompresjonsbandasjer med borrelås oftest hos de pasientene som ikke synes at kompresjonsstrømper er behagelig å gå med (til tross for at de har prøvd flere modeller) og som har varierende ubehag slik at de kan justere stramheten av borrelås bandasjen fra dag til dag.
Noen av fordelene med en borrelås kompresjonsbandasje er:
-
De er lettere å applisere på en korrekt måte (mindre brukerfeil)
-
Om pasienten skal behandle seg selv eller få hjelp av pårørende er det ofte mer praktisk
-
Om pasienten ikke tåler kompresjonsbehandling pga smerter er det lettere å tilpasse graden av kompresjon med en borrelås bandasje
-
Det tillater at pasienten kan løsne bandasjen litt om natten, noe som gjør det lettere å bruke den 24 timer
-
Muligens gir den bedre pasient akseptans fordi den er mer behagelig enn en vanlig bandasje slik at pasienten faktisk klarer å gjennomføre langvarig kompresjonsbehandling
-
Borrelås bandasjer refunderes under § 5-22 - på lik linje med vanlige kompresjonsbandasjer. Kompresjonsstrømper refunderes i dag ikke av HELFO.
Jobst® FarrowWrap®
Bredt sortiment av borrelås basert kompresjonsbandasje til alle ekstremiteter
JuxtaCures™
Juxta-CURES™ – er en ikke-elastisk kompresjonsbandasje til bruk ved venøse lidelser, for eksempel leggsår. Forenkler bandasjeringen og finnes i 3 standard størrelser
Circaid Juxta-Lite™
Juxta-Lite er en neopren bandasje med innebygget målbart system for gradering av kompresjon. Finnes kun i standard størrelser
Klikk på logoen til firmaene ovenfor for å komme til en pdf over sortiment for Circaid JuxtaCare og Jobst FarrowWrap.
Video 3 Instruksjonsfilm fra Jobst om bruk av FarrowWrap
Video 4 Instruksjonsfilm fra Medi om bruk av JuxtaCure bandasjen
Salvebandasjer/Salvestrømper
Noen ganger er nærmest hele leggen preget av dermatitt ved venøse leggsår. I akuttfasen anbefales det bruk av en sterk kortison krem for å roe ned tilstanden raskt. Etter hvert som huden roer seg går en ofte over til sinksalve. En kan smøre hele leggen med et tykt lag med sink salve og dekke det med en bomullsstrømpe før man legger på kompresjonsbehandling, men det finnes også ferdige salvebandasjer til dette formålet. Fordelen med disse ferdig impregnerte bandasjene er at de er tidsbesparende å legge på samt at sinken ikke så lett blir trukket inn i kompresjonsbandasjen.
Produktalternativer
Viscopaste®
Bomullsbandasje impregnert med 10% sinkoksid
Viscopaste® brukes under kompresjonsbehandling av våte og tørre leggsår, venøs eksem og kronisk dermatitt
Ichtopaste®
Bomullsbandasje impregnert med 6% sinkoksid pasta og 2% Ichtamol
Ichtopaste® brukes under kompresjonsbehandling av våte bensår. Virkningsstoff Ichtamol er bakteriehemmende
Må oppbevares kjølig
Varicex T®
Varicex T® brukes under kompresjonsbehandling av våte og tørre leggsår, venøs eksem og kronisk dermatitt
Bomullsbandasje impregnert med 20,5% sinkoksid pasta
ZipZoc®
Bomullsstrømpe impregnert med 20% sinkoksid
Kan brukes i opptil 1 uke
(i motsetning til bandasjene ovenfor er dette altså en strømpe som trekkes på under kompresjonsbandasjen)