top of page

Beskyttelse og behandling av huden omkring såret 

Sårkantbeskyttelse

Det er viktig å ta godt vare på sårkantene. Sekresjon fra såret kan føre til fuktskade av sårkantene, dette kalles også maserasjon. Om sårkantene får langvarig fuktskade kan det føre til at såret blir større men det hindrer også at huden kan gro over såret.

Før var sinkpasta det de fleste brukte for å beskytte sårkantene. Det er fortsatt et godt alternativ. Muligens kan sink innholdet i pasta også bidra aktivt til sårheling siden sink er en av stoffene som trengs for optimal heling. Legg merke til at det må være pasta som brukes som sårbeskyttelse, den er tykkere og seigere enn sink krem. Krem varianten egner seg ikke særlig til denne oppgaven. Kremer og salver inneholder ofte kun ca 10% sink mens pasta skal ha minst 30% sink , mange har 40% sinkinnhold. En av ulempene med sink pasta er at den kan være litt seig når den skal fjernes. Det hjelper å bruke jordnøttolje når man fjerner rester av sinkpasten men da kan det hende at bandasjen ikke sitter godt etterpå fordi huden er blitt oljete.

Etter hvert er det blitt mer "moderne" å bruke barriere lag som pensles eller sprayes på huden. De fleste av de er på akrylat basis og inneholder ikke alkohol slik at det ikke skal være smertefullt å påføre de. Hovedargument for å bruke disse er simpelthen at det er mer praktisk å påføre, muligens gir de også en enda bedre beskyttelse av hudkantene en vanlig sinkpasta.

På større områder som er utsatt for fuktighet fra inkontines kan en bruke wipes (kluter mettet med sårkantbeskyttelse) eller barriere krem.

Produktalternativer

sinkpasta.PNG
SH Sinkpasta
klinion.PNG
Klinion® Sink 40%
aco sinkpasta.PNG
ACO Zinkpasta
Cavilon non sting barrier.PNG
Cavilon® No Sting Barrier
cavilon advanced.PNG
Cavilon Advanced®
cutimed protect.PNG
Cutimed® Protect
secura.PNG
No-Sting Skin-Prep®
silesse.PNG
Silesse™Sting Free Barrier
attends.PNG
Attends® Barrier Spray Repair/Attends® Barrier Spray Forte Repair
LBF.PNG
LBF No Sting Barrier
periprep.PNG
Peri-Prep® Sensitive
opsite spray.PNG
Opsite® Spray
aldanex.PNG
Aldanex® /Aldanex® Spray
cavilon krem.PNG
Cavilon™Langtidsvirkende Barrierekrem
¨tena barriere krem.PNG
Tena®Barrier Cream
comfeel barriere krem.PNG
Comfeel®Barrier Cream
askina barrierekrem.PNG
Askina®Barrier Cream
baza krem.PNG
Baza® Moisture Barrier Cream
critic aid.PNG
Critic-Aid®Clear
menalind.PNG
Menalind®Professional
medihoney.PNG
Medihoney® Barrier Cream
brava spray.PNG
Brava™Skin Barrier Spray

Hudkremer/salver ved dermatitt

Spesielt ved venøse leggsår ser en ofte rød og hissig hud. Dette kalles dermatitt. Ofte skyldes det en kombinasjon av irritasjon fra både hevelsen i underhuden og fuktskade på grunn av høy sekresjon fra sårene. Når huden er så hissig oppstår det lett nye sår og det er viktig at man prøver å roe ned huden raskt. I de fleste tilfeller er det helt avgjørende med kompresjonsbehandling for å komme i mål men det er lurt å bruke beroligende hudkremer under kompresjonsbehandling også. 

Ved mildere dermatitt vil et lag med sinkpasta ofte hjelpe godt. Ved mer hissig dermatitt brukes kortison preparater og en bruker  oftest Gruppe III eller Gruppe IV steroider (gruppe I er de svakeste, gruppe IV de sterkeste). Ved mildere forløp kan en selvsagt prøve en svakere steroid krem, for eksempel et Gruppe II preparat (se tabellen nedenfor). Ved større hudområder på leggene liker vi å blande sinkpasta og en sterk kortikosteorid krem i 50:50 forhold.

Sterke kortisonkremer skal ikke brukes over lengre tid uten at det er avtalt med en hudlege og som en tommelfingerregel skal en helst seponere de innen cirka 2 -3 uker. Ofte vil en 10 dagers kur for eksempel uansett være tilstrekkelig. Vi kjenner til at flere sårbehandlere blander sinkpasta og steroid kremer med tanke på å utnytte virksomheten av begge preparatene. Vi gjør oppmerksom at man da bruker preparatene utenom produsentenes anbefalinger og at det ikke finnes noe dokumentasjon for hvorvidt dette er fornuftig.

Flere av steroidkremene finnes med tilsatte antibakterielle og antisopp midler. Disse skal ikke brukes for å behandle en vanlig bakteriell infeksjon men er ment til bruk hvor en har en hissig dermatitt hvor bakteriene eller sopp har slått seg ned. Ved en dermatitt er huden ofte rød, varm og gjerne øm, og det kan være vanskelig å skille mellom betennelse og infeksjon. Det er lov å bruke steroidkremer med antibakterielle midler selv om man bare har mistanke om en uheldig forekomst av bakterier eller sopp men man skal selvsagt forbeholde de til tilstander hvor det virkelig er nødvendig.

Produktalternativer

sinkpasta.PNG
SH Sinkpasta
klinion.PNG
Klinion® Sink 40%
aco sinkpasta.PNG
ACO Zinkpasta
inotyol.PNG
Inotyol® Salve
hydrokortison.PNG
Hydrokortison CSI 1%
mildison.PNG
Mildison® Lipid 1%
apolar krem.PNG
Apolar® krem / Apolar®- N krem
locoid.PNG
Locoid® krem
terracortil.PNG
Terra Cortril® salve
betnovat krem.PNG
Betnovat™ krem
betnovat med chinoform.PNG
Betnovate™ med Chinoform
ibaril.PNG
Ibaril® krem
flutivate.PNG
Flutivate® krem
synalar.PNG
Synalar® krem
synalar n.PNG
Synalar® -N
synalar c.PNG
Synalar®- C
dermovate.PNG
Dermovate™
protoptic.PNG
Protoptic™

Salvebandasjer/salvestrømper ved dermatitt

Noen ganger er nærmest hele leggen preget av dermatitt ved venøse leggsår. I akuttfasen anbefales det bruk av en sterk kortison krem for å roe ned tilstanden raskt. Etter hvert som huden roer seg går en ofte over til sinksalve. En kan smøre hele leggen med et tykt lag med sink salve og dekke det med en bomullsstrømpe før man legger på kompresjonsbind, men det finnes også ferdige salvebandasjer til dette formålet. Fordelen med disse ferdig impregnerte bandasjene er at de er tidsbesparende å legge på samt at sinken ikke så lett blir trukket inn i kompresjonsbandasjen.

Produktalternativer

vicopaste.PNG
Viscopaste®
ichtopaste.PNG
Ichtopaste®
varicex.PNG
Varicex T®
zipzoc.PNG
ZipZoc®

Plasterfjerner

Noen ganger må man bruke en selvklebende bandasje som limer godt for å holde primærbandasjen på plass.  Ved skjør hud eller hos barn anbefales det å bruke en plasterfjerner som påføres utsiden av bandasjen. Etter en kort ventetid vil bandasjen la seg lett fjerne uten drag i huden eller smerter.

Tidligere luktet plasterfjernere sterkt, men den nye generasjon plasterfjerner har ofte mild lukt.  En god plasterfjerner skal selvsagt ikke forårsake svie ved påføring.

Plasterfjernere finnes i flytende form, som kluter eller som spray.

lift plus.PNG
Lift Plus®  Medical Adhesive Remover
niltac.PNG
Niltac® Medical Adhesive Remover
remove.PNG
Remove™
stick off.PNG
Stick Off™
aco plasterfjerner.PNG
A-Pro Plasterfjerner
a1 plasterfjerner.PNG
A1 Plasterfjerner
bottom of page