Semipermeabel film 

Dette er en form for selvklebende plastfilm som slipper ut litt vanndamp fra huden (derav semipermeabel).  Den kalles også for polyuretanbandasje og er faktisk ytterlaget av mange andre bandasjetyper. Ytterlaget av de fleste skumbandasjer er en tynn polyuretanfilm.

 

Indikasjoner

Semipermeabel film kan brukes på intakt hud som forebyggende tiltak mot fuktskade. Under langvarig vakuum behandling kan det for eksempel være nyttig å beskytte huden med et lag av semipermeabel film (den fungerer da som et ekstra hudlag).

 

Noen steder bruker en semipermeabel film rett på overfladiske sår men det er ikke så utbredt i Skandinavia. En kan for eksempel bruke en semipermeabel film rett på donorstedet etter høsting av et delhudtransplantat. Den har omtrent samme virkning som en hydrokolloid bandasje men puster sannsynligvis litt mer.

 

Semipermeabel film kan også brukes som sekundærbandasje med andre sårprodukter innerst i såret. En kan for eksempel legge hydrogel, gel dannende fiber, eller alginat bandasjer i såret og dekke med en semipermeabel film.

 

Når en bruker vakuum bandasje må en få bandasjen luft-tett, dette oppnår en ved å lime en semipermeabel film over bandasjen.

 

Fordi den lager et tett miljø rundt såret kan det øke infeksjonsfaren om en ikke følger nøye med. Vi i Wounds AS mener at det er kontraindisert å bruke semipermeabel film på diabetiske sår, sår med økt bakteriell belastning og sår med mye sekresjon.

 

Produktalternativer

Følgende liste viser de mest kjente produktene på markedet. De finnes som regel i mange størrelser. De fleste leverandørene har også film på rull men da leveres den som regel som et usterilt produkt.

Mepitel.PNG
Mepitel® Film

Tramsparent filmbandasje utviklet for å beskytte skjør og sensitiv hud, og minimere risikoen for hudskader. 

Leukoplast Leukomed_T_strips_5.0x7.jpg
Leukomed® T

Semipermeabel film. Fleksibel, ultratynn, dusj-, virus- og bakterietett film, med god hefteevne.  

Leukoplast Leukomed_TPlus_strips_8x10cm_
Leukomed® T plus

Semipermeabel film med absorberende pad. Fleksibel, ultratynn, dusj-, virus- og bakterietett film, med god hefteevne.  

Leukoplast_Leukomed_t_skin_sensitive_764
Leukomed® T Skin Sensitive

Transparent semipermeabel film utviklet til pasienter med meget følsom, ødelagt og sårbar hud. Som for eksempel hos barn, eldre, diabetikere eller pasienter med skadet hud.

Velegnet til steril fiksering av bandasjer, sekundær fiksering medisinsk av utstyr, beskyttelse av ikke-væskende overfladiske sår, hudavskrapninger og stråleskadet hud.

Beskytter sårbar hud og minsker risikoen for friksjon og hudrifter / skin tear. Dusj-, virus-, og bakterietett.

Leukoplast_Leukomed_tplus_skin_sensitive
Leukomed® T Plus Skin Sensitive

Semipermeabel film med absorberende pad utviklet til pasienter med meget følsom, ødelagt og sårbar hud. Som for eksempel hos barn, eldre, diabetikere eller pasienter med skadet hud.

Velegnet til postoperative sår, overfladiske sår og rifter, hudavskrapninger, stråleskadet hud og overfladiske brannsår. Dusj-, virus- og bakterietett.

Evercare.PNG
Evercare® Semipermeabel film

.  

Opsite flexigrid.PNG
OPSITE® FLEXIGRID

.  

Suprasorb.PNG
Suprasorb® F

.  

Tegaderm.PNG
Tegaderm® Film

.  

Visulin.PNG
Visulin®

.  

Askina.PNG
Askina® Derm

.  

Cutifil rett.PNG
Cutifil® Hydrofilm

.  

Bioclusive.PNG
BIOCLUSIVE®

.