Skumbandasjer

Skumbandasjer kalles også for polyurethanskumbandasjer. Polyurethan er samme stoff som finnes i de fleste skum madrasser, men den formen vi finner i bandasjene er litt annerledes og har bedre absorpsjonsevne. De fleste moderne skumbandasjer består av flere lag. Et skånsomt innerlag som ikke hefter seg til huden (ofte tilsatt silikon), et mellomlag av polyurethan og andre tilsetninger for bedre absorpsjon og et "pustende" ytterlag som slipper ut noe vanndamp.

 

Skumbandasjene er blant de mest anvendelige bandasjene i sårbehandling og er et sikkert valg ved mange sårtyper. De absorberer relativt godt og beholder et optimalt fuktighetsnivå når såret er litt tørt. Om en ikke har mye erfaring med sårprodukter gjør en sjeldent noe galt om en bruker en skumbandasje, bortsett fra ved sår som skal holdes tørre. De kan brukes som primær- eller sekundærbandasje. De finnes i alle størrelser og fasonger, med og uten festekant, med vanlig festekant eller ekstra skånsom festekant med og uten sølv. Biatain Ibu® er en skumbandasje tilsatt Ibumetin (altså et betennelsesdempende og smertestillende stoff (NSAID)).

Indikasjoner

 

Skumbandasjer brukes oftest når det er moderat til stor sekresjon men de fungerer også bra ved sår med lite sekresjon.

 

Indikasjoner er nesten alle typer sår med unntak av de som siver svært mye. Ved dype sår kan en skumbandasje være uegnet som primærbandasje fordi bandasjen ikke får kontakt med sårbunnen. Da bør den brukes som en sekundærbandasje og en annen bandasjetype må brukes som sårfyller.

 

Skumbandasjer egner seg også som beskyttende polstring av trykkutsatte hudområder og kan brukes ved grad 1 trykksår. Den erstatter selvsagt ikke gode trykkavlastende regimer! Det har skjedd at noen bruker en skumbandasje på en hæl eller sacrum i den tro at en har gjort tilstrekkelig for å forebygge trykkskade!

Skumbandasjer uten tilsetninger

ALLEVYN®/ALLEVYN® Life

Finnes i mange størrelser og fasonger, med og uten limkant/

(videreutvikling av den vanlige Allevyn bandasjen). Allevyn Life har bedre absorpsjons og retensjonsevner

AQUACEL® foam

AQUACEL® Foam består av polyurethanskum og sårkontaktlag av Hydrofiber® teknologi.

Bandasjen fås både med og uten kleber, og brukes som primærbandasje for lett til moderat væskende sår. Den er også kontruert for å jobbe sammen med AQUACEL® primær bandasjene. De like egenskapene i bandasjene gjør at absorbsjonen blir mer optimal enn ved bruk av andre sekundære skumbandasjer.  

Bandasjen finnes både med og uten sølv, og i mange ulike størrelser, t.d Aquacel Foam Sacral. 

FoamLite Convatec

FoamLite skumbandasjen er en ny variant i Convatecs Aquacel Foam serie. Den er tynn og fleksibelt, enkel å sette på også på litt vanskelige anatomiske områder.Den har et heftende lag av silikon  inn mot sårflaten som sikrer en hudvennlig klebing. Den egner seg best for lett til ikke-væskende kroniske og akutte sår. Det finnes i forskjellige størrelse fra 5 x5 cm til 10x20cm.

Askina® Foam

 

Biatain® Foam

 

Mepilex®

 

PermaFoam® Comfort

 

Suprasorb P®

 

Tegaderm® Foam