Behandling av brannskader

De viktigste prinsippene i behandling av brannskader er:

  • Nedkjøling. Regelen for nedkjøling er 20/20 (20 grader i 20 minutter) hos voksne, og 28/20 (28 grader i 20 minutter hos barn). Nedkjølingen skal helst foregå i rennende vann.

  • Analgetika

  • Vurdering av skadeomfanget

  • Tetanus og difterivaksine 

  • Sårstell

Hold det skadede området høyt for å unngå at det hovner opp. Om man er forbrent i området der man har smykker, ringer og klokker bør desse tas av.

 

Det er viktig å skille mellom overfladisk og dyp brannskade, da desse behandles ulikt. Den første vurderingen av selve skaden vil i mange tilfeller kun være et anslag, da skadedybden kan øke de første dagene etter skadetidspunktet. 

Behandling av grad 1 brannskader

Behandlingen ved grad 1 brannskade er relativt enkelt. Det viktigste her å smertelindring og nedkjøling av område med for eksempel branngel eller aloe vera gel. Det er ikke nødvendig å oppsøke lege med grad 1 brannskade.

Figur 1 Branngel og Aloe vera gel er produkt som kan brukes for nedkjøling av brannskade grad 1.

Behandling av grad 2 brannskader

En viktig regel å huske på er at grad 2. og grad 3. brannskader alltid bør konfereres med brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. 

Ved behandling av grad 2. brannskader er det først og fremst viktig og kjøle ned skaden.

Det første døgnet vil brannskaden væske en del, og det kan være et godt alternativ og bruke en vaselinkompress med tørre kompresser over som skiftes hyppig. 

Etter at væskinga har avtatt, ca 3-4 dager etter skadetidspunkt kan man gå over til å bruke Hydrofiber bandasje. Aquacel AG har revolusjonert brannskade behandling verden over, og brukes hyppig av de fleste som behandler brannskader. 

Prosedyren her er at man legger Aquacel AG over brannskaden, og lar denne ligge i 10-14 dager. Bandasjen vil bli hard som en skorpe, og løsne når det er kommet hel hud under. Etterhvert som bandasjen løsner kan man klippe bort harde kanter. 

Denne hydrofiber bandasjen finnes som Aquacel AG og Aquacel AG burn.

Forskjellen her er fibrene i bandasjen. Aquace AG burn vil ikke bli like hard som vanlig Aquacel AG da fibrene er bygget opp på en annen måte. 

Figur 2 Hydrofiberbandasjen Aquacel Ag/Aquacel AG Burn brukes verden over i behandling av brannskader.

Behandling av grad 3 brannskader

Grad 3 brannskader behandles akkurat på samme måte som grad 2. brannskader. 

Hva med blemmene? Skal man stikke hull på de?

Dette er et mye omdiskutert tema, og man kommer nok ikke til å bli enige her. 

Noen mener at blemmene skal forbli sterile og ikke stikkes hull på. Det som oftest hender er at blemmene vokser seg store, og sprekker til slutt, og det er da et større område med sår under enn det ville vert om man stakk hull på blemmene med en gang og tørket desse ut. 

Væskebehandling de første 24 timer

Målet for væskebehandlingen er å sikre tilstrekkelig blodtilførsel til alle vitale organer med så lite tilført væske som mulig. Man bør tilstrebe en timediurese på 0,5 ml/kg/t hos voksne og 1 ml/kg/t hos barn, noe høyere ved misstanke om muskelnekrose.....

  • White Instagram Icon

Kontakt

Besøksadresse

© Copyright 2016 WOUNDS AS 

Telefon: 463 777 70

Postadresse: Postboks 1233, 5406 Stord

Heiane 31

5412 Stord