Beskyttelse og behandling av huden omkring såret 

Sårkantbeskyttelse

Det er viktig å ta godt vare på sårkantene. Sekresjon fra såret kan føre til fuktskade av sårkantene, dette kalles også maserasjon. Om sårkantene får langvarig fuktskade kan det føre til at såret blir større men det hindrer også at huden kan gro over såret.

Før var sinkpasta det de fleste brukte for å beskytte sårkantene. Det er fortsatt et godt alternativ. Muligens kan sink innholdet i pasta også bidra aktivt til sårheling siden sink er en av stoffene som trengs for optimal heling. Legg merke til at det må være pasta som brukes som sårbeskyttelse, den er tykkere og seigere enn sink krem. Krem varianten egner seg ikke særlig til denne oppgaven. Kremer og salver inneholder ofte kun ca 10% sink mens pasta skal ha minst 30% sink , mange har 40% sinkinnhold. En av ulempene med sink pasta er at den kan være litt seig når den skal fjernes. Det hjelper å bruke jordnøttolje når man fjerner rester av sinkpasten men da kan det hende at bandasjen ikke sitter godt etterpå fordi huden er blitt oljete.

Etter hvert er det blitt mer "moderne" å bruke barriere lag som pensles eller sprayes på huden. De fleste av de er på akrylat basis og inneholder ikke alkohol slik at det ikke skal være smertefullt å påføre de. Hovedargument for å bruke disse er simpelthen at det er mer praktisk å påføre, muligens gir de også en enda bedre beskyttelse av hudkantene en vanlig sinkpasta.

På større områder som er utsatt for fuktighet fra inkontines kan en bruke wipes (kluter mettet med sårkantbeskyttelse) eller barriere krem.

Produktalternativer

SH Sinkpasta

40% Sink (inneholder også bivoks)

Klinion® Sink 40%

 

ACO Zinkpasta

Cavilon® No Sting Barrier

 

(Spray, Skumpensel eller Klut)

Cavilon Advanced®

Cavilon Advanced er en videreutvikling av vanlig Cavilon barrierefilm.  Den har unike egenskaper som gjør at den også fester seg til væskende overflater. Hovedindikasjon for å bruke den er ved inkontinens assosiert dermatitt men ved mye væskende sår er det et overlegent barriereprodukt. 

Cutimed® Protect

(Spray, Skumpensel)

No-Sting Skin-Prep®

(Spray, Skumpensel, Klut)

Silesse™Sting Free Barrier

(Spray, Klut)

Attends® Barrier Spray Repair/Attends® Barrier Spray Forte Repair

Inneholder sinkoksid, Panthenol, bivoks, Tokoferol og Aloe Vera. Skaper en fuktighets-barriere. Lindrer irritert hud og skal også lindre kløe.

LBF No Sting Barrier

(Spray, Klut)

Peri-Prep® Sensitive

Skumpensel

Opsite® Spray

Den oppfører seg mer som en plaster spray men gir også god barriere beskyttelse. Vær oppmerksom at den kan svi når den kommer i kontakt med såret (dekk til såret med kompress mens produktet appliseres). Hjelper å få bandasjer med limekant til å sitte bedre. Anbefales som barriere over delhudtransplantat.

Aldanex® /Aldanex® Spray

En alternativ sårkant beskyttelse til barriere film eller film. Aldanex er en ganske klissete masse som hefter godt til huden men er lett å fjerne

 

Cavilon™Langtidsvirkende Barrierekrem

 

Tena®Barrier Cream

 

Comfeel®Barrier Cream

 

Askina®Barrier Cream

 

Baza® Moisture Barrier Cream

 

Critic-Aid®Clear

 

Menalind®Professional

 

Medihoney® Barrier Cream

 

Brava™Skin Barrier Spray

 

Please reload

Hudkremer/salver ved dermatitt

Spesielt ved venøse leggsår ser en ofte rød og hissig hud. Dette kalles dermatitt. Ofte skyldes det en kombinasjon av irritasjon fra både hevelsen i underhuden og fuktskade på grunn av høy sekresjon fra sårene. Når huden er så hissig oppstår det lett nye sår og det er viktig at man prøver å roe ned huden raskt. I de fleste tilfeller er det helt avgjørende med kompresjonsbehandling for å komme i mål men det er lurt å bruke beroligende hudkremer under kompresjonsbehandling også. 

Ved mildere dermatitt vil et lag med sinkpasta ofte hjelpe godt. Ved mer hissig dermatitt brukes kortison preparater og en bruker  oftest Gruppe III eller Gruppe IV steroider (gruppe I er de svakeste, gruppe IV de sterkeste). Ved mildere forløp kan en selvsagt prøve en svakere steroid krem, for eksempel et Gruppe II preparat (se tabellen nedenfor). Ved større hudområder på leggene liker vi å blande sinkpasta og en sterk kortikosteorid krem i 50:50 forhold.

Sterke kortisonkremer skal ikke brukes over lengre tid uten at det er avtalt med en hudlege og som en tommelfingerregel skal en helst seponere de innen cirka 2 -3 uker. Ofte vil en 10 dagers kur for eksempel uansett være tilstrekkelig. Vi kjenner til at flere sårbehandlere blander sinkpasta og steroid kremer med tanke på å utnytte virksomheten av begge preparatene. Vi gjør oppmerksom at man da bruker preparatene utenom produsentenes anbefalinger og at det ikke finnes noe dokumentasjon for hvorvidt dette er fornuftig.

Flere av steroidkremene finnes med tilsatte antibakterielle og antisopp midler. Disse skal ikke brukes for å behandle en vanlig bakteriell infeksjon men er ment til bruk hvor en har en hissig dermatitt hvor bakteriene eller sopp har slått seg ned. Ved en dermatitt er huden ofte rød, varm og gjerne øm, og det kan være vanskelig å skille mellom betennelse og infeksjon. Det er lov å bruke steroidkremer med antibakterielle midler selv om man bare har mistanke om en uheldig forekomst av bakterier eller sopp men man skal selvsagt forbeholde de til tilstander hvor det virkelig er nødvendig.

Produktalternativer

SH Sinkpasta

40% Sink (inneholder også bivoks)

Klinion® Sink 40%

 

ACO Zinkpasta

Inneholder 40 % sink

Inotylol® Salve

Reseptfritt legemiddel

Inneholder sinksalve med Ichtamol som er et betennelsesdempende stoff. Inneholder ullfett (lanolin) som i sjeldne tilfeller kan forårsake kontakteksem

Hydrokortison CSI 1%

Gruppe I kortison krem

Reseptfri

Mildison® Lipid 1%

Gruppe I kortison krem

Reseptfri

Apolar® krem / Apolar®- N krem

Gruppe II steroidkrem, reseptpliktig / Gruppe II steroid med antibakterielle egenskaper (inneholder Neomycin). Brukes hvor en mistenker økt forekomst av bakterier