Semipermeabel film
Dette er en form for selvklebende plastfilm som slipper ut litt vanndamp fra huden (derav semipermeabel). Den kalles også for polyuretanbandasje og er faktisk ytterlaget av mange andre bandasjetyper. Ytterlaget av de fleste skumbandasjer er en tynn polyuretanfilm.
Indikasjoner
Semipermeabel film kan brukes på intakt hud som forebyggende tiltak mot fuktskade. Under langvarig vakuum behandling kan det for eksempel være nyttig å beskytte huden med et lag av semipermeabel film (den fungerer da som et ekstra hudlag).
Noen steder bruker en semipermeabel film rett på overfladiske sår men det er ikke så utbredt i Skandinavia. En kan for eksempel bruke en semipermeabel film rett på donorstedet etter høsting av et delhudtransplantat. Den har omtrent samme virkning som en hydrokolloid bandasje men puster sannsynligvis litt mer.
Semipermeabel film kan også brukes som sekundærbandasje med andre sårprodukter innerst i såret. En kan for eksempel legge hydrogel, gel dannende fiber, eller alginat bandasjer i såret og dekke med en semipermeabel film.
Når en bruker vakuum bandasje må en få bandasjen luft-tett, dette oppnår en ved å lime en semipermeabel film over bandasjen.
Fordi den lager et tett miljø rundt såret kan det øke infeksjonsfaren om en ikke følger nøye med. Vi i Wounds AS mener at det er kontraindisert å bruke semipermeabel film på diabetiske sår, sår med økt bakteriell belastning og sår med mye sekresjon.
Produktalternativer
Følgende liste viser de mest kjente produktene på markedet. De finnes som regel i mange størrelser. De fleste leverandørene har også film på rull men da leveres den som regel som et usterilt produkt.