top of page

Nyheter

Har du pasienter som stadig får kontusjonsmerker og hudrifter?  Dermatuff beskyttere for under- og overekstremitetene er tynn og behagelig men gir en effektiv beskyttelse mot slike hudskader hos de med skjør hud. Vi har testet de hos flere pasienter og er imponert over hvor god beskyttelse de gir! Tidligere måtte de bestilles via England eller Sverige - nå finnes det en norsk forhandler. Klikk på lenken nedenfor for å lese mer om produktet og størrelsesguide.

Debridement pads og kluter

Vi ser en økende trend med bruk av debriderings pads og kluter til rengjøring av sår. De fleste pads/kluter er basert på microfiber teknologi - samme prinsipp som brukes i husvask. 

Slike pads/kluter egner seg godt for helsepersonell som ikke føler seg kompetent til å utføre en skarp debridement eller hvor det er smertefullt å debridere såret.  De egner seg også ypperlig til rengjøring av akutte sår og til fjerning av tørr hud.  Felles for de fleste varianter er at de må fuktes med saltvann eller annen sårskyllevæske før bruk. Debriderings pads er skånsom mot følsom hud og granulasjonsvev og behandlingen er oftest forbundet med minimal ubehag.

PICO 7 fra Smith & Nephew

PICO 7  er en forbedring av den populære PICO  mini-vakuum pumpen fra Smith & Nephew.  Den nye PICO 7 pumpen har en sterkere kompressor som kan kompensere bedre for eventuelle lekkasjer. PICO 7 har også en unik alarm som signaliserer når vakuum bandasjen skal byttes. Det nye modell er dessuten cirka 25% mer stillegående en standard PICO. 

PICO 7 kommer også i en annen variant- PICO MULTISITE som har mulighet for en Y-kobling slik at man kan koble til 2 vakuum bandasjer samtidig.

Såvidt vi er korrekt informert koster PICO 7 cirka 200-300 kroner mer enn standard PICO.  Det vil være mulig å kjøpe vanlig PICO vakuum ut 2019.

Cavilon Advanced fra 3M

Cavilon Advanced fra 3M er et moderne produkt for forebygging og behandling av fuktskader, for eksempel inkontinens assosiert dermatitt (IAD). Utfra flere kasuistikker kan den muligens også være en god løsning for behandling av donorsted etter hudtransplantasjon. Klikk på bildet for å komme til en norsk video om produktet.

V.A.C. Veraflo Cleanse Choice

Dette er en ny skum type som brukes i forbindelse med KCI sin gjennomskyll pumpe V.A.C. Veraflo. Den består av et kontaktlag som er perforert med relativt store hull slik at tykkere eksudat som fibrin og infeksiøst materiale lettere kan passere. Skyllevæske vil også komme lettere til sårbunnen. Indikasjonen for bruk av Veraflo Cleanse Choice skum er altså urene sår hvor en forventer mer seigt eksudat. I samme kit følger det med 2 andre skum flater som legges opppå kontaktlaget.

Ny versjon av Mextra Superabsorbent

Den oppgraderte Mextra Superabsorbent har mykere kanter og er mer formbar. I en undersøkelse blant helsearbeidere, vurderte 61 prosent formbarheten til den nye Mextra S til å være "utmerket".

Den nye Mextra S absorberer 15 prosent mer væske, og har den samme retensjonskapasiteten som tidligere. Mextra S tilbys nå også i størrelse 20x40 cm.

Veriforte finnes nå også som gel

Veriforte er kjent som skyllemiddel basert på superoksidert vann teknologi. Produsenten har nå lansert produktet som hydrogel også. Indikasjoner er kritisk koloniserte eller infiserte sår. Produktet er godkjent for bruk også i nærheten av brusk, sener eller ben.  Det er ingen restriksjoner for hvor lenge produktet kan brukes i et sår.  Produsenten anbefaler imidlertid at en ikke bruker sølv, jod eller biguanidholdige produkter samtidig.

Convatec introduserer FoamLite bandasjen

FoamLite skumbandasjen er en ny variant i Convatecs Aquacel Foam serie. Den er tynn og fleksibel og enkel å feste, også på litt vanskelige anatomiske områder. Den har et heftende lag av silikon inn mot sårflaten som sikrer en hudvennlig klebing. Den egner seg best for lett til ikke-væskende akutte og kroniske sår. Den finnes i forskjellige størrelse fra 5 x5 cm til 10x20cm.

GLOBIAD verktøy for klassifisering av inkontinens assosiert dermatitt nå tilgjengelig

Inkontinens assosiert dermatitt  (IAD) er et vanlig problem og en har lenge etterlyst et enkelt verktøy for å klassifisere IAD. Professor Dimitri Beeckman og hans team ved Ghent Universitet i Belgia har publisert et verktøy som nå er i globalt bruk. Foreløpig finnes den kun på engelsk men en norsk versjon skal være tilgjengelig i nær fremtid.

Oppgradert versjon av Flexi-Seal fekal inkontinens system fra Convatec

Den oppgraderte versjon heter Flexi-Seal signal FMS og den inkluderer en ny linje av sykepleierinspirerte forbedringer ifølge Convatec. Det finnes nå en prøvetakingsport utformet for å redusere risikoen for å komme i kontakt med avføring ved avføringsprøver. Det nye systemet gjør det også enklere å administrere medikamenter rektalt via irrigasjonsporten. Selve kateteret er også blitt forlenget slik at den er bedre tilpasset pasienter og senger av ulik størrelse. En blå fingerlomme gir hjelp til å føre inn retensjonsballongen for optimal plassering. Unikt for Flexi Seal Signal FMS er også at den har poser med kullfilter som fjerner vond lukt og slipper ut tarmgass automatisk.

Oppgradert versjon av PICO NPWT snart tilgjengelig

Smith & Nephew har kunngjort at den nye PICO 7 minipumpen snart skal være tilgjengelig i Norge. Den nye pumpen har et mer effektivt vakuum system og reduserer forekomsten av lekkasjer. Bandasjen skal være lettere å legge på områder hvor anatomien er noe utfordrende og den har også en indikator for når bandasjen skal skiftes. Knappene skal være mer intuitive (vi synes de allerede var veldig intuitive på den første modellen) og det finnes nå en klype for å feste den mot et belte som mange pasienter vil sette pris på.

Mepitel film brukt under pågående strålebehandling kan redusere bivirkninger

Dette var publisert i en studie i 2014 men er fortsatt ikke så godt kjent, så vi poster det under nyheter her i håp om at flere pasienter kan få nytte av denne kunnskapen. I studien fra New Zealand  var det 78 pasienter som fikk stråleterapi for brystkreft. De kunne i studien påvise en vesentlig reduksjon i bivirkninger på huden dersom en brukte Mepitel forebyggende mens strålingen foregikk. I studien hadde ingen av pasientene som var i Mepitel gruppen ulcerasjoner eller alvorlige hud reaksjoner mot 26% i kontroll gruppen!

 

Kilde:

Herst PM et al. Prophylactic use of Mepitel Film prevents radiation-induced moist desquamation in an intra-patient randomised controlled clinical trial of 78 breast cancer patients. Radiother Oncol (2014)

Ny meta-analyse viser signifikant reduksjon av postoperative sårkomplikasjoner ved bruk av PICO NPWT

Denne meta-analysen analyserte 16 publikasjoner (derav 10 randomiserte studier) hvor totalt 1863 pasienter var inkludert. Ved bruk av PICO NPWT reduserte man kirurgiske sårkomplikasjoner med 58% og sårruptur med 26%. Antall pasienter som måtte behandles med PICO NPWT for å unngå en infeksjon var 14 pasienter. I pasientgruppen som gjennomgikk åpne operasjoner for kolorektal kreft var antallet pasienter som måtte behandles for å unngå en infeksjon kun 5 pasienter!

WoundCheck app testes for oppfølging av postoperative sår

Ved University of Wisconsin (USA) har man utviklet en smartphone app som muligjør telemedisinsk oppfølging av sårpasienter. Appen heter WoundCheck men er ikke tilgjengelig for nedlasting enda. I den første studien utført ved karkirurgisk avdeling på University of Wisconsin ble 40 opererte pasienter opplært i bruken av appen. Etter hjemreise tok pasientene daglig bilder av operasjonssårene i 2 uker og sendte disse inn fortløpende. Ved hjelp av bildene kunne kirurgene identifisere 7 tilfeller med postoperative komplikasjoner og kalte pasientene inn for ytterligere behandling. Den foreløpige konklusjonen er at oppfølging av opererte pasienter via telemedisin er trygt og gir en høy rate av pasienttilfredshet. Det kan spare pasienten og helsevesenet for unødvendige rutine kontroll konsultasjoner men forutsetter at pasienten kan betjene appen.

Siden 2017 er det enkelt å bestille fluelarver direkte via leverandør i Norge

Visste du at det er blitt ganske ukomplisert å bestille fluelarver i Norge ? Partnermed AS er den eneste aktøren i Norge som selger fluelarver. Larvene produseres av BioMonde i Europa og leveres med DHL i løpet av 2-3 dager.  En må imidlertid søke om tillatelse til bruk av larvene hos statens legemiddelverk. Mer om dette kan du lese i kapittelet om behandling med medisinske fluelarver.

Please reload

bottom of page