Annonse

Cutimed_banner_300x600px_mar21.jpg

Skumbandasjer

Skumbandasjer kalles også for polyurethanskumbandasjer. Polyurethan er samme stoff som finnes i de fleste skum madrasser, men den formen vi finner i bandasjene er litt annerledes og har bedre absorpsjonsevne. De fleste moderne skumbandasjer består av flere lag. Et skånsomt innerlag som ikke hefter seg til huden (ofte tilsatt silikon), et mellomlag av polyurethan og andre tilsetninger for bedre absorpsjon og et "pustende" ytterlag som slipper ut noe vanndamp.

 

Skumbandasjene er blant de mest anvendelige bandasjene i sårbehandling og er et sikkert valg ved mange sårtyper. De absorberer relativt godt og beholder et optimalt fuktighetsnivå når såret er litt tørt. Om en ikke har mye erfaring med sårprodukter gjør en sjeldent noe galt om en bruker en skumbandasje, bortsett fra ved sår som skal holdes tørre. De kan brukes som primær- eller sekundærbandasje. De finnes i alle størrelser og fasonger, med og uten festekant, med vanlig festekant eller ekstra skånsom festekant med og uten sølv. Biatain Ibu® er en skumbandasje tilsatt Ibumetin (altså et betennelsesdempende og smertestillende stoff (NSAID)).

Indikasjoner

 

Skumbandasjer brukes oftest når det er moderat til stor sekresjon men de fungerer også bra ved sår med lite sekresjon.

 

Indikasjoner er nesten alle typer sår med unntak av de som siver svært mye. Ved dype sår kan en skumbandasje være uegnet som primærbandasje fordi bandasjen ikke får kontakt med sårbunnen. Da bør den brukes som en sekundærbandasje og en annen bandasjetype må brukes som sårfyller.

 

Skumbandasjer egner seg også som beskyttende polstring av trykkutsatte hudområder og kan brukes ved grad 1 trykksår. Den erstatter selvsagt ikke gode trykkavlastende regimer! Det har skjedd at noen bruker en skumbandasje på en hæl eller sacrum i den tro at en har gjort tilstrekkelig for å forebygge trykkskade!

Skumbandasjer uten tilsetninger

Aquacel foam.PNG

AQUACEL® foam

AQUACEL® Foam består av polyurethanskum og sårkontaktlag av Hydrofiber® teknologi.

Bandasjen fås både med og uten kleber, og brukes som primærbandasje for lett til moderat væskende sår. Den er også kontruert for å jobbe sammen med AQUACEL® primær bandasjene. De like egenskapene i bandasjene gjør at absorbsjonen blir mer optimal enn ved bruk av andre sekundære skumbandasjer.  

Bandasjen finnes både med og uten sølv, og i mange ulike størrelser, t.d Aquacel Foam Sacral. 

Klikk på bilde for å komme til produktbeskrivelse fra leverandør!

Skjermbilde.PNG

ALLEVYN®/ALLEVYN® Life

Finnes i mange størrelser og fasonger, med og uten limkant/

(videreutvikling av den vanlige Allevyn bandasjen). Allevyn Life har bedre absorpsjons og retensjonsevner.

Cutimed Siltec_Sammelpackshot_INT.jpg

Cutimed® Siltec

En silikonbelagt skumbandasje for moderat til sterkt væskende sår. Kommer i ulike størrelser/former/tykkelser, med klebekant og uten. Den inneholder superabsorbenter.

Cutimed Siltec fungerer optimalt under kompresjon. Kan klippes i, etter egne klippeguider. Cutimed Siltec B, sacrum og heel har dokumentert trykksårforebyggende effekt.

Foam lite.PNG

FoamLite Convatec

FoamLite skumbandasjen er en ny variant i Convatecs Aquacel Foam serie. Den er tynn og fleksibel, enkel å sette på også på litt vanskelige anatomiske områder. Den har et heftende lag av silikon inn mot sårflaten som sikrer en hudvennlig klebing. Den egner seg best for lett til ikke-væskende kroniske og akutte sår.

Bandasjen finnes i forskjellige størrelser fra 5 x5 cm til 10x20cm.

mepilex border  flex 2.PNG

Mepilex® Border Flex

Bandasjen kombinerer Flex og Safetac teknologi som gjør at bandasjen både sitter godt på og er skånsom. De fem lagene i bandasjen absorberer, transporterer og kapsler inn sårvæsken. 

Tegaderm foam.PNG

Tegaderm® Foam

Pustende, steril, transparent og vanntett bandasje. 

Askina foam.PNG

Askina® Foam

Askina® Foam er en tolags, klebefri skumbandasje.

Biatain.PNG

Biatain® Foam

Myk og føyelig polyuretan-skumbandasje som effektivt absorberer og holder på såreksudat

Permaform.PNG

PermaFoam® Comfort

Bandasje med polyuretan skum.

Suprasorb.PNG

Suprasorb P®

Skumbandasje i silikon for lav til moderat væskende sår.

Tielle.PNG

TIELLE® Foam

Silikonbandasje for sår med lite væske t.d postoperative sår. 

Kendall.PNG

Kendall™ Foam Dressing

Myk skumbandasje i hydrofilt skum. 

Versiva.PNG

Versiva®

Absorberende og selvklebende bandasje.

Kliniderm.PNG

Kliniderm® Foam Silicone

Tynn polyuretanskum bandasje med et silikon kontaktlag.

Egner seg under kompresjonsbehandling av lite til moderat væskende sår.

Cavi Care.PNG

Cavi-Care®

Dette er en 2 komponent skum masse som blandes sammen og som kan helles inn i såret. Egner seg godt for dype og irregulære sårkaviteter men absorberer ikke mye.

Skumbandasjer med sølv

Allevyn® Ag

Finnes med og uten limkant, i mange forskjellige fassonger og størrelser.

Aquacel® Ag Foam

Finnes med og uten klebekant.

Biatain® Ag

Finnes med og uten klebekant

Mepilex® Ag

 

Polymem® WIC Silver

Polyuretanskum som brukes til dypere sår. Trenger en sekundærbandasje over.

Inneholder også surfactant og glyserin som bidrar til rensing av såret.

Polymem® Silver

Polyuretanskum til sår mindre enn 1 cm dyp.

Inneholder også surfactant og glyserin som bidrar til rensing av såret.

Polymem® MAX Silver

Polyuretanskum som brukes til sår med mye sekresjon.

 

Inneholder også surfactant og glyserin som bidrar til rensing av såret.

Please reload

Skumbandasjer med andre antibakterielle egenskaper enn sølv

Sorbact® Foam Dressing

Sorbact® Foam Dressing er en steril bakterie- og soppbindende skumbandasje. Den består av en grønn Sorbact® sårkontaktflate kombinert med polyuretanskum med en semi-permeabel (pustende) bakside

Sorbact® Foam Gentle Border

Sorbact® Foam Gentle Border er en steril, bakterie- og soppbindende, selvklebende absorberende sårbandasje. Den består av en grønn Sorbact® sårkontaktflate kombinert med polyuretanskum, selvklebende kanter i myk silikon, samt en semipermeabel film på baksiden som slipper ut overflødig fuktighet.

KENDALL™ AMD Antimicrobial Foam

inneholder 0,5% Polyhexamethylen Biguanid – PHMB.

​Suprasorb® P X

Inneholder PHMB

​IodoFoam®

Jod holdig skumbandasje som blir lysere i farge etter hvert som jod er oppbrukt

Please reload

Skumbandasjer med smertestillende egenskaper

Biatain® Ibu

Skumbandasje tilsatt det smertestillende stoffet Ibumetin.

Please reload

Multifunksjonelle skumbandasjer

I motsetning til vanlige skumbandasjer inneholder de såkalte multifunksjonelle skumbandasjene aktive stoffer som gjør bandasjene mer anvendelige på ulike bruksområder (derav multifunksjonell).

 

Polymem® er den mest kjente varianten av slike skumbandasjer og den består av polyurethan skum tilsatt stivelse (for bedre absorpsjonsevne), glyserol (for å holde bandasjen myk og forhindre at den fester seg i såret, og en surfactant (overflatespenning brytende stoff, dvs. såpelignende) for å rense såret. Det ser ut til at denne type skumbandasje også har en ikke ubetydelig smertelindrende effekt.

 

Surfactant virker på samme måte som en surfactant som tilsettes til skyllevæske som skal løse biofilm. I situasjoner hvor en mistenker økt kolonisering av bakterier i såret kan multifunksjonelle skumbandasjer være et godt alternativ.

 

I starten av behandlingen kan den rensende effekten gi økt sekresjon av såret. Det kan også føre til noe økt maserasjon av sårkantene. Vår erfaring er at en ikke må avbryte behandlingen men fortsette noen dager til, ofte roer sekresjon seg betraktelig og de fleste sårene fremstår som betydelig renere etter bare 7-10 dager.

 

Multifunksjonelle bandasjer finnes i mange størrelser. Det finnes også egne finger/tå bandasjer som er meget anvendelige.

Indikasjoner

Denne bandasjetypen var opprinnelig utviklet til bruk på brannsår men indikasjonen er utvidet til de fleste typer sår hvor det er lett til moderat sekresjon, fibrin lag som må løses opp, økt bakteriell belastning eller økt luktutvikling i såret.

PolyMem®

 

PolyMem Silver®

 

PolyMem®  WIC

 

PolyMem®  WIC Silver

 

PolyMem®  Max

 

PolyMem® Max Silver

 

Please reload

Partnermed logo.jpg