top of page

Annonse

P258269 Avance Solo_Negativt trykk_AD_900x250pxl_72dpi NOWC3022203 avlang.jpg

Annonse

Utstyr til NPWT 

NPWT gjorde sin debut på det norske markedet for cirka 20 år siden. Den gangen fantes det bare noen få produsenter av utstyr og produkt utvalget var meget oversiktlig. Hvis en ser globalt er det i mellomtiden kommet et forvirrende antall produkter. I den siste tiden er det også kommet piratkopier av pumper på det asiatiske markedet.

I Norge er situasjonen fortsatt ganske oversiktlig og det er i hovedsak 3 leverandører som selger NPWT utstyr. Det er likevel viktig å holde seg oppdatert hele tiden fordi teknologien forandrer seg og navnene til pumpene skifter etter hvert som nye kommer ut. Denne siden vil altså kontinuerlig oppdateres.

Vi skal gi en kort presentasjon av de 3 viktigste firmaene som leverer NPWT utstyr i Norge, og utstyret de ulike firmaene tilbyr.

Figur 1 Utvalg av store og mellomstore pumper som er tilgjengelige i dag. Noen av modellene selges ikke lenger av produsentene, men kan være til salgs via medisinske bruktbørser. De fleste produsenter selger fortsatt utstyr til de utgåtte modellene.

Figur 2 Utvalg av små- og mini pumper tilgjengelige i dag. De minste pumpe modellene har ikke en egen beholder for sårvæske. Væsken blir fanget opp i vakuum bandasjen. Om det er mye sekresjon fra sårene er de minste pumpene ikke egnet.

Figur 3 Utvalg av pumper som fungerer uten batterier/strøm. Pumpene må "trekkes opp" for å starte sugeprosessen. Dette er rimelige produkter som også egner seg godt i land med begrensede medisinske ressurser.

Hvilken pumpe skal en bruke?

I de fleste offentlige institusjoner er det i dag anbudsrunder som bestemmer hvilket medisinsk teknisk utstyr som kjøpes inn. Noen steder leies utstyr inn fra leverandører etter behov. Norengros er en av aktørene i Norge som leier ut NPWT utstyr og som også tilbyr opplæring.

Mange behandlere ønsker å ha iallfall mellomstore pumper og "mini" pumper tilgjengelig. Fordi "mini" pumpene er så små i størrelsen synes pasienten ofte at det er lettere å gå rundt med disse.

Det finnes ekstra store pumper som brukes når det er store kroppsarealer som behandles med vakuum, for eksempel ved behandling av åpen buk.

Bare en leverandør i Norge har mulighet for gjennomskyll under pågående NPWT. Om det er noe en ønsker å bruke er det pumpe systemet fra KCI®-Acelity® en må bruke.

Jo mindre pumpen er, jo mindre tilgivende er den når det gjelder lekkasje. Det betyr at det kan være vanskeligere å bruke en minipumpe på et område hvor det er vanskelig å få en 100% tett bandasje for eksempel i enden av foten i nærheten av tærne. En større pumpe klarer bedre å kompensere for en lekkasje slik at undertrykket likevel opprettholdes. 

Hvilken produsent en velger er avhengig av flere faktorer. Hvilket krav en har til pumpen er en åpenbar faktor. Om en trenger mulighet for en pumpe som automatisk kan skylle såret under vakuum bandasjen flere ganger daglig begrenser valget seg til ett firma. For de fleste sår vil nok pumpene fra alle 3 leverandører i Norge være gode alternativer.

Hvilken produsent en velger burde i stor grad også være avhengig av hvor god opplæring og oppfølging firmaene kan tilby. Her har det vært store forskjeller i Norge og noen firma/firma representanter skilte seg meget positiv ut. Denne faktoren vil også være avhengig av hvor en bor. Om hovedkontoret til leverandøren bare er et par timer unna kan en forvente tettere oppfølging enn hvis firmaet er lokalisert på andre siden av landet.

Hvor mange pumper trenger en egentlig? Det er selvsagt avhengig av hvor mye en favoriserer NPWT fremfor standard behandling og av pasientgrunnlaget i nedslagsfeltet til institusjonen/sykehuset. Det er også avhengig av om primærhelsetjenesten bruker NPWT aktivt eller om det kun brukes i spesialisthelsetjenesten. Som en tommelfinger regel kan en si at en sårpoliklinikk trenger 5 mellomstore pumper og et lager av ca. 10 mini pumper for en befolkning på 100.000 mennesker.

Leverandører i Norge

Foreløpig finnes det 4 leverandører av vakuum utstyr til sårbehandling i Norge.

  • KCI® Acelity®

  • Smith & Nephew®

  • Mölnlycke® ( status 2019 - i følge våre kilder har Mölnlycke foreløpig innstilt distribusjon av sine pumper)

  • Convatec®.

Vi presenterer firmaene i den rekkefølgen de kom på det norske markedet.

KCI®- Acelity®

KCI®- Acelity® er det firmaet som har lengst erfaring med vakuum behandling av sår. KCI® var det første firmaet globalt som kommersialiserte vakuum behandlingskonseptet under det patenterte navn V.A.C.®   KCI®-Acelity tilbyr nå det bredeste utvalget av utstyr og den siste generasjonen av pumper er meget avanserte og tilbyr for eksempel V.A.C. Veraflo ( tidligere V.A.C. Instill® ) som gjør det mulig å skylle gjennom vakuum bandasjen med saltvann eller antibakterielle skyllemidler under pågående vakuum behandling.

KCI®-Acelity® tilbyr det bredeste sortiment av vakuum skum svamper (med og uten sølv) på markedet og har for eksempel egen skumbandasje for vakuum behandling av håndskader.

I 2016 kjøpte KCI®- Acelity® rettigheter til 2 typer mini vakuum pumper som drives uten batterier. Firmaet har nå et sortiment som dekker alt fra det mest avanserte til veldig rimelige pumper som også egner seg for bruk i land med begrensede ressurser.

Vi synes det er meget positivt at KCI®-Acelity® fortsatt selger alt en trenger av utstyr til de første pumpene som kom på markedet i Norge for snart 15 siden.

Figur 4 KCI®- Acelity® har det største produktutvalget innenfor NPWT behandling. Inkludert de batteriløse pumpene kan en nå velge mellom 8 forskjellige pumper. KCI®- Acelity® er den eneste leverandøren på det norske markedet som har pumper med muligheten for automatisk gjennomskyll under pågående behandling (V.A.C Veraflo). De har et bredt utvalg av skumvarianter. 

Smith & Nephew®

Utvalget til Smith & Nephew® er oversiktlig og består av to pumpesystemer - Renasys® og PICO®.  På bildet nedenfor er også de eldre modellene - Renasys EZ Plus® og Renasys Go® - avbildet siden noen fortsatt bruker disse. Renasys EZ Plus® selges ikke lenger i Norge men på den engelske hovedsiden til Smith&Nephew®  er den fortsatt tilgjengelig.

I det aktuelle sortiment har Smith & Nephew® en stor pumpetype som nå er kommet i en ny variant under navnet Renasys® Touch. Som navnet allerede sier har pumpen en skjerm med touch funksjon.

I motsetning til KCI®- Acelity® tilbyr Smith & Nephew® to typer medium som kan legges i såret. En har mulighet for å velge mellom et kompress basert medium som er impregnert med PHMB og en polyurethan skum slik de andre leverandørene også tilbyr. I noen situasjoner foretrekker vi kompress som medium fremfor skum.

 

Smith & Nephew® har hatt stort suksess også i Norge med den lille pumpen som selges under navnet PICO®.  Det første modellen het PICO 1.6 ® og kom ut i 2011. I 2019 presenterte Smith og Nephew® en oppgradert versjon av PICO® og den kommer i tre varianter: PICO 7®, PICO 14® og PICO7Y®. Felles for alle minipumpene er at de er bruk og kast utstyr. I engelsk litteratur bruker man begepet "single use negative pressure wound therapy" - sNPWT.

PICO7® og PICO 7Y varer slik som forgjenger modellen i 7 dager før den må kastes. PICO 7Y® har en Y-kobling (derav betegnelsen Y i navnet) som tillater at en kan behandle to sår med en pumpe. PICO14 ® varer i 14 dager. Felles for de nye PICO® modellene er at de har en forbedret pumpe som lettere kan kompensere for eventuelle lekkasjer i bandasjen. De nye pumpene er også vesentlig mer stillegående en den første generasjon av PICO®. Det har også vært en oppgradering av selve vakuum bandasjen, nå er det en indikator funksjon som forteller når bandasjen bør byttes. På den måten kan en unngå at en skifter bandasjen for tidlig. De nye pumpene har fått et belteklipp som mange pasienter vil sette pris på.

Vi har testet de nye pumpene og er overbevist - de er like lette å betjene som de første PICO® pumpene og er meget stillegående.

wounds npwt sn.JPG

Figur 5a  De nyeste pumpene fra Smith & Nephew® heter Renasys Touch®, PICO7®,PICO14® og PICO7Y®. Den siste modellen tillater behandling av to sår samtidig. Fra før hadde Smith & Nephew® tre pumper å velge fra: Renasys® EZ+ (den store pumpen), Renasys®GO (mellomstor modell) og PICO 1.6 ® (mini modell). Den store Renasys® EZ+ ble faset ut flere år siden, de andre modellene fases ut nå.

Smith & Nephew® har både skum- og kompress baserte bandasjer. I tillegg har Smith & Nephew®  et interessant utvalg av forskjellige dren som er spesielt nyttig ved sår med kanaler eller fistler. 

wounds pico multisite.JPG

Figur 5b Smith & Nephew® har firkantede og rektangulære vakuum bandasjer til PICO® pumpene. I tillegg finnes det såkalte multi-site bandasjer (som vi selv kanskje ville kalt "flexi-site" bandasjer) de har en fasong som tillater plassering over litt krevende anatomiske områder som nakke, skulder, kne og armhule. På grunn av fasongen vil bandasjen ofte kjennes mindre stram i områder hvor det er bevegelse slik som for eksempel på et kne.

Mölnlycke®

De siste årene har Mölnlycke® også satset på NPWT. Utvalget deres er også meget oversiktlig og inneholder alt en trenger for å behandle de fleste sår. Utvalget bestå av to pumpe modeller: Avance Solo og Avance Solo Adapt, som er batteridrevne engangspumper for undertrykksbehandling av sår.

 

Avance Solo er en liten engangs undertrykkspumpe med utskiftbart kanister som gir -125 mmHg negativt trykk i 14 dager. Den er lett, og veier totalt under 200 gram. Bruksområde for Avance Solo er lukkede kirurgiske sår og kroniske sår med lav til moderat væsking. Avance Solo Adapt er indikert til bruk på trykksår. Du kan lese mer om selve pumpene og bruksområde ved å trykke på produktblad under. 

Mölnlykke sitt vakuum system bruker skum som medium. Skummet deres er farget grønn - men grønnfargen medfører ikke noe spesielle terapeutiske egenskaper.

Avance Solo.jpg
Avance Solo Adapt.jpg

Figur 6a Mölnlycke® sitt NPWT system består av 2 pumper: Avance® Solo og Avance® Solo Adapt. Mölnlycke® sitt skum er grønt men det oppfører seg på samme måte som svart skum. 

Avance film.PNG

Figurd 6b Trykk på bildet over for å se en video av Avance Solo Adapt som legges på trykksår.

Produktblad avance solo.PNG
Produktblad avance solo adapt.PNG

Figur 6c Trykk på bildene over for å komme til produktblad og utfyllende informasjon om de ulike pumpene.

Convatec ®

Det siste firmaet på det norske markedet som har startet opp med vakuum ustyr til sårbehandling er Convatec ®. Foreløpig har de bare en pumpe tilgjengelig - Avelle ®. Dette er en minipumpe som i størrelse og applikasjonsmåte ligner på PICO ® pumpen fra Smith & Nephew ®. Forskjellen er at Avelle ® bandasjen bygger på hydrofiber teknologi for absorpsjon av væsken og at pumpen kan brukes av samme pasient i hele 30 dager før den må kastes.

Figur 7 Avelle ® pumpen fra Convatec ® er en ny minipumpe uten oppsamlingstank. Den kan brukes i 30 dager av pasienten før den kastes.

Hvilket medium skal en bruke? Kompress eller skum?

Hvis en bare hadde lagt en plastfilm over såret og koblet til en vakuum pumpe ville denne behandlingen ikke fungert. I noen tilfeller ville det faktisk kunne hatt katastrofale følger.

For å benytte seg av vakuum effekten trenger man et materiale som er i berøring med sårflaten. Dette materialet kan en kalle et medium. Materialer med noe grov struktur egner seg godt, for eksempel skum eller en kompress som ikke er veldig tettvevd.

De mest vanlige medier til å fylle såret med er en kompress impregnert med PHMB for antimikrobielle egenskaper, en hvit myk skum eller en svart eller grønn skum avhengig av leverandør. I tillegg finnes det skum impregnert med sølv for antibakteriell virkning som kan brukes for sår med økt bakteriell belastning. Husk imidlertid at en ikke kan legge vakuum over infiserte sår selv om en bruker skum med antibakteriell virkning!

Hvilket medium en bruker er avhengig av hvordan såret ser ut, om en har dype lommer eller blottlagte sener og benstrukturer. Nedenfor er en tabell som oppsummer noen av egenskapene til de forskjellige materialene. Merk at ikke alle leverandører selger alle typer medium. Hvit skum selges for eksempel bare av KCI®-Acelity® .

Figur 8 Egenskaper og indikasjoner til materialer som brukes i såret under NPWT

Figur 9 Forskjellige medium som kan legges i såret under vakuum behandling. 

Til venstre: Kerlix® fra Kendall® (Covidien®) er det mest brukte kompress baserte mediumet for NPWT behandling. Det er impregnert med PHMB – dvs. at det har antibakterielle egenskaper.

I midten: KCI- V.A.C.® White Foam er mindre grov i strukturen enn den svarte/grønne svampen. Den er ferdig fuktet med sterilt vann. Den kan brukes som et beskyttende lag hvor en har blottlagt sene eller ben i bunnen av såret. Den er sterk og det gjør den lett å plassere og fjerne fra sårhuler eller underminerte områder.

Til høyre:Øverst: KCI®- V.A.C.®Granufoam® Svart .

Midten: Mölnlykke® Skum.  

Nederst: V.A.C.®Granufoam® Silver ( skum impregnert med sølv er mer lysegrå i farge)

Figur 10 KCI®-Acelity® har nylig lansert en ny type skum V.A.C. Veraflo Cleanse Choice som har store perforasjoner i det innerste laget.  Denne kumtypen skal brukes i forbindelse med gjennomskyllspumpen  Veraflo.  De store perforasjonene i skummet gjør den egnet til bruk på urene sår med seig eksudat.

I situasjoner der en ikke klarer å få en skum eller kompress bandasje inn i et hulrom kan en bruke et dren slik som vist her. Det er helt avgjørende at man har enten et medium eller et dren i alle områder ellers er det fare for infeksjon.

Figur 11 Alle hulrom eller kanaler må være drenert under bruk av vakuum behandling ellers kan en risikere en alvorlig infeksjon. Om det er kanaler hvor en ikke kommer til med kompress eller skum kan man bruke en dren slange. Husk at en ikke skal legge vakuum i fistler fra indre organer, fistler i nærheten av store blodkar og fistler i thorax regionen uten at en er spesialist på det området og kan følge nøye med pasienten under hele behandlingen!

Når trenger man et kontaktlag?

Med kontaktlag mener en noe som skiller kompress- eller skumbandasjen fra sårbunnen.

Når det er blottlagt sene eller blottlagt ben skal en alltid bruke et sårkontaktlag. Uten dette vil det være fare for at en kan tørke ut senen eller benet som kan føre til alvorlig nekrose i disse strukturene.

Ved bruk av et kontaktlag vil granuleringsprosessen under denne være adskillig lavere men en har ikke noe valg når det er blottlagt ben eller sene.

Om det er slik at en kun så vidt ser noe blottlagt ben eller sene (så lite at man knapt kan se det, er det ikke farlig å legge svamp eller kompress rett på disse strukturene).

En skal også bruke sårkontaktlag når en er i nærheten av sårbare strukturer. En kan ikke legge vakuum bandasje over større blodkar. Dersom en vet at større blodkar ikke er langt unna, er det oftest lurt å beskytte bløtvevet med et sårkontaktlag.

Kontaktlaget kan ikke være helt tett. Det vil da samle seg væske under det som fører til infeksjon. I noen enklere sår kan en bruke en silikonnetting med hull i (f.eks. Mepitel®) som kontaktlag. Ved sår i næreheten av ømfintlige strukturer med blottlagt ben bør en bruke KCI- V.A.C.® White Foam.

Det finnes netting som er impregnert med antibakterielt sølv eller jod. I situasjoner hvor en mistenker økt bakteriell belastning av såret kan en prøve en slik netting. Det finnes ikke noe særlig dokumentasjon for bruk av slike antibakterielle kontaktlag under en vakuum bandasje. Det skal ikke være noe betenkeligheter rundt dette annet enn at det antibakterielle innholdet kanskje ikke er like effektivt når netto bevegelsen av væske/stoffer er i retning pumpen.

Tabell 1 kontaklag vakuum.PNG
Tabell 2 kontaktlag vakuum.PNG
Tabell 3 kontaktlag vakuum.PNG

Tabell 12 Oversikt over noen kontaktlag som egner seg som beskyttende lag mot følsomme strukturer i en vakuum bandasje.

Sliter du med "luft lekkasje" når du anlegger vakuum? 

Det er nå lansert et nytt produkt på markedet som skal hjelpe til å få tett vakuum på problematiske steder som fingre, føtter, knær, albue osv der man sliter med "luft" lekkasje". 

EasyDess: Suprasorb® CNP Easy Dress er en «filmbandasje» formet som en pose til behandling av sår som behandles med vakumterapi. Dette er en utstyrsavhengig fikseringspose, som betyr at man har behov for vakuumpumpe tilkoblet. Fikseringsposen kan benyttes sammen med alle justerbare vakumpumper. Lohmann & Rauscer har patent på dette produktet og er derfor alene på markedet.

 

Suprasorb® CNP Easy Dress finnes i flere størrelser small, medium og large samt en til extern fikasjon som er ekstra stor. Sårskiftet med EasyDress går mye raskere og er pasientvennlig. 3D teknologi.

Suprasorb bilde.PNG

Tabell 13  Suprasorb® CNP Easy Dress fra leverandør Lohmann & Rauscher. 

Suprasorb produktblad til nettside.JPG

Tabell 14 Suprasorb® CNP Easy Dress produktblad. Trykk på bilde for større versjon. 

Logo.PNG
MHC-Primary-Logotype.jpg
bottom of page