Næringstilskudd
Når et sår ikke vil gro spør vi oss ofte om vi har valgt rett bandasje eller om blodforsyningen er god nok. Vi spør oss sjeldent om mangelfull sårtilheling kan skyldes dårlig ernæring med mindre pasienten er åpenbart underernært. Selv om pasienten spiser normalt er det ofte behov for tilskudd av proteiner, ekstra kalorier og mer væske, spesielt ved større og langvarige sår. Husk at normalvektige og også overvektige pasienter har behov for ekstra proteiner ved for eksempel større trykksår eller venøse sår.
Husk at det finnes ernæringsfysiolog tilgjengelig i de fleste kommunene og i alle helseforetak. En bør ha lav terskel til å koble inn ernæringsfysiolog tidlig hos pasienter med større sår.
Næringstilskudd deles ofte i berikningsprodukter, næringskremer og næringsdrikker. Vi kommer til å skrive et eget kapittel om sondeernæring og parenteral ernæring senere.
Næringsdrikker er den enkleste måten å sikre at pasienten får de tilskuddene de har behov for. Det kommer stadig nye varianter av næringsdrikker med forskjellige indikasjoner. Visste du at noen egner seg bedre for pasienter med diabetes eller at det finnes spesial produkter for pasienter med nyresvikt eller KOLS? Slike spesialprodukter kalles sykdomsspesifikke næringsdrikker. Næringstilskuddene kommer i mange forskjellige smaker for å kunne tilby variasjon. Noen kan fryses slik at man kan tilberede de som en sorbet.
Vær oppmerksom på at de fleste av de næringsdrikkene vi presenterer her er beregnet for voksne. Det finnes egne næringsdrikker for barn.
Vi har laget en forenklet oversikt over de mest vanlige næringstilskuddene og hvordan de doseres. Du kan klikke på bildene for å komme til en produktbeskrivelse for mer utfyllende informasjon. Vi håper at du tar deg tid til å se over de forskjellige alternativene som finnes. Ved første blikk kan mangfoldet virke forvirrende. For å bestemme seg for hva pasienten trenger må en først og fremst få en oversikt over hvor mye kalorier pasienten trenger og om kosten skal være proteinrik. Som regel trenger sårpasienter proteinrik kost og de fleste trenger proteintilskudd. En må også vurdere om produktet skal være et tilskudd eller den totale ernæringen. Vær oppmerksom på at noen produkter ikke kan brukes som totalernæring. Disse tre faktorene er nok de viktigste når vi skal velge næringstilskudd. Så kommer det tilleggsfaktorer som for eksempel om pasienten har svelgvansker hvor en velger produkter med tykkere konsistens.
Bredden i utvalget er såpass stort i dag at en kan finne et produkt som pasienten liker. Det er vanlig at en må prøve forskjellige varianter før en har funnet en som pasienten liker godt. En bør derfor ikke kjøpe inn store mengder av en næringsdrikk til en pasient før vedkommende har prøvd den. Siden pasienten får næringstilskudd over lengre tid er det også viktig å tilby variasjon mellom drikker og næringstilskudd i suppe, juice- eller dessert form. Variasjon er nøkkelordet for at pasienten aksepterer næringstilskuddene og en bør kjøpe inn forskjellige typer og smaksretninger. Husk at flere av produktene kan fryses og brukes som is. Presentasjonen av næringsdrikkene er også viktig, de fleste pasienter er neppe begeistret over å drikke en lunken næringsdrikk fra plastflasken som har stått på nattbordet en halv dag. Hell det heller over i et glas og server det kjølig eller oppvarmet.
Produsentene som Nutricia og Fresenius Kabi er også veldig imøtekommende ved henvendelser dersom en har spørsmål om enkelte produkter.
Nutricia Academia tilbyr helsepersonell ulike kurs- og presentasjoner om ernæring ved ulike sykdommer og tilstander. Dette for å bidra til økt kunnskap om ernæringens rolle samt skape et forum for vitenskapelig og klinisk basert nettverksbygging. Klikk på bildet nedenfor for å komme til den siden.
Figur 1 Nutricia Academia tilbyr ulike kurs til helsepersonell. Klikk på bildet ovenfor for å komme til kurs programmet deres.
Berikningsprodukter
Dette er i utgangspunktet næringsprodukter som tilsettes den maten pasienten inntar til vanlig. Tilskudd kan bestå av et enkelt energigivende næringsstoff (f.eks. protein, fett eller karbohydrat tilskudd) eller en blanding av flere næringsstoff. De fleste sårpasienter vil ha behov for både energirik og proteinrik kost. Næringsberikning kan gjøres med naturlige matvarer men i mer alvorlige situasjoner og spesielt hvor pasienten kun orker å ta små volum til seg vil ernæringstilskudd i pulver eller ferdigproduserte flytende produkter være mer effektivt.
Når det gjelder energitilskudd må en velge de produktene som passer til maten pasienten skal innta. Enkelt forklart, det høres ikke fristende ut å spise en suppe tilsatt sirup for å øke energiinnholdet. Her ville en valgt et fettholdig tilskudd. Fett inneholder forøvrig mest energi per vektenhet. 1 ss olje eller smør/margarin gir ca 100 kcal. Andre naturlige berikningsprodukter med fett er f.eks fløte, krem, rømme, creme fraiche, egg, ost, majones som enkelt kan berike matretter som supper, buljonger, sauser osv. Når en skal berike søte matretter (grøt,yoghurt,desserter, drikker, smoothies) kan en variere mellom frukt, bær, honning, sirup og sukker. Honning, sirup og sukker har høy energitetthet, men er lite gunstig i lengden med tanke på blodsukkersvingninger. I kortere perioder er det greit, spesielt dersom pasienten har problemer med å få i seg fruktbiter/bær.
Nedenfor er en oversikt vanlige ernæringstilskudd som kan brukes til å berike kosten. Øverst i listen er de produktene som kun inneholder energi i form av karbohydrater, så følger de produktene som inneholder i hovedsak fett som energikilde og på slutten er det proteinprodukter. Alle produktene på denne listen refunderes på blå resept.
