top of page

Annonse

Cutimed_banner_300x600px_mar21.jpg

Annonse

Ad_Wounds NOWC4842403 PickandTreat (1).jpg

Skumbandasjer

Skumbandasjer kalles også for polyurethanskumbandasjer. Polyurethan er samme stoff som finnes i de fleste skum madrasser, men den formen vi finner i bandasjene er litt annerledes og har bedre absorpsjonsevne. De fleste moderne skumbandasjer består av flere lag. Et skånsomt innerlag som ikke hefter seg til huden (ofte tilsatt silikon), et mellomlag av polyurethan og andre tilsetninger for bedre absorpsjon og et "pustende" ytterlag som slipper ut noe vanndamp.

 

Skumbandasjene er blant de mest anvendelige bandasjene i sårbehandling og er et sikkert valg ved mange sårtyper. De absorberer relativt godt og beholder et optimalt fuktighetsnivå når såret er litt tørt. Om en ikke har mye erfaring med sårprodukter gjør en sjeldent noe galt om en bruker en skumbandasje, bortsett fra ved sår som skal holdes tørre. De kan brukes som primær- eller sekundærbandasje. De finnes i alle størrelser og fasonger, med og uten festekant, med vanlig festekant eller ekstra skånsom festekant med og uten sølv. Biatain Ibu® er en skumbandasje tilsatt Ibumetin (altså et betennelsesdempende og smertestillende stoff (NSAID)).

Indikasjoner

 

Skumbandasjer brukes oftest når det er moderat til stor sekresjon men de fungerer også bra ved sår med lite sekresjon.

 

Indikasjoner er nesten alle typer sår med unntak av de som siver svært mye. Ved dype sår kan en skumbandasje være uegnet som primærbandasje fordi bandasjen ikke får kontakt med sårbunnen. Da bør den brukes som en sekundærbandasje og en annen bandasjetype må brukes som sårfyller.

 

Skumbandasjer egner seg også som beskyttende polstring av trykkutsatte hudområder og kan brukes ved grad 1 trykksår. Den erstatter selvsagt ikke gode trykkavlastende regimer! Det har skjedd at noen bruker en skumbandasje på en hæl eller sacrum i den tro at en har gjort tilstrekkelig for å forebygge trykkskade!

Skumbandasjer uten tilsetninger

Aquacel foam.PNG

AQUACEL® foam

Skjermbilde.PNG

ALLEVYN®/ALLEVYN® Life

Cutimed Siltec_Sammelpackshot_INT.jpg

Cutimed® Siltec

Foam lite.PNG

FoamLite Convatec

mepilex border  flex 2.PNG

Mepilex® Border Flex

Tegaderm foam.PNG

Tegaderm® Foam

Askina foam.PNG

Askina® Foam

Biatain.PNG

Biatain® Foam

Permaform.PNG

PermaFoam® Comfort

thumbnail_Suprasorb_P_sensitive_Gruppe_Border_4x_4c.jpg

Suprasorb P® Sensitive

Trykk på bilde for å komme til nettside med informasjon

Tielle.PNG

TIELLE® Foam

Kendall.PNG

Kendall™ Foam Dressing

Versiva.PNG

Versiva®

Kliniderm.PNG

Kliniderm® Foam Silicone

Cavi Care.PNG

Cavi-Care®

Skumbandasjer med sølv

polymem wic silver.PNG
Polymem® WIC Silver
polymem silver.PNG
Polymem® Silver
polymem max silver.PNG
Polymem® MAX Silver
aquacel ag foam.PNG
Aquacel® Ag Foam
Allevyn ag.PNG
Allevyn® Ag
biatain ag.PNG
Biatain® Ag
19320181827Molnlycke-Mepilex-Ag-Antimicrobial-Foam-Dressing---Value-Pack-L.png
Mepilex® Ag

Skumbandasjer med andre antibakterielle egenskaper enn sølv

Sorbact foam dressing.PNG
Sorbact® Foam Dressing
Bilde1.png
Sorbact® Foam Gentle Border
kendall foam.PNG
KENDALL™ AMD Antimicrobial Foam
Iodofoam.PNG
​IodoFoam®

Skumbandasjer med smertestillende egenskaper

biatain ibu.PNG
Biatain® Ibu

Multifunksjonelle skumbandasjer

I motsetning til vanlige skumbandasjer inneholder de såkalte multifunksjonelle skumbandasjene aktive stoffer som gjør bandasjene mer anvendelige på ulike bruksområder (derav multifunksjonell).

 

Polymem® er den mest kjente varianten av slike skumbandasjer og den består av polyurethan skum tilsatt stivelse (for bedre absorpsjonsevne), glyserol (for å holde bandasjen myk og forhindre at den fester seg i såret, og en surfactant (overflatespenning brytende stoff, dvs. såpelignende) for å rense såret. Det ser ut til at denne type skumbandasje også har en ikke ubetydelig smertelindrende effekt.

 

Surfactant virker på samme måte som en surfactant som tilsettes til skyllevæske som skal løse biofilm. I situasjoner hvor en mistenker økt kolonisering av bakterier i såret kan multifunksjonelle skumbandasjer være et godt alternativ.

 

I starten av behandlingen kan den rensende effekten gi økt sekresjon av såret. Det kan også føre til noe økt maserasjon av sårkantene. Vår erfaring er at en ikke må avbryte behandlingen men fortsette noen dager til, ofte roer sekresjon seg betraktelig og de fleste sårene fremstår som betydelig renere etter bare 7-10 dager.

 

Multifunksjonelle bandasjer finnes i mange størrelser. Det finnes også egne finger/tå bandasjer som er meget anvendelige.

Indikasjoner

Denne bandasjetypen var opprinnelig utviklet til bruk på brannsår men indikasjonen er utvidet til de fleste typer sår hvor det er lett til moderat sekresjon, fibrin lag som må løses opp, økt bakteriell belastning eller økt luktutvikling i såret.

polymem.PNG
PolyMem®
polymem silver.PNG
PolyMem Silver®
polymem wic.PNG
PolyMem® WIC
polymem wic silver.PNG
PolyMem® WIC Silver
polymem max.PNG
PolyMem® Max
polymem max silver.PNG
PolyMem® Max Silver
Partnermed logo.jpg
MHC-Primary-Logotype.jpg
bottom of page